Wiola Talvikki

Kuvat:

18.11.2020 12:07


Jazzvokalismia 1956-1960
Artie Music AMCD 1055

Juuri suomalaiseksi jazzlegendaksi valittu Wiola Talvikki on ollut pitkään turhankin unohdettu laulajatar, vaikka aikanaan 1950-luvun loppupuolella häntä pidettiin maan parhaana jazzlaulajatarena. Pitkälti unohdus johtuu siitä, että hän muutti Suomesta jo 1960. Sen jälkeen hän on esiintynyt täällä vain satunnaisesti luoden kuitenkin mittavan uran ulkomailla esiintyen monien nimikokoonpanojen solistina eri puolilla maailmaa.

Artie Music on tehnyt todellisen kulttuuriteon julkaistessaan Talvikin 1956-1960 Suomessa tekemiä äänityksiä sisältävän kokoelman. Mukana on sekä levyillä julkaistuja kappaleita että myös radionauhoituksia. Levytyskappaleista suurin osa on käännösiskelmiä, joita noihin aikoihin laulajilla teetettiin. Mutta onneksi mukana on useita raitoja Talvikin vahvuusaluetta edustavaa jazzia etupäässä Radion tanssiorkesterin ja hänen tuolloisen työnanantajansa Onni Gideonin yhtyeen kanssa tekeminä radioäänityksinä.

Kokoelman jazzraidat osoittavat vakuuttavasti aikalaiskriitikkojen kehujen olleen perusteltuja. Talvikki paljastuu näet täysin kansainvälistä tasoa edustavaksi jazzlaulajatatreksi, jolla on erinomainen svengitaju ja kyky myös tulkita tekstejä vakuuttavasti tummasävyisellä äänellään.

Kokoelman arvoa nostaa myös sen koonneen ja vanhat äänitykset restauroineen Timo Wuoren levyn vihkosessa oleva informatiivinen teksti Talvikin urasta.

1. Lullaby Of Birdland
2. Armaani sä silloin oisit (I want to be your baby
3. Mambo Bacan
4. Malaguena
5. Kun tuuli huokaa (The Breeze And I)
6. Let Me Go, Lover!
7. Careless Lips
8. I’ve Got My Love To Keep Me Warm,
9. I’ve Got You Under My Skin,
10. Green Door
11. Kuolleet lehdet (Les Feuilles Mortes)
12. You Go To My Head
13. Love Is Here To Stay
14. Amado Mio
15. Luokseni jääthän (Love Me Forever)
16. Muistatko? (Erinnerst du dich)
17. Hän nyt jo toisen orjaksensa saa (Tonight he’s out to break another heart)
18. Syömmessäin rakkaus on (With all my heart)
19. Maria Dolores
20. Love For Sale
21. Ei koskaan sunnuntaina (Ta Pediá tou Pireá)
22. Damaskon yössä

Takaisin

Artikkeli luettu 356 kertaa

Translate »