”Blues In the Closet”

Kuvat:

12.03.2018 15:13


Oscar Petitford

Yhdysvaltalaista Jimmy Blantonia (1921-1942) pidetään modernin jazzbasson uranuurtajana. Hän oli Duke Ellingtonin orkesterissa vuosina 1939-1941 ja mukana noin sadalla levyllä. Duken riveissä soitti 1945-1948 myös Blantonin tyylin edelleen kehittäjä, Oscar Pettiford, tunnettu säveltäjänä ja sellistinäkin. Hänen soittonsa oli Blantonin tapaan voimakassykkeistä ja improvisointi vapaata ja solististista. Heidän jälkiään ovat seuranneet mm. Ray Brown, Paul Chambers ja tanskalainen Niels-Henning Örstedt-Petersen (1946-2005).

Oscar Pettiford syntyi intiaanireservaatissa 1922 ja aloitti nuorukaisena isänsä kokoamassa perheorkesterissa laulajana ja eri instrumenttien taitajana. Vuonna 1943 hän liittyi Charlie Barnetin orkesteriin ja muutti Minneapolisista New Yorkiin. Siellä hänestä tuli pian yksi uuden jazzsuuntauksen, bebopin, kärkihahmoista. Ellingtonin jälkeen hän oli mukana jonkin aikaa myös Woody Hermanin ”second heard” big bandissa.

Trumpetisti Dizzy Gillespie ja Pettiford perustivat 1944 yhtyeen, jota pidetään bebop-tyylin ensimmäisenä. Se sai kiinnityksen New Yorkin 52:n kadun tunnettuun Onyx-kerhoon, ja mukaan haluttiin myös altisti Charlie Parker. Kun häntä ei silloin saatu, tenoristi Don Byas palkattiin toiseksi puhaltajaksi. Kvintetin muut jäsenet olivat pianisti George Wallington ja rumpali Max Roach.

Seuraavalla vuosikymmenellä Pettiford oli hyvin työllistetty freelancer vuoteen 1958, jolloin hän muutti Eurooppaan. Toivuttuaan wieniläisessä sairaalassa loukkaannuttuaan saman vuoden syksyllä liikenneonnettomuudessa hän muutti pysyvästi Kööpenhaminaan. Hän pystyi kuitenkin jatkamaan soittamista ja esiintyi mm. Stan Getzin yhtyeen kiertueilla. Oscar Pettiford kuoli lyhyen sairauden jälkeen 1960.

Jazzin ohjelmistoa Pettiford kartutti sävellyksillään. Tunnetuimpia niistä ovat ”Klosettibluesin” ohella ”Bohemia After Dark” ja nimeltään kryptinen ”Tricotism”.

Pizzicato-sellistinä hänen sooloihinsa on vaikuttanut nuorena menehtyneen sähkökitaristin Charlie Christianin tyyli. – Pettiford on konsertoinut myös Suomessa eri yhtyeiden mukana.

Takaisin
Translate »