Zakajewski – Tranströmer – Jaccottet

Kuvat:

07.06.2016 20:21


Zakajewski – Tranströmer – Jaccottet: Eine Olive Des Nichts

Eine Olive Des Nichts  

ECM New Series 2435

 

Tämä on aivan uskomaton levy. Alkutuntumalta vaikutelma on vähintäänkin sekava,  ihmetyttävä ja hämmentävä. Siltä pohjalta että: mitä hemmetin sotkua ja sekametelisoppaa tämä oikein on? Mutta tarkemmin kuunneltuna tämän kokonaisuuden nerous ja monipuolisuus löytyvät.

Onhan runonlausuntaa ja musiikkia yhdistelty monasti ennenkin. Mutta ei tällä tavalla! Yleensähän tilanne on ollut sellainen, että yksi tai kaksi lausujaa lausuvat runoja tai puhuvat muita tekstejä yhden säveltäjän musiikkiin, ja lausuntapuolikin on perustunut useimmiten yhden kirjoittajan tuotantoon. Tässä liikutaan aivan eri maailmoissa. Ja hyvin kiehtovissa sellaisissa!

Lausujia on kolme, samoin kirjoittajia. Musiikkia on sovitettu saumattomasti yhteen peräti 28 muusikolta tai yhtyeeltä. Ja musiikin kirjo on laaja. On nykymusiikkia ja jazzia sekä akustista ja elektronista. Tomasz Stankosta Arvo Pärtiin, Bobo Stensonin triosta Meredith Monkiin. Noin parina esimerkkinä mainitakseni.

Norjalaiset artistit ovat laajalti esillä. Sikäli luonnollisesti, että kaikki musiikkiotteet ovat ECM-levyiltä, ja ECM on levyttänyt runsaasti juuri norjalaista jazzia. Keskittyminen ECM-tuotantoon on auttanut myös tekijänoikeusasioissa. Pomo Manfred Eicher on antanut täydet valtuudet Burkhard Reinarztille valita mitä vaan… Ja hyvä niin, sillä Reinarzt on tehnyt hienoa työtä valinnoissaan.

Levy koostuu seitsemästä pitkästä kokonaisuudesta. Niiden sisällä vaihtuu musiikki useampaankin kertaan (välillä lausujatkin). Jokainen osakokonaisuus sisältää runojen lisäksi pitkiä pelkkää musiikkia sisältäviä jaksoja. Ja kuten sanottu, tunnelmasta toiseen liikutaan saumattomasti. Ja tyylikkäästi.

Runot ovat noin 90-prosenttisesti auf deutsch (kerran heittäydytään lausumaan ranskaksi ja kerran englannin kieleen). Mutta ei sitä pidä pelätä tai vieroksua, vaikkei saksaa osaisikaan. Sillä kokonaisuus ratkaisee. Sitä paitsi vajavaisemmallakin saksankielen taidolla voi seurata tekstejä levyvihkosesta.

Kaiken kunnian tästä uljaasta, erilaisesta ja ennenkuulemattomasta levystä ansaitsee Burkhard Reinartz, kölniläinen freelance radioteatterin ammattilainen. Hän on koko projektin primus motor ja on tehnyt huikean upeaa työtä. Onpahan mahdottoman maukas oliivi! (TV)

 

Anja Lais, Bruno Winzen ja Burkhard Reinartz: lausunta. Musiikki: osia 28 eri muusikon tai yhtyeen levyiltä.

Äänitys: Alexander Hardt, Rheinklang Tonstudio, Köln, elokuu 2013. Kansikuva: Nicolas Masson. Julkaisuvuosi: 2015. Tuottaja: Burkhard Reinartz.

01. Simone Weil blickt in das Rhonetal (10:40)
02. Die Formein des Winters (11:07)
03. Die Stimme (12:43)
04. Im Nildelta (10:23)
05. Die vier Temperamente (8:36)
06. Der Unwissende (9:04)
07. Schneesturm (14:30)

Musiikki: kuten alussa mainittu. Runot: Adam Zagajewski, Tomas Tranströmer ja Philippe Jaccottet.

Takaisin

Artikkeli luettu 556 kertaa

Translate »