Jay McShann – I discovered Charlie Parker 1937

Kuvat:

10.08.2017 13:04


Jay McShann 1937

Kansas City – KC – nousi 1930-luvulla New Orleansin, Chicagon ja New Yorkin ohella tärkeäksi jazzkaupungiksi. Syyt olivat osaksi poliittisia ja taloudellisia. Gangsterijohtoinen kaupunki salli muita vapaamman huvielämän: KC:tä alettiin kutsua jopa ”uudeksi Storyvilleksi”. Mainioista saksofonisteistaan (mm. Ben Webster ja Lester Young) tunnettu kaupunki lähiympäristöineen tarjosi nyt erityisesti värillisille muusikoille yllin kyllin työtä. Osa parhaista siirtyi sittemmein New Yorkiin kokeilemaan onneaan, mutta heidän tilalleen löytyi aina hyviä nuoria muusikoita.

Kansas Cityn jazzille olivat tyypillisiä blues-painotteisuus, riffit ja rento rytminen ote. Isot orkesterit olivat suosittuja –  Count Basie, Andy Kirk, Mary Lou Williams, Jay McShann… Kaupungin legendaarisissa pitkissä yöjameissa (”cutting cntests”) pärjäsivät vain parhaat ja kokeneimmat.

Joulukuussa 1937 eräässä jamitilaisuudessa pianisti-laulaja-orkesterinjohtaja Jay ”Hootie” McShann kiinnitti erityistä huomionsa 17-vuotiaaseen soittohalukkaasee altistiin, jonka taidoista hän oli kyllä jo tietoinen. Hootie kiinnitti Charlie  ”Bird” Parkerin orkesteriinsa. Decca-yhtiölle se levytti 1941 kappaleet Hootie Blues ja Swingmatism, joilla nuori altisti hämmästytti valmiudellaan ja uskaliaalla uudella tyylillään.

Helmikuussa 1942 Jay McShannin orkesteri esiintyi ensi kertaa New Yorkin vaativalle yleisölle. Paikka oli Harlemin arvostettu tanssipaikka Savoy Ballroom (”The Home of Happy Feet”). Paria päivää myöhemmin sieltä lähetettiin radio-ohjelma, jossa Parkerin soolot kappaleissa Moten Swing ja Cherokee hämmästyttivät ja tekivät Birdin tunnetuksi uutena jazztähtenä.

James Columbus McShann (1916-2006) kutsuttiin sotapalveluun 1944. Rauhan tultua hän soitteli jonkin aikaa pikkuyhtyeineen New Yorkissa, josta muutti kuitenkin pian Los Angelesiin. Siellä hän esiintyi ahkerasti blueslaulaja Jimmy Withespoonin kanssa. Hootie muutti myöhemmin takaisin Kansas Cityyn ja loi upean uran 1950-60 luvulla laulajana ja viihdepianistina. Kotikaupungistaan hän teki lukuisia kiertueita ja esiintyi 1980-luvulla Euroopassakin.

Takaisin
Translate »