Whatclub

Kuvat:

09.10.2018 15:26


Whatclub: Mariehamn noir

Mariehamn noir

WCAX0118

Saarelaisten svengaavaa menoa ja meininkiä mustalaisjazzin pauloissa. Asialla ahvenanmaalaisnelikko; kaksi kitaraa, pystybasso ja viulu. Hyvin mukavaa ja akustista poljentoa ilman mitään teknisiä vempaimia ja soitonmuuttajia. Siis aitoa, käsinkosketeltavan läheistä soitantoa. Hyvää sellaista.

Tämä loppuvuonna 2006 syntynyt yhtye on tehnyt aiemmin jo kolme levyä, Road to Kokkola (2009), Live in Alandia (2011) sekä Fleurs de la Foret (2014). Viime huhtikuussa tämä keski-ikäisten herrojen yhtymä kävi Maarianhaminassa Ålands Musikinstituutissa äänittämässä tämän levyllisen. Monitahokkaan polttopyöriön, joka pitää sisällään niin tunnettuja mustalaispoljentoja että ikivihreitä menneiltä vuosikymmeniltä sekä sovitettua musiikkia niin ranskalaisesta, klassisesta kuin pop-musiikistakin. Unohtamatta omaa tuotantoa… ja kaikki sorvattuna tuttuun Reinhardt-, Grappelli-, Asmussen-tyyliin.

Kaikenkaikkisessa akustisessa alastomuudessaan herrojen soitto kuulostaa makoisalta. Levytyksen tekninen muuntelumattomuus ja hiomattomuus luo lisäsärmää ja todentaa akustisten kitaroiden aidon soinnin. Nyt ovat asialla muusikot, eivätkä sähköisesti toteutetut lopputulokset. Tämä nostaa levyn arvoa ja kuuntelunautintoa.

Levyllä liikutaan todella laajalla tyylikirjolla. Hitaista klassismaisista tunnelmista tulisen kipakoihin rytmeihin. Koko ajan hallitun aistikkaasti. Elävän koskettavasti, musiikinsieluun pureutuen. Harmonisesti.

Komppaavan kitaran taimaus ja taattu rytmisäilyvyys toimii hienosti. Soolokitaran kimurantitkin kuviot kulkevat luonnikkaan lutjakkaasti. Eli kitarayhtälö toimii erinomaisen hyvin.

Kumea basso pitää kokonaisuuden oivasti kasassa ja antaa kitaroiden lisäksi hienon pohjan viulistille, jonka soittopeli luo mustalaisnuotioiden väkevää tuiketta vastapainonaan kamarijazzailun rauhaisuutta. Nostalgia valtaa väistämättä kuuntelijan mielen.

Aistikkaasti Ahvenanmaalta. Hyvää mieltä ja kuuntelunautintoja leppoisan hyväntuulisesti. Osaavan taitavasti ja sielukkaasti soitettuna… Riktigt bra! (OR)

 

Richard Palmer & Jochum Juslin: acoustic guitars, Andreas Nyberg: violin, Kjell Dahl: double bass

Recorded at: The Åland Institute of Music (Ålands musikinstitut), Mariehamn, Åland 14-15 April 2018
Recorded, mixed and mastered by Edward Furbacken

01. Mariehamn noi (Richard Palmer) 4:58
02. Seems to Me (Jochum Juslin) 3:56
03. Ne te presse pas (Matelo Ferret) 5:18
04. Stompin’ at Decca (Django Reinhardt & Stephane Grappelli) 3:27
05. In A (Andreas Nyberg) 4:14
06. Les chemins de l’amour (Francis Poulenc) 3:30
07. Tatlin’s Tower (Richard Palmer) 4:03
08. Les Amours perdues (Serge Gainsbourg) 3:42
09. Fiddler in Rio (Svend Asmussen) 4:21
10. L’appel du vide (Richard Palmer) 3:25
11. Our Spanish Love Song (Charlie Haden) 4:06
12. I’ll See You in My Dreams (Isham Jones) 2:40
13. Goodness of It (Richard Palmer) 3:07
14. Liebesleid (Fritz Kreisler)4:23
15. Manoir de mes rêves (Django’s Castle) 4:50

 

Takaisin

Artikkeli luettu 468 kertaa

Translate »