Arthur Taylor – rumpalivaikuttaja ja dokumentaristi

Kuvat:

16.06.2017 10:09


Arthur Taylor

Monipuolinen jazzvaikuttaja Leonard Feather (1914-1994) painotti jazzin taustalla olevan erityisissä yhteiskunnallisissa oloissa syntyneen sosiaalisen eikä rotuun liittyvän musiikin. ”Jazz was the product of a special social environment in which a group of people, the American Negroes, largely shut off from the white world, developed cultural patterns of their own” (The Book of Jazz, 1965).

Arthur (Art) Taylor (1929-1995) oli värillinen rumpali, jota pidetään Max Roachin, Art Blakeyn ja Philly Joe Jonesin ohella keskeisenä modernin jazztyylin kehittäjänä 1950-luvulla. Hän omaksui vaikutteita niin Maxin kuin Artinkin soitosta bop-kauden tyyliniekan Kenny Clarkin lisäksi. Taylor oli taitava erityisesti virvelin ja cymbaalien käsittelijä, ja hän oli motivoiva, innostava ja svengaava soittokumppani. Näin kokivat mm. Miles Davis, John Coltrane, Bud Powell ja Thelonious Monk. Art Taylorin mukaan on tärkeää teknillisen valmiuksien ja saatujen kuuntelukokemusten lisäksi olla itse soitettavan musiikin keskiössä. ”With drums, youn have TO BE THERE by seeing and feeling.”

Taylor syntyi ja kuoli New Yorkissa, mutta hän asui Euroopassa vuosina 1963-1980 Ranskassa ja Belgiassa. Ennen muuttoaan hän oli mukana noin sadassa Blue Note- ja Prestige-yhtiöiden levytyksessä. Palattuaan New Yorkiin hän kokosi oman yhtyeen ”Taylor’s Wailors” nuorista muusikoista ja keskittyi entistä enemmän opettamiseen. YouTubessa on mainio ohjelma Art Taylor – Jazz interview (1994), jossa hän kertoo musiikista ja elämästään.

Euroopan vuosinaan hän tallensi keskusteluja siellä konsertoivien artistikollegojensa kanssa 1968-1972 ja julkaisi haastattelut 300-sivuisessa kirjassa Notes and Tones – Musician-to Musician Interviews (Da Capo Press, New York 1982, uudistettuna ja täydennettynä 1993). Siinä 30 värillistä ja tunnettua jazzmuusikkoa kuvaa elämäänsä ja työtään jazzin maailmassa. Kirja on myös kiintoisa läpileikkaus ajasta, jolloin jazz eli murroksessa ja kamppaili olemassaolostaan. Sen esipuheen on kirjoittanut tenoristi Dexter Gordon. Kirja alkaa Miles Davisin kanssa pidetyllä intiimillä juttutuokiolla ja päättyy Thelonious Monkiin. Mukana ovat myös mm. Carmen McRae, Nina Simone ja Betty Carter. Taylor on onnistunut hienosti tavoitteessaan: ”I wanted an insider’s view.”

 

 

 

Takaisin
Translate »