Finland – Norway Improvised

Kuvat:

21.01.2014 12:34


Helsinki Free Fall Festival 28.2. - 2.3.2014

Helsinkiin perustettava, uusi improvisoidun ja sävelletyn musiikin rajapintoja luotaava festivaali ”Helsinki Free Fall” toteutetaan 28.2. – 2.3. Kellohallin kulttuuriravintolakompleksissa, Helsingissä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii kansainvälisesti tunnustettu saksofonisti ja säveltäjä Esa Pietilä.

Festivaalin taiteellisena linjauksena on esitellä uutta, kansainvälisesti korkeatasoista musiikkia ja uusia esityskäytäntöjä- sekä -konsepteja vapaan improvisoinnin, freejazzin, nykymusiikin ja sävelletyn musiikin rajapinnoilla. Linjauksesta ei niinkään lueta pois myöskään elektronista musiikkia, noisea ja muita kiinnostavia tyylilajeja.

Esa Pietilä (Photo: Osku Rajala)

Esa Pietilä (Photo: Osku Rajala)

– Festivaalia voisikin luonnehtia eräänlaiseksi ”hyvän musiikin” festivaaliksi, ilman ns. tyypillisiä genrerajoja, kertoo Pietilä.

Helsinki Free Fall omaa kansainvälisen mittapuun mukaan erittäin korkeatasoisen musiikillisen profiilin, jossa sekä eturivin kotimaiset että kansainväliset taiteilijat kohtaavat vuosittain. Vuoden 2014 teemana tulee olemaan suomalais-norjalainen kulttuurivaihto.

Yleisesti ottaen, festivaalin musiikillinen pääpaino on edellämainituissa improvisatorisissa lähtökodissa

– Helsinki Free Fall haluaakin yllättää ja leikkimielisesti provosoida yleisöään artisti- ja ohjelmistovalinnoillaan, ja sitä kautta pitää toimintansa kiinnostavana, ja mielenkiintoisena”, jatkaa Pietilä.

 

Festivaali pyrkii jatkamaan toimintaansa vuosittain.

Paal Nilssen-Love (photo: Ziga Koritnik)

Paal Nilssen-Love (Photo: Ziga Koritnik)

2014 Ohjelma : ”Finland – Norway Improvised”

 

Saksofonisti Pietilä ja rumpali Paal Nilssen-Love (NOR) tapasivat ensimmäisen kerran Kerava Jazzfestivaalilla, Suomessa 2009. Sen jälkeen he ymmärsivät että he jakavat paljon yhteisiä musikaalisia visioita eivät ainoastaan muusikkoina, vaan myöskin konsertti- ja jopa festivaalijärjestäjinä.

Yhteisissä keskusteluissa kävi ilmi että ei tätä nykyä eikä viime vuosina ei ole Norjalaisten ja Suomalaisten muusikoiden välillä ollut ollenkaan säännöllistä yhteistyötä tai yhteisiä projekteja. Historia osoittaa kuitenkin että vahvaa yhteistyötä maiden välillä on tapahtunut 70-luvulla esim. sellaisten muusikoiden tahoilta kuten Arild Andersen, Edvard Vesala, Juhani Altonen, Jorma Tapio, Karl Seglem, Raoul Björkenheim.

Tästä johtopäätöksenä he päätyivät katsomaan mitkä ovat yhteistyön mahdollisuudet tänä päivänä. Näin kyseinen ohjelmakokonaisuus päätyi Helsinkiin perustettavalle Helsinki Free Fall festivaalille vuoden 2014 ohjelmistoksi. Kyseinen  ohjelmisto toteutetaan kulttuurivaihto-projektina myös Oslossa (Victoria Jazzscene, 23.1. -25.1. 2)

Pietilä ja Nilssen-Love kokosivat yhteen ryhmän muusikoita joiden voidaan katsoa edustavan tämän päivän ansioituneita, improvisoivia muusikoita.

Yhteistyö käsittää 12 todella upeaa taiteilijaa (6 kummastakin maasta) esiintymään kolme päivää kestävään yhteiseen musiikitapahtumaan / festivaaliin, jossa tärkeänä esiintymismuotona muodostetaan tätä tapahtumaa varten räätälöityjä useita eri duo-, trio- ja muita pienyhtyeitä, niin että yleisöllä on mahdollisuus saada kuulla kyseisten taiteilijoiden koko improvisatorinen spektri ja kaikki mahdolliset kyvyt. Suurin osa artisteista johtaa kotimaassaan ja kansainvälisesti omia, tunnettuja yhtyeitään säännöllisesti.

Instrumentaatiossa on vokaalitaidetta, saksofoneja, trumpetti, bassoja, pasuuna, rumpuja ja elektroniikka-taiteilijoita. On sanomattakin selvää että tällainen ryhmä taiteilijoita tulee luomaan improvisoitua musiikkia joka ylittää kaikki mahdolliset genre-rajat ja yleisen käsityksen siitä, mitä jazz – improvisoitu – avant garde- nykymusiikki – noise – elektroninen musiikki voi olla.

Toisena tärkeänä ajatuksena on esittää festivaalin loppukonsertissa, sunnuntaina Pietilän ja Nilssen-Loven sävellyksiä 12-henkisen ”Big Fun” kokoonpanon tulkitsemana.

Suomalaiset artistit:

Esa Pietilä, tenorisaksofoni

Sami Sippola, tenorisaxofoni

Ville Rauhala, basso

Simo Laihonen, rummut

Jari Hongisto, pasuuna

Tommi Keränen, elektroniikka

Norjalaiset artistit:

Paal Nilssen-Love (rummut)

Øyvind Storesund (basso)

Eivin Lønning (trumpetti)

Stine Janvin Motland (vokaalitaide)

Klaus Holm (alttosaksofoni)

John Hegre (elektroniikka ja noisekitara)

perjantai 28.2.  

18.30-19.30

Jari Hongisto / Stine Janvin Motland / Klaus Ellerhusen Holm / Ville Rauhala / Simo Laihonen

Paal Nilssen-Love / Esa Pietilä

21.30-22.30

Sami Sippola / Eivin Lønning / Øyvind Storesund

”Electric Power” : John Hegre / Tommi Keranen

22.30- DJ Tommi of Finland

lauantai 1.3.

15.30-16.30

Klaus Ellersen Holm / John Hegre

Eivin Lønning / Tommi Keränen

17.00-18.00

Stine Janvin Motland / Esa Pietilä / Ville Rauhala

Jari Hongisto / Øyvind Storesund / Paal Nilssen-Love

18.30-19.30

Klaus Ellerhusen Holm / Sami Sippola / Simo Laihonen

Stine Janvin Motland / Jari Hongisto/  John Hegre / Simo Laihonen

21.30-22.30

Sami Sippola / Eivin Lønning / Ville Rauhala

Tommi Keränen / Esa Pietilä / Øyvind Storesund / Paal Nilssen-Love

22.30-

DJ Love Machine (Paal Nilssen- Love)

sunnuntai 2.3.

15.00-16.30, ”Big Fun”

Sami Sippola, tenor sax

Ville Rauhala, bass

Simo Laihonen, drs

Esa Pietilä, tenor sax

Jari Hongisto, trb

Tommi Keränen, electronics

Øyvind Storesund, doublebass

Eivin Lønning, trumpet

Stine Janvin Motland, vokal

Klaus Holm, alto saxophone

Paal Nilssen-Love, drums

John Hegre, electronics & noise guitar

Konsertit järjestetään Kellohallissa 28. helmikuuta – 2. Maaliskuuta 2014. (Työpajankatu 2 A, rak. 1E, 00580 HKI)

Lippujen ennakkomyynti 3.2.2014 alkaen, levykauppa Digelius (Laivurinrinne 2, 00120 Helsinki, puh. 09-666375 ja Kellohalli (Työpajankatu 2, rakennus 1e, 00580 HKI)

Yksityiskohtaisempi konserttiaikatulu osoitteessa:

www.helsinkifreefall.fi

Takaisin
Translate »