Anniskelukahvila Tiirikkala lisää Turun jazztarjontaa

Kuvat: Olli Sulin

12.09.2014 19:38


Let's swing!

Anniskelukahvila Tiirikkala on kesällä, entisen Artekin myymälän tiloihin, avattu ravintola jossa on mahdollisuus nauttia elävää jazzia. Aurajoen tuntumassa Turun Vähätorilla sijaitsevan ravintolan musiikki-iltojen isäntinä toimivat muusikot Petri Haapasalo ja Vilkka Wahl.

Jazz on melko vahvalla jalansijalla mukana musiikki-illoissa. Vierailu perjantaina 5.9 ravintolan swing -tanssiaisiin osoitti sen, että yleisö on löytänyt hyvin tiensä Tiirikkalaan.

Näillä herroilla noin 150 vuotta swingin soittokokemusta. Pauli Rukakoski, rummut, Erkki Välilä, saksofoni, Ari Hakulinen, basso, Pete Haapasalo, piano

Näillä herroilla on yhteensä noin 150 vuotta swingin soittokokemusta. Pauli Rukakoski, rummut, Erkki Välilä, saksofoni, Ari Hakulinen, basso, Pete Haapasalo, piano

Illan tarjonnasta vastasivat turkulaisten legendojen Erkki ”Eki” Välilän, Pauli ”Pate” Rukakosken, Ari Hakulisen sekä illan ja ravintolan toisen musiikki-isännän Petri Haapasalon muodostama yhtye. Näillä kaveruksilla on swingin soittamisesta yhteensä noin 150 vuoden kokemus.

– Petri Haapasalo, ensimmäiset swing -tanssiaiset turkulaisten jazzlegendojen kanssa on nyt takana – millä mielellä?

Tosi hyvällä. Paikalla oli enemmän väkeä kuin osasin odottaa ja kaikilla oli hauskaa. Melko nopealla tempolla päätimme myös , että swing-tanssiaiset tulevat olemaan kerran kuussa.

– Parisen kuukautta live -iltoja nyt järjestettynä, miten yleisö on löytänyt tänne ja ottanut teidät vastaan?

 

– Pari kuukautta ei ehkä vielä anna täyttä kuvaa tietenkään siitä, mitä saadaan aikaan , mutta palaute on ollut positiivista ja live-musalle on selkeä tilaus. Jazz tulee olemaan Tiirikkalan linjauksessa vahvasti esillä.

– Sinut tunnetaan mm. Kirkan, Paula Koivuniemen ja Kari Tapion yhtyeiden kosketinsoittajana, minkälainen on oma suhteesi jazziin?

tiirikkala-petri-haapasalo-os-IMG_5232-

Petri Haapasalo

– Kiitos kysymästä , oikeinkin hyvä. Suuri kiitos kuuluu tänä vuonna Isoon Orkesteriin siirtyneelle Seppo Aallolle joka aikoinaan sano mulle , että niin sähän voit soittaa sen myös maj7-sointuna. Vakavasti puhuen, jazz on aina ollut se musatyyli, joka kolahtaa mulle. Jazzin suhteen olen vähän samoilla linjoilla, kuin Miles Davis tanssin: kaikki musiikki on tanssittavaa, samoin kaikkeen musiikkiin voi ujuttaa jazzillisia sävyjä. Nää on niitä itsetuntoasioita.

– Kerrotko hieman Tiirikkalan tulevan syksyn musiikkitarjonnasta, erityisesti lukijoitamme kiinnostaa syksyn jazztarjonta, mitä jazzin ystäville on luvassa?

 

 – Tiirikkalan syksy tulee olemaan varsin monipuolinen, tarjoten myöskin valtakunnallisesti tunnettujen nimien konsertteja . Ohjelma tarkentuu aina joka kuukauden alussa ja sen voi käydä tarkistamassa Tiirikkalan nettisivuilla. Swing-tanssiaiset tulevat olemaan 3.10., 7.11. ja 19.12. 2014. Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina tarjoilemme saksofonisti Tane Kanniston kanssa jazzia brunssin yhteydessä klo 13-16.

Tiirikkalan toinen musiikki-iltojen isäntä on Vilkka Wahl, kitaristi ja jazz-musiikin maisteri. Tiedustelemme myös häneltä mitä Tiirikkalassa tullaan tarjoilemaan hänen isännöiminään iltoina.

Vilkka Wahl

Vilkka Wahl

Vilkka Wahl, toimit toisena Tiirikkalan jazziltojen isäntänä, mitä syksy 2014 tulee sinun isännöiminäsi iltoina tarjoilemaan?

Toimin tiiviissä yhteistyössä Tiirikkalan ohjelmapäällikön ja muun johdon kanssa ja tarkoituksenani on uutena toimijana tarjota näyttämö, jolla turkulaiset saisivat nauttia tyylikkäissä puitteissa monipuolisesta musiikkitarjonnasta. Haluamme viestittää Tiirikkalan olevan paitsi viihtyisä päiväkahvila, myös viikonloppuiltoina varteenotettava musiikkiravintola jonne kannattaa lähteä viihtymään, nautiskelemaan ja vaikka yllättymään! Musiikin linjaa ei ole tarkoituksenomaisesti haluttu kovin tarkkaan rajata, sillä olemme havainneet Tiirikkalan yleisön olevan avoimen kiinnostuneita, kun lavalla näkee aitoja esityksiä, tyylistä riippumatta. Itse musiikintekijänä haluan, että esityksissä on sydäntä mukana ja että se kuuluu.

– Minkälaisin perustein olet ohjelman valinnut?

Minun buukkamina iltoina tullaan kuulemaan musaa, joka svengaa. Hyvä groove on minulle yksi keskeisimmistä asioista joista itse musiikissa nautin, joten se tulee kuulumaan myös esityksissä. Turun musiikkikenttä elää nousukautta ja onkin kaikin puolin luontevaa, että Tiirikkalan ohjelman pääpaino on turkulaisilla muusikoilla ja bändeillä.

Niklas Winter

Niklas Winter

Jazzkeikoilla tullaan näkemään turkulaista osaamista. Estradilla nähdään lisäkseni varmasti mm. Severi Pyysalo, Jussi Fredriksson, Niklas Winter, Max Zenger, Teemu Åkerblom, Henri Mäntylä ja monia muita. Tiirikkala tulee tarjoamaan jopa kolme musiikkiesitystä viikonloppua kohden ja vaikka markkinatalouden realiteetit osaltaan sanelevatkin mitä Tiirikkalassa on mahdollista järjestää, tullaan noin kerran kuukaudessa näkemään isompi panostus, jolloin voidaan odottaa nähtävän myös tähtiesiintyjiä suomalaiselta musiikikentältä.

Olen itse saanut ulkomaanvuosinani kokea musiikin ihmeellisen rajat ylittävän, yhdistävän voiman. Toivon, että Tiirikkala kasvaa foorumiksi, jolla voidaan kokea tätä yhtenäistävää voimaa ulkomaisten esiintyjien kanssa. Ainakin marraskuussa Niklas Winter tuo Tiirikkalaan vieraanaan yhden jazzkitaran supertähdistä, Jesse van Rullerin, joka yhtyy keikan jälkeen jameihin. Ja jatkoa näille ulkomaan vierailuille toivottavasti seuraa. Paljon on turkulaisen yleisön käsissä ja alku lupaa vain hyvää!

– Mitä omalle jazzmuusikon urallesi Vilkka Wahl syksyllä 2014 kuuluu?

Itse olen syksyllä 2014 muusikkona aktiivisesti liikkeellä. Minua kiireellistävät Tiirikkalan lisäksi levytyssessiot turkulaisen säveltäjä Kari Mäkirannan kanssa, keikka- ja workshopkiertue Kroatian Dubrovnikissa sekä oma treeni- ja sävellystyö.”

Tarkempia tietoja Anniskelukahvila Tiirikkalan live -illoista päivittyy ravintolan nettisivuille www.tiirikkala.fi

Takaisin
Translate »