Wadada Leo Smith

Kuvat:

29.09.2017 12:55


Najwa

TUM CD 049

Down Beat-lehden tuoreimmassa kriitikkoäänestyksessä vuoden jazzartistiksi äänestetty ja trumpettisarjan voittanut Wadada Leo Smith on viime vuosina ollut varsin tuottelias muusikko. Hän on esiintynyt lukuisten erilaisten ja eri suuruisten kokoonpanojen kanssa sekä levyttänyt myös runsaasti saaden kiittävää palautetta useista levyistään. Hänen viime vuonna ilmestynyt levynsä America’s National Parks valittiin samassa Down Beatin äänestyksessä vuoden levyksikin.

Suomalainen TUM-yhtiö on ollut aktiivinen Smithin musiikin julkaisija. Tämä on näet jo kuudes Smith-albumi TUM-yhtiölle. Najwa poikkeaa selkeästi Smithin aiemmista TUM-albumeista, jotka kaikki ovat olleet akustisin instrumentein toteutettuja. Tällä levyllä Smithin kanssa soittaa sähköinen yhtye, jossa on neljän kitaristia, sähköbasso, rumpali ja perkussionisti. Sähkösoittimet eivät silti ole uutta Smithille, sillä jo aiemmin hän on käyttänyt sähköistettyjä soittimia Yo Miles!- ja Organic-kokoonpanoissaan.

Pääosa Najwan kappaleista on pitkiä, reilusti toistakymmentä minuuttia kestäviä. Teoksista neljä on omistettu jo edesmenneille artisteille. Ornette Colemanin ja John Coltranen muistoksi kirjoitetut työt ovat kaksiosaisia pienoissarjoja, joissa paikoin rajusti möyryävien kitaroiden ja väkevästi sykkivän Laswellin basson sävyttämät nopeat ensimmäiset osat hidastuvat ja herkistyvät toisessa osassa. Vuonna 2013 edesmenneelle rumpali Ronald Shannon Jacksonille omistetussa kappaleessa on taas vahva kontrasti Smithin ja kitaristien soittamien pitkien äänten ja solistillisesti soittavien aLaffin ja Rudolphien rumpujen ja perkussioiden välillä.

Levyn kaunein kappale on Billie Holidaylle omistettu hidasempoinen teos. Siinä Smithin komeasti soivan trumpetin taustalla kitarat luovat elävän, paikoin akustisen kitaran sävyttämän kudoksen.

Kokonaisuudessaan levy on hieno täydennys Smithin jo laajaan tuotantoon. Hänen soittonsa on kautta linjan vakuuttavaa. Hän on myös pystynyt luomaan hyvin toimivan työnjaon itsensä ja hyvin valittujen kanssasoittajiensa välille.

Wadada Leo Smith, trumpetti, Michael Gregory Jackson, kitarat, Henry Kaiser, kitarat, Brandon Ross, kitarat, Lamar Smith, kitarat, Bill Laswell, sähköbasso, Pheeroan akLaff, rummut, Adam Rudolph, perkussiot.

Äänitys Robert Musso avustajana Dan Fyte, MSR Studios, New York City 6.-7. 3. 2014. Lisä-äänitykset James Dellacoma, Orange Music Sound Studio, West Orange, New Jersey. Miksaus Bill Laswell & James Dellacoma, Orange Music Sound Studio, Masterointi Michael Fossenkemper, Turtle Tone Studio, New York City. Tuotanto Petri Haussila. Design Juha Lökström.

01 Ornette Coleman´s Harmolodic Sonic Hierographic Forms: A Resonance Change in the Millennium 16:22
02 Ohnedaruth John Coltrane: The Master of Kosmic Music and His Spirituality in a Love Supreme 14:00
03 Najwa 03:31
04 Ronald Shannon Jackson: The Master of Symphonic Drumming and Multi-Sonic Rhythms, Inscriptions of a Rare Beauty 11:49
05 The Empress, Lady Day: In a Rainbow Garden, with Yellow-Gold Hot Springs, Surrounded by Exotic Plants and Flowers 10:01

Kaikki sävellykset Wadada Leo SmithW

Takaisin

Artikkeli luettu 407 kertaa

Translate »