Leif Östergård – kuka?

Kuvat:

16.02.2018 15:23


Leif Östergård alias Leif Oestergaard vauhti päällä

Vuonna 1995 uudelleenjulkaistiin Hampurissa 1973 äänitetty levy Rock My Baby. Sen oli tehnyt silloin Saksassa suosittu Jailhouse Jazzmen. Yhtyeen rumpalin sukunimi oudoksutti: Oestergaard. Kyseessä on kuitenkin vaasalaissyntyinen Östergårdin ”Leffa”, maailmaa kiertänyt taloushallinnon asiantuntija ja osaava lyömäsoittaja. Kun hän keväällä 1969 esiintyi ruotsalaisen baritonisaksofonistin ja säveltäjän Lars Gullinin yhtyeessä, lehdistössä arvostettiin hänen taitojaan, esim. ”… blev en stor överraskning. Han hade en uppfattning i sitt spel, som gjorde många förvånade….” (Östra Småland).

Leif Östergård

Leif syntyi 1943 ja kiinnostui jazzista Ruotsin radion jazzohjelmia kuunnellessaan. Vaasan jazzelämä oli vilkasta, ja lyseoiden yhtyeet poimivat ohjelmistonsa saatavissa olevilta levyiltä ja radiosta. Leif innostui rummuista. Koulun jälkeen olivat vuorossa opiskelu Handelshögskolanissa Turussa ja 1967 lisätutkinto ASLA-stipendiaattina Yhdysvalloissa Kansasin yliopistosta. Opiskelun ohella hän oli myös eri yhtyeiden rumpalina, mm. Chuck Bergin ryhmässä 1968 Kansas Cityn jazzfestivaaleilla 1968. Siellä päätähtinä olivat silloin Wes Montgomery, Canonball Adderley ja Clark Terry.

Eräs amerikkalainen konsulttiyritys palkkasi Leifin 1968 Kööpenhaminan toimistoon. Jazzin ahkera kuuntelu ja päivittäiset rumputreenit jatkuivat sielläkin. Erityisesti maineikkaassa Montmartre-klubissa tarjottiin ajan parasta kansainvälistä jazzia, jota rumpalimme kävi ahkerasti kuuntelemassa. Seuraava vuonna hän sai siirron Hampuriin, jossa hänellä alkoi olla pian kysyntää monipuolisena muusikkona niin dixieland- kuin avantgarde-ryhmissäkin. Pisimpään hän soitti Michael Naura-kvartetissa ja yhtyeessä Bop Cats, joka oli maassamme kiertueella 1995.

Jimmy Carterin presidenttikautena USA:ssa käynnistettiin kulttuurivaihto-ohjelma Friendship Force.
Hampurin kaupunki osallistui siihen lähettämällä oman delegaation esiintymään Yhdysvaltoihin. Siinä oli mukana myös jazzyhtye, jonka rumpaliksi oli valittu Leif Östergård. Leningrad, Hampurin ystävyyskaupunki, oli kulttuurivaihdon kohteena 1981, ja ”Leffa” oli taas mukana jazzmusikanttina.

Vuonna 1986 Östergårdin perhe (vaimo ja 2 poikaa) muutti maaseudun rauhaan kotiseudulleen Raippaluotoon, Vaasan kupeeseen. Sieltä hän on edelleen piipahtanut työasioissa ja keikoilla Hampurissa. ”Eläkeläinen” jatkaa yhä soittamista. Komppityötä on mm. vanhan soittokumppaninsa vaasalaisen tenoristi Clark Jakobssonin yhtyeessä.

– Yksi hänen tärkeistä Saksan ajan muistoistaan on jenkkitenoristi Joe Hendersonin kvartetin esiintyminen suorassa radiolähetyksessä 1973 Hampurin Jazz House-konsertista. Rummuissa oli Leif Oestergaard.

 

Takaisin
Translate »