Henrik Otto Donner & TUMO

Kuvat:

21.11.2013 16:36


And it happened...

TUM CD 39

Tästä viime vuoden lokakuusta äänitetystä levystä tulikin kesäkuun lopussa traagisesti veneonnettomuudessa kuolleen Otto Donnerin muistolevy. Sitä voi pitää muistolevynä siksikin, että mukana olevat hänen sävellyksensä kattavat pitkän, aina 60-luvulta tämän vuosisadan puolelle ulottuvan ajanjakson. Hienoa on, että levyn pääsolistina on Oton pitkäaikainen työtoveri ja soittokumppani Junnu Aaltonen.

Levyn sisältö kuultiin ensin livenä Finlandia-talon kutsuvieraskonsertissa, jossa tämä massiivinen jousilla vahvistettu huippumuusikoista koottu big band solisteineen esiintyi. Konsertin jälkeen musiikki äänitettiin Ylessä kolme päivää kestäneissä sessioissa. Tarkoituksena oli, että Otto olisi ollut mukana miksaamassa materiaalia heinäkuun alussa Tammisaaressa. Valitettavasti tämä työvaihe jouduttiin tekemään ilman häntä.

Mukana olevista kappaleista sävellyksenä tunnetuin on Friends and relatives, jonka hän levytti jo 1965 Chrisse Schwindtin kvintetin nimissä julkaistulla RCA-lp:llä. Toisen kerran se oli Free for all-levyllä 1999. Muista kappaleista useita on alkujaan äänitetty Oton UMO:n kanssa 1991 tekemässä YLE-sessiossa. Osa niistä kuullaan big band-versioina, osaan on nyt lisätty jouset, joiden osuuden Otto itse johti levytyksessä Mikko Hassisen hoitaessa big bandin kapellimestariuden.

On tietysti surullista, että tämä työ jäi Oton viimeiseksi, mutta komean muiston hän jättää, sillä levy on erittäin onnistunut niin materiaalin kuin toteutuksen suhteen. Otto on tehnyt hyvää työtä sovittaessaan sävellyksensä isoille kokoonpanoille saaden orkesteriosuudet soimaan hyvin. Hän on myös hyvin oivaltanut tavallista suuremman kokoonpanon mahdollisuudet paikoin hyvinkin jyhkeän klangin luomiseen. Oiva esimerkki tästä on muhkeasti soiva Friends and relatives.

Junnu urakoi solistina useimmilla kappaleilla. Tarjolla on junnumaiseen tapaan sekä kaunista pitkäkaarista maalailua että ekstaattisuutta hipovaa revittelyä. Pisin Junnun vedoista on levyn yli 15-minuuttinen nimikappale. Se on käytännössä hänen yhtäjaksoista sooloaan, jossa hän esittelee tenorisminsa koko skaalan.

Myös Johanna Iivanainen on hyvin esillä tulkitessaan Donnerin säveltämiä lauluja, jotka pohjautuvat kolmen suomenruotsalaisen lyyrikon sekä Emily Dickinsonin teksteihin. Iivanaisen kaunis ääni ja teksteihin oivaltavasti eläytyvä esitystapa sopii erinomaisesti näihin lauluihin.

Myös orkesterin vaskillekin on tarjolla soolotilaa. Hyvän näytön kyvyistään antaa mm. trumpetisti Martti Vesala kauniissa soolossaan.

Juhani Aaltonen (tenorisaksofoni, alttohuilu), Johanna Iivanainen (laulu), Mikko Hassinen (kapellimestari), Henrik Otto Donner (kapellimestari).

TUMO: Jukka Eskola, Kalevi Louhivuori, Tero Saarti, Martti Vesala, trumpetti, Jari Hongisto, Ilmari Pohjola, Kasperi Sarikoski, Mikael Långbacka, pasuuna, Kalle Hassinen, käyrätorvi, Mikko Marttila, tuuba, Manuel Dunkel, Jussi Kannaste, Mikko Innanen, Pentti Lahti, Pepa Päivänen, saksofonit, klarinetit, huilut, Seppo Kantonen, piano, Iro Haarla, harppu. Ville Herrala, Ville Huolman, basso, Markku Ounaskari, Stefan Passborg, rummut, Mikaela Palmu, Helmi Kuusi, Kaisa Ivars, Isa Halme, Kreeta-Julia Heikkilä, Aino Eerola, Annica Brannkär,viulu, Barbara Hilpo, Carmen Moggach, Maarit Hoikko, alttoviulu, Iida-Vilhelmiina Laine, Ainomaija Riutamaa de Mata, sello.

Äänitys ja miksaus: Nikopetri Paakkunainen ja Esa Santonen, Studio M1 ja M2, Yle, Helsinki. Äänitys 12.-14. lokakuuta 2012. Masterointi Esa Santonen ja Janne Malén, DER, Tammisaari. Tuotanto: Petri Haussila.

1. Junnuda

2. Close your eyes (teksti: Bo Carpelan)

3. Entreaty (teksti: Johan Bargum)

4. The first summer (teksti: Bengt Ahlfors)

5. Have me, hold me

6. These are the days (teksti: Emily Dickinson)

7. And it happened…

8. For friends and relatives

Kaikki sävellykset Henrik Otto Donner

Takaisin

Artikkeli luettu 2049 kertaa

Translate »