Dave Stapleton

Kuvat:

17.06.2012 07:44

EDN 1032

Viulu on ollut tavallaan marginaalisoitin jazzissa siitä huolimatta, että jo ensimmäistä jazzyhtyettä esittävässä kuvassa oli viulisti, ja joka aikakaudella on ollut viulua soittavia huippusolisteja. Jazzia esittävissä orkestereissa oli usein jousisektio 1920- 40-luvuilla, mutta tämä oli lähinnä pehmentämässä balladinumeroita, kun bändit soittivat myös tavallisempaa tanssimusiikkia. Jouset nauttivat kuitenkin jazzpiireissäkin arvostusta, ja monet huiput Charlie Parkerista Heikki Rosendahliin ovat levyttäneet viulujen kera. Nämä ovat kuitenkin lähes aina jääneet vain säestäjän osaan, eikä edes John Lewis pystynyt kovin asiaa muuttamaan omissa kokeiluissaan.

Tällä levyllä on kokenut brittipianisti Dave Stapleton yrittänyt yhdistää kansainväliseen jazzkvartettiinsa jousikvartetin.  Ideaa on aikaisemmin Suomessa esitellyt Max Roach, jonka tuplakvartetissa oli sama kokoonpano: jazzkvartetti ja tyttären jousikvartetti. Jonkin verran samaakin tällä levyllä on, joskin hieman enemmän funk-tyylejä. Eikä nytkään ole löytynyt oikein sitä viisasten kiveä, joka yhdistäisi nämä soittimistot. Itse asiassa kaikki soittavat yhdessä ensi kerran vasta neljännellä raidalla.  Tämä Henryk onkin kaunis kappale, jossa jouset säestävät klassisin soinnein pianon ja saksofonin sooloilua. Levy alkaa jousien hymnimäisellä etydillä ja jatkuu toisella raidalla pianon ja saksofonin vapaahkolla improvisaatiolla, ilman jousia. Myöhemmin Stapleton käyttää Rhodes-soundia, joka tuo mieleen Sarmanto-Aaltonen-akselin 40 vuoden takaa, ja sieltä asti on paljon muitakin vaikutteita:  Miles-funk, Sauter-Getz/ Focus, Pekka Pohjola.

Stapleton on maltillinen solisti, joka käyttää aika vähän preparoitua tai vahvemmin syntetisoitua ääntä pysyen klassisessa pianosoundissa. Norjalainen saksofonisti Marius Neset (25) tekee varman vaikutuksen.  Supisuomalainen Olavi Louhivuori säestää hienosti tapahtumia aika monimuotoisissa rytmeissä.  Aivan ilman tempoa levyllä ei mennä montakaan minuuttia, ja muutenkin free-osiot ovat aika maltillista ja harkittua soittelua.

Eivät jouset tälläkään levyllä kovin jazzinomaisesti soi, mutta tuovat toki vaihtelua tavanomaisen kvartetin soittoon.

 

Dave Stapleton piano, Marius Neset tenor saxophone, Dave Kane double bass, Olavi Louhivuori drums

Brodowski String Quartet: David Brodowski – violin 1, Catrin Morgan – violin 2, Felix Tanner – viola, Reinoud Ford – cello

 

Rec. By August Wanningen at the Village Recording Studio. Copenhagen

8-9.12. 2011

 

01. Before 2:12
02. Polaroid 9:52
03. Flight 1:28
04. Henryk, Part I 8:20
05. Henryk, Part II 7:45
06. Unity 5:55
07. OTS 9:44
08. Whisper 5:02
09. Running East 10:25
10. North Wind 13:33

 

 

Takaisin
Translate »