Dresden 2016 – onnistunut kansanjuhla

Kuvat: Hendrik Meyer, Martti Koljonen

27.05.2016 17:40


Dresden, dixien suurta juhlaa

– Saavutimme tänä vuonna kaikki tavoitteemme ja pystyimme tarjoamaan vieraillemme erittäin kattavan ja mielenkiintoisen festivaalin, myhäili tyytyväinen johtokaksikko, festivaalin johtaja Joachim Schlese ja pääkuuluttaja Karlheinz Drechsel festivaalien satoa summatessaan. Myös aurinkoinen sää  hellytteli Dresdenin 46. Internationales Dixieland Festivaalia koko viikon ajan 15.-22.5.

Festivaalien voimahahmot Karlheinz Drechel (vas.) ja Joachim Schlese

Festivaalien voimahahmot Karlheinz Drechsel (vas.) ja Joachim Schlese

Dresdenin ”dixie-ikonit” Schlese ja Drechsel ovat ainoat henkilöt, jotka ovat työskennelleet kaikilla 46:lla festivaalilla perustamisvuodesta 1971 lähtien. He ovat kehittäneet ja kypsyttäneet festivaalin nykyiseen muotoonsa.

Niin dixien ystävät kuin muusikotkin ovat ottaneet festivaalin omakseen. Dresdeniin tarjoutuu vuosittain yli 100 orkesteria ja esiintyjää ympäri maailmaa eikä esiintyjien saamisessa ole ollut ongelmia.

Festivaaleilla löytyi jälleen jokaiselle jotakin; oli premium-hotellin jazzgaalaa, jokiristeilyjä siipirataslaivalla, jazzia raitiotievaunussa, tavarataloissa, lentoasemalla, pubi- ja klubijazzia, rahvaalle ilmaiskonsertteja, perheille suunnattuja tapahtumia ja ulkoilmakonsertteja sekä perinteinen katuparaati.

Useimmat perinteisen jazzin genret olivat edustettuina boogie woogiesta jämäkkään big band- musiikkiin. Modernimpaa jazzia ohjelmistoon ei juuri sisältynyt.

Kansainvälistä huippudixietä

Vestre Jazzverk

Vestre Jazzverk

Seurasin tänä vuonna kolmen päivän tapahtumia. Perjantain perinteinen ”Dixieland International” soitettiin parin kilometrin päässä keskustasta olevassa ”Alter Schlachthofissa”. Vanha teurastamo on otettu uusiokäyttöön ja kunnostettu kulttuurin tarpeisiin.

Suuressa salissa soitti kolme orkesteria, Vestre Jazzverk (DK), Jazzeral Jazzband (CH) ja Hot Atlantic Jazz Band (F) sekä pienessä salissa The Belgian Dixie Kings.

Saksalaisten mieleen näytti olevan erityisesti tanskalaiset ”jazztehtailijat”, Vestre Jazzverk. Kokenut bändi soitti vauhdikasta perusdixietä, ilman kommervenkkejä.

He ovat saaneet kuluneisiinkin dixiestandardeihin raikkailla sovituksilla vetreää svengiä.  Laadukkaan sveitsiläisen Jazzeral Jazzbandin pianisti ja vokalisti Bob Barton kunnostautui ilmavilla pianosooloilla.

Michel Bastide (vas.), Henry Lamaire ja Michel Bescont, Hot Antic JB

Michel Bastide (vas.), Henry Lamaire ja Michel Bescont, Hot Antic JB

Loppuunmyydyssä salissa ei ollut varattu istumapaikkoja pressi-korttilaisille. Normaalisti kykenen seisomaan vain varttitunnin, mutta nyt meno oli niin huikeaa, että polvikolotukset unohtuivat.

Viihdyin seisaallaan kahden ensimmäisen bändin mainiot setit kokonaan. Illan kolmatta esiintyjää Hot Atlantic Jazz Bandia (F) kuulin sittemmin lauantaina tavaratalokonsertissa sekä 23.5 Berliinissä festarien ”rääppiäisissä” Karlshorstin Kulttuuritalolla. Ranskalaisella charmilla syntyy kelvollista dixietä ilman rumpujakin.

Dixietä voi myös tanssia

Saksassa dixieland on myös erittäin suosittua tanssimusiikkia. Valtaosa yleisöstä on seniori-iässä ja opetteli tanssimaan dixien kultakaudella 1950- ja 60-luvuilla. Dresdenissä on yleensä järjestetty ”Dixieland-Ball” tanssin ja hyvä ruuan ystäville. Tällä kertaa aktipaikaksi oli valittu pari kilometriä keskustasta oleva neljän tähden Quality Hotel Plaza.

Noin 80 euron sisäänpääsymaksun sisältyi kohtalainen 20 ruokalajin buffet, josta oli mahdollisuus tankata koko ilta. Pöytiä täydennettiin kiitettävän tehokkaasti eikä kenenkään tarvinnut kärsiä ruuan tai nesteen puutteesta. Juomat maksettiin kyllä erikseen, mutta niissäkään ei ollut festivaalilisää.

Tanssimusiikista vastasi Fats Jazz Band (SK) ja saksalainen Winkler Brass. Edellisen esikuva näyttää olevan Saksan tämän hetken suur-suosikki Max Raabe & Palast Orhchester (vierailee Helsingissä 7.-8.9), jossa ”Raabena” lauloi Matthew Uhliarik. Orkesterin juonnot teki toinen slovakialaisten laulusolisti, viehkeä Jana Dekánková. Tuotos ei yltänyt aivan esikuvansa tasolle, mutta tyylikästä  soitantaa  kuitenkin.

Lisäksi illan ohjelmaan kuului kaksois-sisarusten ”Dixie-Zwillinge Claudia & Carmen” akrobatiaa. Loppuunmyydyn illan tanssikykyinen yleisö käytti ahkerasti myös parkettia. Osa vieraista oli sen verran iäkästä (kuten allekirjoittanut) eikä kyennyt enää kuin ”jammailemaan” paikallaan.

Katujazzia ja puistossa nonstoppina

Sää suosi myös lauantain ilmaiskonsertteja. ”Jazzmeile” täytti noin kilometrin mittaisen Prager Strassen aina Rautatieasemalta Altmarktin torille, ettei siellä juuri kulkemaan mahtunut. Kahdeksalla esiintymislavalla soitti parisenkymmentä kokoonpanoa, tarjoten kansalle sitä mitä rahvas rakastaa: olutta, bratfurstia, brezeliä ja konstailematonta dixietä.

Ilmaiskonserteissa esiintyivät festivaalien lähes kaikki orkesterit. Näin myös säästöbudjetilla liikkuneet jazzin ystävät ja turistit saivat nauttia melkein täyden kattauksen tapahtuman annista. Kuunteleminen on kyllä seisoviltaan varsinkin seniorien jalkoihin ottavaa, kun lavojen läheisyydessä ei yleensä löytynyt vapaita istumapaikkoja.

Sunnuntain ulkoilmakonsertin näyttämönä oli keskustasta neljän kilometrin päässä Grosse Gartenissa sijaitseva Junge Garde, amfiteatteri. Konsertin juontajana ja bändien esittelijänä toimi Karlheinz Drechselin poika Ulf Drechsel, joka saksalaiseen tapaan puhui varsin sujuvasti ja asiantuntevasti. Juontojen aikana kokoonpanot vaihtuivat sopivan tiuhaan tahtiin jouheasti eikä varsinaisia taukoja ollut lainkaan

Puistossa soitti kymmenen bändiä, jotka esittivät 3 – 4 kappaletta ja sitten esiintyjän vaihto lennossa. Ehdin kuunnella niistä vajaa puolet ennen Berliinin junan lähtöä. Kaareva katsomo oli lähes täynnä, lämpötila nousi hellelukemiin. Kuuman jazzin kuuntelua tasoitti sopivasti viileä olut ja jäätelö, joita oli hyvin tarjolla, kohtuuhintaan. Puistossa oli myös nuorempaa väkeä ja paljon perheitä.

Jazzrytmit edustavasti näkyvillä

Jazzrytmit näyttävästi ilmoitustaululla

Jazzrytmit näyttävästi ilmoitustaululla

Allekirjoittanut on vieraillut Dresdenin festivaaleilla vuodesta 1991 lähtien melko säännöllisesti ja kirjoittanut jutun tapahtumasta siitä asti kun lehtemme perustettiin. Pressiväkeä on palveltu aina erinomaisesti, pressiliput ovat järjestyneet vaivatta.

Viime vuoden 45. juhlafestivaalilla lehdestämme oli vankka edustus Dresdenissä. Raportoimme usean miehen ja naisen voimin festivaalit viiden laajahkon artikkelin sanoin ja kuvin.

Juhlafestivaalista oli tehty 120-sivuinen painettu leikekirja, jossa oli julkaistu kaikki Jazzrytmien viime vuoden festarijutut, yhteensä viisi sivua. Lisäksi tämän vuoden pressihotellin Ibiksen aulassa oli suuri ilmoitustaulu, jossa oli esillä näyttävästi kahdeksan leikettä Jazzrytmien artikkeleista vuosien varrelta.

Ensivuoden, 47. Dresdenin Int. Dixieland Festivaalit järjestetään 14.- 21.5.2017:

 

Takaisin
Translate »