En annorlunda jazz-upplevelse – Filmen Monica Z.

Kuvat:

03.02.2014 10:13


Monica Zetterlund

Alltså en film om den svenska jazzsångaren Monica Zetterlund. Dessa grunduppgifter om henne har jag lånat/hittat på nätet. Hon föddes 1937 och avled 2005. Som aktivast var hon på 60-talet. Hon var ju även en skådespelare och uppträdde i filmer. Hon besökte Helsingfors många gånger :1959,1964, 1965,1969 och 1975.

År 1964 gjorde Monica sitt internationella genombrott inom jazzen med skivan ”Walz for Debby”, den gjorde hon tillsammans med Bill Evans. Då Monica träffade Evans var hon redan känd genom sina turneer i Frankrike och England . I USA deltog hon i ett populärt Tv-program år 1960 . År 1963 deltog hon i eurovisions-tävlingen i London. Innalles har utgett ca.25 skivor osv.

Så det var med stor förväntan jag gick för att se filmen och i dethär fallet höra musiken. Svenska folket har prisat den och många av mina vänner ock bekanta har sakt att den måste du se. Alla hade rätt:

Filmen var givande. Edda Magnason gjorde en fin roll.Det var en ganska dramatisk historie om Monicas liv och väg från hembyn Hagfors till toppen som hon även nådde. Hon lämnade sin lilla dotter hos föräldrana då hon flyttade till Stockholm, men senare bodde flickan med henne igen. Hon hann vara gift tre gånger.

Men framför allt var det musiken/jazzen som i filmen fashinerade. Det har sakts att Monica var den första som började sjunga jazz på svenska i Sverige.Vi fick höra många fina jazzstandarder på engelska . Senare övergick det till dessa härliga svenska jazzlåter som vi minns henne för. För att nämna några av dem . ”Sakta vi gå genom stan”, ”Vad en gumma kan gnugga”,”Gröna små äpplen”,”Sakta morgonljus”, och den som jag tycker mest om::”Enkel,vacker.fin”. Det är väl vad många av oss kvinnor vill vara. Dessa och  alla andra finns på nätet och lyssna på dem.dom är härliga. En sak förvånade mej, halva filmen gick förrän jag märkte att även texsten var på svenka. Kanske den då inte gav så mycket för alla besökare ?.  Jag kom att tänka på att kanske man borde ta en tripp till Stockholm och ”Sakta gå genom stan” och på kvällen droppa in på någon jazzklubb , Få se om det blir av?

 

Takaisin
Translate »