April Jazz Club – Kasvoja ja Viba

Kuvat: Pasi Virtanen

14.10.2017 19:03


Viba

April Jazz Club on pyörinyt jo varsin tiuhaan tahtiin tänä syksynä Tapiolan Garden Hotellin aulassa perjantaisin, mutta itse pääsin paikalle tarkastamaan syksykauden tunnelman vasta nyt ensimmäistä kertaa. Zenonin Akhilleuksen ja kilpikonnan tavoin avautumistaan lähestyvä Länsimetro on tuonut hieman lisää elämää ja ravintolatoimintaa Tapiolaan (joskin paljon, paljon enemmän tämän vaiheen pääteasemalle Matinkylän Isoon Omenaan), mutta selvästi vieläkin tämä yksi Suomen toiseksi suurimman kaupungin keskuksista sulkeutuu ja hiljenee hyvissä ajoin perjantain alkuillasta, joten siinä mielessä tilausta klubitoiminnalle Espoossa luulisi olevan.

Kasvoja

Kasvoja  

Perinteiseen tapaan klubi-ilta alkoi nuorten muusikoiden tahtiin. Yleensä Apri Jazz Clubeilla on kuultu Espoon musiikkiopisto Ebelin opiskelijoita, mutta tällä kertaa nuori Kasvoja trio muotoisena koostui Sibelius-lukion opiskelijoista – laulaja Anni Pokela vastasi myös sanoista ja sävellyksistä, tällä kertaa pianossa bändin vakituinen rumpali Kalle Kontio ja kitarassa Tuure Leppänen.

Parinkymmenen minuutin setti oli herkkää indie-fiilistelyä, Pokelan sanoituksissa oli ajatusta – mitä nyt keski-ikäisen ihmisen korvaan Havannan anglismi ’pöydät on kääntyneet’ kuulosi hirveän kököltä, mutta koska se on noteerattu tällä viikolla myös Piffin Rogessa niin kai se sitten on nykyään jo yleisessä käytössä.

Verrattuna normaalisti viisihenkisen Kasvojen netistä löytyvään materiaaliin, pienemmän kokoonpanon sovituksiin oli saatu miellyttävästi erilaista henkeä. Kitaristi Leppänen oli tässä avainasemassa, Kontion jäädessä taka-alan komppaajaksi.Aina mukava kuulla nuorten musisointia ja kyllä lukiolaisiltakin jo ihan hyvin näyttää biisinteko onnistuvan.

Anni Pokela: laulu, Kalle Kontio: piano, Tuure Leppänen: kitara

Viba

Toomas Keski-Säntti, Heikko Remmel, Virva ImmonenIllan pääesiintyjä oli vajaa vuosi sitten perustettu laulaja Virma Immosen johtama Viba. Äskettäin Sibelius-Akatemiasta valmistuneen Immosen sanoituksissa ja sävellyksissä on hyvin henkilökohtainen singer-songwriter henki ja ne voisi varmasti pukea muihinkin tyylillisiin vaatteisiin, mutta Viban meininki oli kokonaisuutena hyvinkin vahvasti jazz.

Okko Saastamoinen

Siitä piti huolen säestävä pianotrio jossa soittavat OK:KOssa kunnostautuneet pianisti Toomas Keski-Säntti, rumpali Okko Saastamoinen ja koko ajan enemmän Helsingin jazz-piireissä esille nouseva virolaislähtöinen basisti Heikko Remmel joka on tänä vuonna kelvannut mm. Mikko Innasen ja Teppo Mäkysen soittokumppaniksi.

Immosen lauluun oman laajemman luovuuden akselinsa toi hienovarainen elektroniikan käyttö, mutta mihinkään scat-hommiin ei ruvettu, improvisaation hoiti aivan riittävästi pianotrio ja mitä mainioimmin toimi yleisesti ottaen bändin dynamiikka jossa Immosen laulun takana pojat ottivat coolisti, mutta kierroksia ja volyymia lisättiin sitten instrumentaaliosioihin joissa etenkin Keski-Säntin piano oli hienosti esillä joskin myös Saastamoinen ja Remmel olivat muusikot paikallaan. Jos vertaa tätä soittoa OK:KOon niin basistina Remmel on OK:KOn Mikael saastamoiseen verrattuna perinteisempi ja suoraviivaisempi jämäkkä tukijalka ja tässä laulajan ja laulujen vetämässä kokoonpanossa tämä tuntui juuri oikealta tyyliltä.

Jos vasta tuli kehuttua uuden levyn julkaisseen Aili Ikosen kykyjä itse sanoituksia tekevänä jazzlaulajana niin kyllä Immonenkin kehut ansaitsee. Ja ehkä hänessä olisi ainesta Ikostakin paremmin tekemään uraa erityisesti jazzahtavana laulajalauluntekijä-henkisenä hahmona, ainakin jos bändi taustalla on näin mainio.

Virva Immonen: laulu. Toomas Keski-Säntti: koskettimet. Heikko Remmel: kontrabasso. Okko Saastamoinen: rummut

 

Kasvoja ja Viba April Jazz Clubilla Sokos Hotel Tapiola Gardenissa 14.10.2017

April Jazz Club -iltoja vietetään Tapiolassa tänä vuonna vielä kolmesti:
27.10. Jukka Eskola Soul Trio
10.11. Varre Vartiainen Quartet feat. Yoran Vroom
24.11. Dominic J Marshall Trio

 

Takaisin
Translate »