”Keeps the mind active”

Kuvat:

26.02.2017 19:38


Art Blakey

Vaasalaisen veteraanisaksofonisti Clark Jakobssonin kvintetin aloittaessa menneellä viikolla Jazz Messengers-jazzillan ”Blues Marchilla” (Benny Golson, 1958) mieleen palautui joitain vaiheita rumpali Art Blakeyn uralta. Huomion kiinnittyessä mainioon pietarsaarelaistrumpetisti Rickard Slotten Lee Morgan-sävyiseen soittoon muistui myös Blakeyn taito poimia hard-bop yhtyeisiinsä nuoria ja myöhemmin upeat omat urat tehneitä lahjakkuuksia.

Arthur ”Art” Blakey (1919-1990) aloitti uransa Fletcher Hendersonin ja Billy Eckstinen orkestereissa 1940-luvun alussa. Eckstinen ryhmässä hän tutustui mm. Charlie Parkeriin ja Dizzy Gillespiehen ja muihin merkittäviin bebop-koulukuntalaisiin, mm. Thelonious Monkiin.

Yhdessä pianisti Horace Silverin kanssa Art Blakey (myöhemmin käännyttyään islamilaisuuteen Abdullah Ibn Buhaina) perusti 1954 ensimmäisen Jazz Messengers-kokoonpanon, jossa trumpetistina oli Clifford Brown ja tenorisaksofonistina Hank Mobley. Kuulutustaan albumilla The Jazz Messengers at the Cafe Bohemia (1955) hän käytti myöhemminkin esitellessään miehistönsä: ”I’m gonna stay with the youngsters. When these get too old I’ll get some younger ones. Keeps the mind active.”

Pelkästään puhaltajien luettelo ”sanansaattajien” historiassa on vaikuttava. Trumpetisteja ovat olleet Cliffordin lisäksi mm. Kenny Dorham, Donald Byrd, Lee Morgan, Woody Shaw, Freddie Hubbard, Terence Blanchard ja Wynton Marshalis. Saksofonistien luettelosta löytyvät tunnetuimpina Johnny Griffin, Benny Golson ja Wayne Shorter, jotka myös sävelsivät  kvintetille. Jazz Messengers laajeni joskus sekstetiksi, jonka tunnetuin pasunisti oli Curtis Fuller.

Yhtye vieraili Suomessa monta kertaa, Porissa vuosina 1977 ja 1986. Se oli jatkuvasti ”on the road”. Japanin vierailujakin oli seitsemisenkymmentä. – Kun Jyväskylän kesän eräässä jazztapahtumassa 1990-luvun lopulla Jazz Barin nuorisoyhtye räväytti Shorterin säveltämän ”This is for Albert”, monivivahteinen, tarkka ja dynaaminen rumpusatsin käsittelijä jäi mieleen. Hän oli Olavi Louhivuori.

– YouTubeen on muuten ladattu runsaasti Art Blakeyn Jazz Messengers-musiikkia eri vuosikymmeniltä. (SL)

 

 

Takaisin
Translate »