Norjalaislady jazzin tähtikuvioissa

Kuvat:

21.07.2017 16:09


Randi Hultin

Jazzkirjoista kiehtovimpia on Randi Hultinin 1998 englanniksi  julkaistu Born Under the Sign of Jazz (ISBN: 1-86074-194-0).  Se on tarkistettu ja laajennettu painos 1991 norjankielisestä alkuteoksesta I Jazzens Tegn. Esipuheen on kirjoittanut Sonny Rollins.

Randi Hultin: julkaistu Born Under the Sign of Jazz

Randi Hultin (1926-2000) o.s. Linden oli maansa johtava jazzkriitikko, journalisti ja valokuvaaja, joka avusti sekä norjalaista että kansainvälistä lehdistöä, radiota ja tv:tä. Hän teki pitkän uran tiedottajana energiayhtiö Norsk Hydron palveluksessa, mutta onnistui samalla yhdistämään työnsä ja massiivisen jazzharrastuksensa. Koulutukseltaan Randi oli kuvataiteilija ja piti omia näyttelyjäkin. Mentyään naimisiin Norjan parhaimmistoon kuuluvan jazzpianisti Tor Hultinin kanssa jazz lähes syrjäytti piirtämisen ja maalaamisen.

Randin ja Torin kodista Oslon esikaupungissa Gartenveien-kadulla tuli vuodesta 1953 Oslossa esiintyvien ja vierailevien kansainvälisten jazzmuusikkojen kyläilypaikka ja jopa vapaa-ajan keskus. Hultinit olivat innokkaita norjalaisen jazzin edistäjiä, festivaali- ja konserttiorganisoijia sekä mukana jazzklubien perustamisessa.

Kun  Randi ja Tor erosivat 13 avioliittovuoden jälkeen 1959, Randi jäi kahden tyttärensä kanssa osoitteeseen Gartenveien 6, mutta 1953 alkaneet jazzvierailut jatkuivat vilkkaasti. Randin ensimmäisiä jazzystäviä olivat Louis Armstrong, Duke Ellington ja Count Basie, joka jopa orkestereineen vieraili Randin kotona. 1956. Hultinin paksut vieraskirjat ovat täynnä jazzin huippuartistien kiitoskirjoituksia, Randin piirroksia ja valokuvia mm. talossa pidetyistä yöjameista. Vieraina ovat olleet lähes kaikki eri ikäpolvien jazztähdet. Joitain nimiä: Stan Getz, Ben Webster, Stuff Smith, John Coltrane, Zoot Sims,  Bill Evans, Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Chet Baker, Dexter Gordon; Charles Lloyd Quartet, Phil Woods, Monica Zetterlund, Jan Johansson

Randi Hultin ja Louis Armstrong

Kirjan mukana on Randin nauhoittamista kotijameista muokattu 70-minuuttinen cd, jolla soittavat mm. veteraanipianisti Eubie Blake ja trumpetisti Kenny Dorham. Mukana on myös norjalaisia muusikkoja, joilla oli silloin ainutlaatuinen tilaisuus soitta esikuviensa kanssa.

Randi Hultinin arvostusta kuvaa 2001 perustettu Randi Hultins Stiftelse, joka vuosittain on jakanut oman ”Yrjönsä”. Hänen kotinsa on suunniteltu jazzmuseoksi, ja monet muusikot ovat omistaneet hänelle sävellyksiään. Vuonna 1989 hänestä tehtiin TV-ohjelma Randi’s Jazz, jossa on näytteitä mm. Randin tallentamista still- ja videokuvista. Ansioistaan hän sai myös arvostetun valtiollisen kunnianosoituksen, ensimmäisen luokan Norwegian Royal Order Of Merit.

 

Takaisin
Translate »