Live musiikkia vedenalaisessa konsertissa

Kuvat: Life Aquatic Rauma / Kuva: Olli Saira, Vastavalo

11.08.2016 20:23


Lumpeen lehdet veden alta kuvattuna

Ensimmäisen kerran Suomessa järjestetään vedenalaisia konsertteja, nyt Rauman uimahallissa, osana Veden alla – taidetapahtumien sarjaa. Uimahalli muuntuu kokonaistaideteokseksi neljän päivän ja kolmen iltakonsertin ajaksi. Aamusta iltaan on tarjolla eri aisteille ja koko keholle uudenlaisia elämyksiä ja kokemuksia sekä veden alla että veden äärellä.

Itämerestä, jopa 100 metrin syvyydestä taltioidut äänimaisemat pääsevät osaksi live-konserttien sarjaa, jonka yleisö kuulee ja tuntee kehonsa kautta uima-altaassa uidessaan ja sukeltaessaan. Itämeri ja Rauman kanaali ovat olleet inspiraation lähteenä sävellyksille ja improvisaatioille, jotka neljä muusikkoa esittävät ke-pe  iltoina uimahallissa konserttiyleisölle. Altaisiin sijoittuvat veistokset koostuvat pallomaisista akvaarioista, joiden sinisessä hohteessa elää vesikasvillisuutta eri puolilta maailmaa. Nämä elävät veistokset ovat nähtävissä sekä veden pinnalla että pinnan alla.

Teoskokonaisuuden vedenalaiset äänimaisemat ovat osa kansainvälisesti tunnetun äänitaiteilija ja muusikko Petri Kuljuntaustan taiteellista osuutta. Hän tekee myös iltakonserteissa sooloesityksen sähkökitaralle ja vedenalaisille äänille. Kuljuntausta on kutsunut konserttitapahtumiin mukaan neljä muusikkoa: saksofonisti Jarno Tikka esiintyy Tuomas Toivosen tuottaman ääniteoksen solistina osittain improvisoiden ja osittain sävellykseensä nojaten. Raumalainen puhallinsoittaja ja musiikin monitoimimies Takku Ylinen toteuttaa tapahtumassa kaikkien aikojen ensimmäisen soolokonserttinsa. Ville Eriksson, myös Raumalta lähtöisin oleva muusikko ja Surina-yhtyeen toinen puolisko, esittää instrumentaalia ja osittain improvisoitua elektronista musiikkia konsertissa. Iltakonserttien ohjelmassa liikutaan tyylillisesti laajalla säteellä. Esityksissä kuullaan jazzimprovisointia, äänimaisemaa, elektronista rytmimusiikkia, veden alaisia ääniä ja kokeellista musiikkia. Konserteissa muusikot soittavat altaiden väliin pystytetyllä lavalla, josta ääni johdetaan veden alle. Yleisö houkutellaan veteen uimaan ja sukeltelemaan. Veden alla koettava konsertti on moniaistinen elämys ja ainutkertainen kokemus.

Tapahtuman visuaalisesta osuudesta vastaa kuvataiteilija Kristiina Ljokkoi. Veistosinstallaatio sai alkunsa avaruudesta otetusta valokuvasta, jossa maapallo näyttäytyy sinisyyttä hohtavana vesiplaneettana. Ljokkoi, yhdessä muusikoiden sekä tapahtumatekniikka Äänirasian kanssa, muuntaa uimahallin tilan elämykselliseksi ja kiehtovaksi kokonaistaideteokseksi.

Ainutlaatuinen tapahtuma Raumalla on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Suomen Lontoon Instituutin tuella Englannista saapuu perjantaiksi 18.8. kuraattorivieras Alice Sharp seuraamaan esitystä ja neuvottelemaan tapahtuman toteuttamisesta myös Iso-Britannian taidefestivaaleilla.

 

ke 17.8. uimahalli avoinna 9-17
Ryhmäopastukset klo 9.00-12.00
Iltakonsertti klo 19.00
Petri Kuljuntausta, sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
Jarno Tikka, tenorisaksofoni. (Ääniteoksen tuottanut Tuomas Toivonen.)
Takku Ylinen, puhaltimet
Surina / Ville Eriksson, elektroniset soittimet ja koneet

to 18.8. uimahalli avoinna 9-17
Ryhmäopastukset klo 9.00-15.00
Iltakonsertti klo 19.00
Petri Kuljuntausta, sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
Jarno Tikka, tenorisaksofoni. (Ääniteoksen tuottanut Tuomas Toivonen.)

pe 19.8. uimahalli avoinna 9-17 
Ryhmäopastukset klo 9.00-15.00
Iltakonsertti klo 20.00
Petri Kuljuntausta, sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
Jarno Tikka, tenorisaksofoni. (Ääniteoksen tuottanut Tuomas Toivonen.)
Takku Ylinen, puhaltimet
Surina / Ville Eriksson, elektroniset soittimet ja koneet

ltakonserttien ohjelmassa liikutaan tyylillisesti laajalla säteellä. Esityksissä kuullaan jazzimprovisointia, äänimaisemaa, elektronista rytmimusiikkia, veden alaisia ääniä ja kokeellista musiikkia. Konserttia kuunnellaan veden alla.

Iltakonserteissa esiintyvät:
Takku Ylinen (Rauma), puhaltimet
Surina / Ville Eriksson (Rauma), elektroniset soittimet ja koneet
Petri Kuljuntausta (Helsinki), sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
Tuomas Toivonen (Helsinki), elektroniset soittimet ja koneet
Jarno Tikka (Helsinki), saksofoni

Iltalipun hinta 8 € / 6 €. Ota mukaan uimapuku, pyyhe ja mahdollisuuksien mukaan oma snorkkeli ja kylpytakki! Tapahtumassa snorkkeleita lainaksi rajattu määrä.

la 20.8. uimahalli avoinna 10-17
Taiteilijat Kristiina Ljokkoi ja Petri Kuljuntausta tavattavissa klo 14-15

Life Aquatic -tapahtumaan voi osallistua uimahallin pääsylipun hinnalla klo 17 saakka.
Opasvaraukset ja iltakonserttiliput ovat myynnissä: Palvelukeskus Pyyrman, puhelin 02834 5001.

 

 

Takaisin
Translate »