Janitsaarijatsia E.T. Charliessa joka kuukauden kolmas torstai

Kuvat:

08.02.2016 21:40


Janitsaarijatsin Perinnesoittokunta , oikealla Josi Heinilä

Janitsaarijatsin Perinnesoittokunta jatkaa esiintymisiään E.T. Charliessa. Soittoperinne haukilahtelaisessa ravintolassa alkoi joitain vuosia sitten ja jatkuu taas yleisön toivomuksesta pienen tauon jälkeen. Seuraava esiintyminen on torstaina 18.2. klo 20. Alla kerromme hiukan orkesterin taustoja.

Janitsaarit olivat Turkin sulttaanin erikoisjoukkoja, jotka toimivat mm. palatsin vartijoina ja henkivartiostona. Erään lähteen mukaan he aikaansaivat torvillaan ja rummuillaan ”laatuunkäyvän metelin”. Sittemmin on käsite janitsaarimusiikki yhdistetty sotilassoittokuntiin ja torvimusiikkiin.

Janitsaarijatsi puolestaan syntyi yli puoli vuosisataa sitten, kun Helsingin Kauppakorkeakoulun ennakkoluulottomat kylterit ryhtyivät luomaan fuusiota haalareissa marssivan torvisoittokunnan ja Bigband-jazzin välille. Tuloksia on dokumentoitu mm keräilijöiden himoitsemalle ”Janitsaarijatsin nousu ja uho” albumille (BPNÖK 751). Kehityslinjan toisessa ääripäässä voidaan nähdä edelleen suurta suosiota nauttiva Boston Promenade bigband.   

Janitsaarijatsin perinnesoittokunta koostuu vielä elossa olevista janitsaarijatsin pioneereista ja heitä lähellä olevista muusikoista, jotka haluavat ylläpitää unholaan vaipumaisillaan olevia perinteitä.

Soittokunnan ohjelmisto sijoittuu tyylillisesti johonkin laardilyyrisen nahkahousutööttäyksen ja Count Basien väliin. Ihanteena on eko-resursseilla tuotettu tukeva Bigband-soundi. Sovitukset on pääosin tehnyt Nikke Isomäki, joka toimi Boston Promenaden sovittajana ja kapellimestarina sen varhaisina janitsaarijatsivuosina.

Soittokunta ottaa edelleen uusia jäseniä soittajistoonsa. Sääntöjen mukaan:
Hakija on soittanut joskus ilmoisna ikänään Boston Promenadessa ja liittymisestä kyseiseen yhteisöön on kulunut vähintään (35) vuotta. Jos brändi luodaan janitsaarijatsin käsitteelle, pitäisi ehkä edellyttää, että tuntee kyseisen tyylisuunnan esittämiskäytännöt tai ainakin tietää laardilyriikan ja törökin. Luonnollisesti järjestetään koesoitot, jossa selvitetään kummasta päästä torvensoittajaa ääni tulee. Vakanssit ovat sillä lailla perinnöllisiä, että jäseneksi hyväksytty voi asemestaan tai itsensä lisäksi asettaa tehtävään jälkeläisensä suoraan alenevassa polvessa.

Pekka Räisänen 

 

 

Takaisin
Translate »