Bach soi jazzahtavasti Kuopion tuomiokirkossa

Kuvat: Martti Koljonen

17.03.2016 22:26


Pekka Toivanen

Tuskinpa Johan Sebastian nousisi haudastaan vaikka kuulisi Pekka Toivanen Jazz Ensemblen hienoja tulkintoja musiikistaan. Mestarin teokset taipuivat upeasti myös jazziksi 17.3 osaajien käsittelyssä. Juuri saneerattu Kuopion tuomiokirkko tarjosi arvokkaat puitteet Bachin kuolemattomille teoksille.

Songs And Preludes by Johan Sebastian Bach  -konsertilla  Bach-viikko onnitteli Kuopion 200-vuotiasta tuomiokirkkoa.

Pekka Toivanen (vas.) ja Wade Mikkola

Pekka Toivanen (vas.) ja Wade Mikkola

Samalla juhlistettiin kirkon rikasta ja rakasta musiikillista historiaa arvostetun kirkkomuusikon ja säveltäjän nimellä – Johan Sebastian Bach (1685-1750).

Pekka Toivanen Jazz Ensemble esitti valikoiman Bachin tuotantoa. Osa teoksista kuultiin alkuperäismuodossa ja osa taas toimi temaattisena lähtökohtana yhtyeen omalle musiikilliselle ilmaisulle.

Bachin poikkeuksellisen rikas harmoninen kieli luo antoisan pohjan improvisaatiolle ja melodiselle kehittelylle myös jazzilmaisun puitteissa.

Julia Vuorinen

Julia Vuorinen

Tämä taito on kyllä niin Toivasen kuin juuri 60 vuotta täyttäneen Wade Mikkolan hallussa.

Konsertin punaisena lankana toimi länsimaisen musiikin ehkä merkittävimmän säveltäjän sielukas henki.

Myös ensemblen naiset onnistuivat mainiosti. Erikoisesti minua viehätti Julia Vuorisen vapautunut laulu. Hän hyödynsi tyylikkäästi Bachin kuolemattomia melodioita ja sointukulkuja.

Vuorisen  kokemus Bittersweet-yhtyeen solistina  ja Savonia-ammattikorkeakoulun pedagogina ilmeni tasapainoisista tulkinnoista.

Pianisti Ilga Berzinan vankka tausta klassisesta musiikista näkyi ja kuului. Häneltä näyttää sujuvan vaivattomasti niin bebop kuin sonaattikin.

Sellisti Heidi Miettusen sooloteokset toimivat oivallisesti linkkinä Bach-tradition ja jazz-tulkinnan välillä.

Tuomiokirkkoon oli kokoontunut noin 150 jazzista ja Bachista pitävää seurakuntalaista. He taputtivat innokkaasti encorea.

Wade Mikkola (vas.), Heidi Miettunen, Ilga Berzina ja Julia Vuorinen

Wade Mikkola (vas.), Heidi Miettunen, Ilga Berzina ja Julia Vuorinen

Pekka Toivanen torjui  ylimääräiset anteeksi  annettavan kohteliaasti: ”Vaikka Bachin tuotanto on erittäin laaja, niin valitettavasti esitimme jo kaikki minkä olemme ehtineet harjoitella”.

Bach-viikon konsertti Kuopion tuomiokirkossa 17.3.2016
Pekka Toivanen Jazz Ensemble
Julia Vuorinen
laulu, Pekka Toivanen saksofonit, Heidi Miettunen sello, Ilga Berzina piano ja Wade Mikkola basso.

Ohjelma: Preludi Soolosellosarjasta nro 3 BWV 1009, Die Bitt´re Leidenszeit beginnet, Armahin Jeesus, Sarabande soolosellosarjasta nro 1 BWV 1007, Sua odotan, Se täytetty on, Andante sonaatista nro 2 viola da gamballe ja cembalolle BWV 1028, Arioso cembalokonsertosta f-molli BWV 1056, Taas nousee mieli murheinen, Rakkahin Jeesus ja Kristus, valo valkeuden.

Laulujen suomennokset: Ilta Koskimies, Marja-Terttu Lounavaara ja Anna-Maija Raittila.

Järjestäjä: Kuopion tuomiokirkkoseurakunta

Takaisin
Translate »