Aki Rissanen Trio Amorandom kiertueelle

Kuvat:

10.11.2014 08:28


Petri Ruikka, Aki Rissanen, Teppo Mäkynen ja Antti Lötjönen (Photo: Teemu Kuusimurto)

Kotimaisen jazzin eturivin nimistä koostuva Aki Rissanen Trio kiertää Suomea marraskuun lopussa 28.-30.11. sekä tammikuun puolivälissä 15.-24.1. harvoin kuullun Amorandom-keikkasettinsä kanssa. Trion osaamista Amorandom-animaatioelokuvaan yhdistelevä kokonaisuus tarjoaa tavanomaisuudesta poikkeavan elokuvallisen jazzmatkan, jonka teemana on kahden ihmisen kohtaaminen. Kuudesta konsertista koostuva kiertue toteutetaan helsinkiläisen luovan toimiston We Jazzin ja Suomen Jazzliiton yhteistuotantona.

Pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen muodostama nimekäs triokokoopano esiintyy audiovisuaalisen Amorandom-konseptinsa puitteissa visualisti Petri Ruikan kera.

Amorandom on vuonna 2012 valmistunut lyhytelokuva, jonka ovat ohjanneet Tuula Leinonen ja Antti Peränne. Elokuva jäi suomalaisen animaation edelläkävijöihin kuuluneen Peränteen viimeiseksi. Amorandom kertoo tarinan kahden ihmisen kohtaamisesta, peilaten elämän arvaamattomuutta ja kohtalon mahdollisuutta. Reilun kahdeksan minuutin mittainen Amorandom esitetään ennen Aki Rissanen Trion konserttia.

Animaatioesityksen jälkeen jazztrio ja videotaiteilija purkavat elokuvan pieniksi palikoiksi ja rakentavat niistä toisen toisen, vaihtoehtoisen maailman. Näin elokuvaelma alkaa elämään omaa elämäänsä vuorovaikutuksessa yhtyeen ja konserttiyleisön kanssa. Musiikillisesti Rissanen trioineen vierailee myös miehen Aleatoric-levyn maailmassa.

Aki Rissanen (Photo: Maarit Kytöharju)

Aki Rissanen (Photo: Maarit Kytöharju)

Amorandomin musiikin säveltänyt Aki Rissanen kertoo omin sanoin Amorandom-projektista

– Tuula Leinonen pyysi minua tekemään uutta musiikkia elokuvaan, jossa musiikki soi koko ajan, ja jossa ei ole muita ääniefektejä tai dialogia. Musiikilta toivottiin samoja sävyjä kuin mitä löytyy soolopianolevyltäni La Lumière Noire. Minulle mahdollisuus tehdä tällainen työ oli erittäin miellyttävä, joskin haasteellinen. Kappaleet, joissa on mielleyhtymiä varhaiseen jazzmusiikkiin ja ranskalaiseen impressionismiin syntyivät hiljakseen noin vuoden aikana.

Amorandom-animaatio esitetään konsertin aluksi alkuperäismusiikin kera, jonka jälkeen pianisti Rissasen seuraan liittyy Antti Lötjönen ja Teppo Mäkynen. Trio tulkitsee uusia versioita elokuvan kappaleista ja yhdessä Petri Ruikan kanssa he improvisoivat vuorovaikutteisesti sekä elokuvan kuva- että äänimateriaalin pohjalta.

– Tavoitteenamme on viedä katsojat niin syvälle elokuvan maailmaan kuin mahdollista ja samalla tarjota musiikillisesti täysverinen jazzkonsertti,  lisää Aki Rissanen.

Pianisti Aki Rissanen on nopeasti noussut maamme arvostetuimpien jazzpianistien joukkoon. Klassisen musiikin sävyjä sekä jazzia soitossaan yhdistelevä Rissanen esiintyy monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yhtyeissä, joista mainittakoon Esa Pietilä Liberty Ship, Elektro GT sekä Jori Huhtala 5.

Basisti Antti Lötjönen on kiistatta yksi parhaiten työllistetyimmistä jazzbasisteista Suomessa. Lötjönen vaikuttaa parhaillaan lukuisissa suomalaisissa jazzyhtyeissä, kuten SUN Trio, Ilmiliekki Quartet, NYConnection sekä Serenity Ensemble.

Trioa täydentävä rumpali Teppo Mäkynen on rummuttanut itsensä lähtemättömästi suomalaisen jazzin kaanoniin. Hänen tavaramerkiksi vakiintunut ride-taiteilunsa sekä tyylitietoinen sävellysjälkensä on tullut tutuksi lukuisista eturivin suomijazz-yhtyeistä, kuten Five Corners Quintetin, Jo Stancen, Timo Lassy Bandin sekä Teddy’s West Coastersin riveistä.

Aki Rissanen, piano / Antti Lötjönen, basso / Teppo Mäkynen, rummut / Petri Ruikka, visualisointi

AKI RISSANEN TRIO: AMORANDOM TOUR 2014-2015

pe 28.11. klo 20 Kuopio, Musiikkikeskus, Kamarimusiikkisali

la 29.11. klo 21 Tallinna, Philly Joe’s Jazz Club

su 30.11. klo 18 Espoo, Sellosali

to 15.1. klo 20 Savonlinna, Wanha Kasino

pe 16.1. klo 21 Turku, Flame Jazz, Åbo Svenska Teater

la 24.1. klo 19 Helsinki, Vuotalo

Takaisin
Translate »