Mr B. ja ensimmäinen bebop big band

Kuvat:

19.03.2018 15:17


Sarah Vaughan ja Billy Eckstine

William Clarence ”Billy” Eckstine, ”Mr B.” tai ”X-Stine” (1914-1993) oli yhdysvaltalainen orkesterinjohtaja, laulaja ja ventiilipasunisti. Vuosina 1944-1947 hän johti perustamaansa big bandia, joka kasvatti suuren osan 1940-luvun nuorista bebop-muusikoista.

Osa heistä oli Eckstinen lisäksi kuulunut jo aikaisemmin pianisti Earl Hinesin ryhmään, jonka musiikissa oli viittauksia uuteen jazztyyliin. Eckstinen ”korkeakoulua” kävivät mm. Dizzy Gillespie, Miles Davis, Charlie Parker, Dexter Gordon ja rumpali Art Blakey. Johtajan lisäksi laulusolistina oli Sarah Vaughan. Sovituksia orkesterille tekivät Gillespie ja pianisti Tadd Dameron.

Orkesteri soitti mielellään vauhdikasta bebopia, mutta vastapainoksi säesti myös kapellimestarin pehmeällä baritoniäänellä tulkitsemia romanttisia balladeja. – Vuodesta 1948 Eckstine toimi pääasiassa viihdemuusikkona ja teki monipuolisen, upean uran iskelmälaulajana ja estraditaiteilijana. Ansioistaan hän sai myös Grammy-palkinnon.

Billy Ecksteinen perustamalla modernilla orkesterilla oli monenlaisia vaikeuksia  toimintavuosinaan. Siksi sen kokoonpano vaihteli nuorten soittajien innokkuudesta huolimatta. Oli vaikea löytää uutta tyyliä arvostavaa yleisöä, levy-yhtiötkään eivät olleet järin kiinnostuneita, ja tehdyt äänitteet tuotettiin halvalla. Orkesteri ei saanut radioesiintymisiä, eikä sitä tilattu arvostetuille estradeille. Se työskenteli kuitenkin säännöllisesti, pääasiallisesti värillisten  tanssipaikoissa ja teattereissa. Orkesterin myyntivaltit olivat laulajat Sarah Vaughan ja Mr B. itse.

Orkesterin lähtiessä ensimmäiselle kiertueelleen New Yorkista sillä sanotaan ollen vain pari modernia sovitusta, nekin jo Gillespien tekemiä Hinesin miehistölle ja taustoja vokaalinumeroihin. Alkuun auttoivat kuitenkin Count Basielta saadut arrit. Jatkuva ongelma oli vaihtuva rytmiryhmä, joka kuitenkin parani Art Blakeyn tullessa rumpaliksi. Vuosi 1945 lähti lupaavasti käyntiin. Dizzy oli tosin jättänyt orkesterin, mutta hänet korvasi lahjakas Fats Navarro. Orkesteri oli saanut helmikuussa Los Angelesin arvostettuun Plantation-yökerhoon kahden kuukauden kiinnityksen, mutta alkaneen sodan vuoksi julistetun ulkonaliikkumiskiellon takia klubi suljettiin jo muutaman viikon jälkeen.

Onneksi orkesterille järjestyi vielä pari kiertuetta, mutta Sarah Vaughan ei ollut enää mukana. Mr B. alkoi myös saada houkuttelevia soolo-esiintymistarjouksia ja levytyssopimuksia. Orkesteri jäi niissä vain vähälle huomiolle. National-yhtiön julkaisemien levyjen etiketteihin oli painettu ”The Great Mr B., with orchestral accompaniment.” – Billy Ecksteinin ja orkesterin alkutaipaleen levyistä kiintoisimpia on DeLuxe All-Stars-nimellä tehty jukebox-suosikki ”I Stay in The Mood for You”, jonka lopussa on Dizzylle tyypillinen trumpettisoolo.

Takaisin
Translate »