Trumpet Blues

Kuvat:

29.01.2009 11:58

Roy Eldridge

Lähestyin koululaisena kauhavalaista apteekkioppilas Jukka Haavistoa, joka jo silloin taitavana mainos- ja markkinointimiehenä myi minulle vanhan ”rauskan” trumpettinsa lupaamalla kaupan päälle pari ilmaista oppituntia.

Ensimmäisellä tunnilla opin heti tärkeän suukappaleeseen liittyvän vinkin: ”Pyöräytä oikean käden keskisormella kuppi kuivaksi ja kämmenpohjalla reuna.” Seuraavaksi hän neuvoi ottamaan irti venttiilit ja muut osat sekä puhdistamaan ne kunnolla. Peli oli nimittäin kiertänyt ties kuinka monella soittajalla eikä sitä ollut juuri hoidettu. Putkista lähti irti mustaa mönjää –  sekoitus savusta, syljestä, aterioinnin merkeistä ja ties mistä. Homma sai aloittelevan tupakoijan ja nyt myös trumpetinomistajan voimaan pahoin. Tämän jälkeen hän ei ole sitten tupakoinutkaan, mistä Jukalle edelleen suuret kiitokset. Paheiden summa lienee pysynyt kuitenkin vakiona…

Enovainajani, sotilastrumpetisti, opetti jo aikaisemmin, missä asennosssa soitinta täytyy pitää pöydällä tai tuolilla, venttiiliputket tasoa vasten. Jokin aika sitten huomasin erään bändin trumpetistin laskevan lattialle upouuden soittimensa juuri toisin päin!  Teki mieli karjaista asiasta, mutta olin hiljaa, kun tiesin musikantin olevan melkein ammattilainen. Hienon vinkin taas sain seuraamalla erään mainion soittajan sordiinon käyttöä. Jotta vaikka Miles Davisin suosima harmony-mute pysyisi hyvin kiinni, hän kostutti ensin soittimen kellon sisäosaa hengityksellään ja kiersi sitten vaimentimen paikalleen.

Oppia ikä kaikki. Hankin äskettäin kiintoisan kirjasen, The Rough Guide to Trumpet & Trombone (Penguin Books 2000). Se sopii niin tällaiselle harrastelijalle kuin ammattilaisellekin.

John ”Birks” Dizzy Gillespie

 

Aivan ensimmäisten hankkimieni jazzlevyjeni joukossa on ”Roy and Diz”, Louis Armstrongia  esikuvanaan pitäneen Roy Eldridgen ja Royta puolestaan jäljitelleen John ”Birks” Gillespien  studioäänite (mukana Oscar Peterson, Herb  Ellis, Ray  Brown ja Louis  Bellson). Se on tehty 1950-luvun alussa. Roy vanhempana soittaa levyllä ärhäkkäämmin kuin tyylillisesti jo modernimpi Dizzy. Hieno näyte mestarisoittajien kollegiaalisesta musisoinnista on ura ”Trumpet blues”.

Oscar Peterson Trio – Live in Italy 1961; Ray Brown – bass & Ed Thigpen – drums. Featuring: Roy Eldridge – trumpet & Herbie Ellis – guitar

{youtube}DQCCnb_cqVw{/youtube}

Takaisin
Translate »