Karkki vai kepponen – Halloween Blues

Kuvat: Halloween Blues web-sivut

22.10.2015 11:08


Junior Watson

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna Vaasan Halloween Blues tarjoilee kotimaisia yhtyeitä klubeilla, ja täysin kansainvälisen kattauksen päätapahtumassa ravintola Centralissa lauantaina 31.10. Päätapahtumassa nähdään chicagolainen hulvaton slidekitaristi Lil’ Ed & The Blues Imperials, Yhdysvaltain länsirannikon kulttikitaristi Junior Watson, ruotsalainen Trickbag mukanaan Englannin ykkösharppumies West Weston, sekä belgialaiskitaristi ja –laulaja Lightnin’ Guy.

Puistobluesin pääkonsertissa jo vuonna 1987 ja viimeksi vuonna 2004 nähty chicagolaisyhtye Lil’ Ed & Blues Imperials palaa pitkästä aikaa Suomeen.

Lil’ Ed & Blues Imperials

Lil’ Ed & Blues Imperials

Lähisukulaiseltaan J.B.Huttolta oppinsa saanut kitaristi Lil’ Ed Williams aloitti uransa jo 70-luvulla Chicagon West Siden klubeilla, josta Alligator-levy-yhtiön omistaja Bruce Iglauer löysi hänet. 1986 ilmestyneestä Roughhousin’ –albumista alkoi jo lähes 30 vuotta kestänyt levytysura Iglauerin leivissä, viimeisimpänä tuotoksena vuoden 2012 Jump Start. Lil’ Ed & The Blues Imperials onkin eräs viimeisistä suorista linkeistä sähköisen slidekitaran keskeisiin artisteihin kuten juuri J.B.Huttoon ja Elmore Jamesiin. Pitkään samalla kokoonpanolla toiminut Blues Imperials tarjoaa räväkän ja mukaansatempaavan shown.

Junior Watsonia on jo vuosia pidetty perinteisen jump-bluesin kruunamattomana kuninkaana. Vanhojen mestareiden vaikutteet Tiny Grimesistä Earl Hookeriin saavat Juniorin käsissä uusia ulottuvuuksia.

Rod Piazzan Mighty Flyersissä Watsonin taidot tulivat 80-luvulla tutuiksi myös suomalaisille. 90-luku miehellä meni Canned Heat-yhtyeessä, mutta jo 80-luvulta lähtien hänellä on riittänyt studiokeikkoja ja bändiprojekteja lukuisien alan huippujen kanssa: Big Mama Thornton, George ”Harmonica” Smith, Jimmy Rogers, Hollywood Fats, James Harman, William Clarke, Kim Wilson.

Viime vuosina Junior on alkanut panostaa entistä enemmän myös soolouraansa. Vaikka Juniorin kitaratyöskentely on äärimmäisen svengaavaa ja tyylitajuista, on hänen soitossaan jatkuva yllätyksen ja irrottelun maku. Ei ihme, että hänen soittoaan on luonnehdittu tyylillisesti ”raiteiltaan suistuvaksi junaksi”.

trickbag

Trickbag

Ruotsalaisyhtye Trickbag, jonka riveissä ovat mukana myös ulkomaalaisvahvistukset West Weston huuliharpussa ja Tomi Leino kitarassa, on nyt erittäin ajankohtainen uutuuslevynsä Candeville myötä. Estottoman laulusolistinsa Tommy Mobergin johdolla bändi on jo vuosien ajan kiertänyt bluesfestivaaleja ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Perinteistä räväkkää bluesia hyvällä maulla ja fiiliksellä esittävä bändi takaa huikean päätöksen Halloween Bluesin päätapahtumalle.

Päätapahtuman avaa belgialaiskitaristi ja –laulaja Lightnin’ Guy, jonka musiikki pitää Hound Dog Taylorin muiston elossa. Guyn monipuolinen setti pitää sisällään niin taitavaa slidekitarointia kuin väkevää laulua slidekitaran mestarin hengessä. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus ja ensimmäinen belgialaisartisti festivaalin historiassa!

Koululaiskonsertti ja klubikeikkoja 

Päätapahtuman ohella Halloween Bluesin ohjelmistoon sisältyy yleisölle avoimia klubikeikkoja, joilla esiintyy Suomen bluesparhaimmistoa. Klubeilla nähdään kehutun esikoisalbuminsa juuri julkaissut White Knuckles Trio kitaristinaan hurjasta lavashowstaan tunnettu Knucklebone Oscar sekä Suomibluesin takavuosien vientituote, nyttemmin harvakseltaan keikkaileva erinomainen kitaristi ja laulaja J.Leino yhdessä Big Buddy Trion kanssa.

Luonnollisesti mukana on myös festivaalimaskotti Ville ”Lefty” Leppänen, tällä kertaa Guarantee Guys –yhtyeellään. Sama miehistö avaa koko festivaalin perjantaiaamuna Takuumiehet-nimellä yhteistyössä Länsimetsän koulun kanssa järjestettävissä koululaiskonserteissa.

Rehtori Matti Aution mukaan ”bluesissa on tosi paljon ammennettavaa jo alakoulussa: selkeä muoto, johon voi tehdä omia tekstejä, riffit, improvisointi blues-skaaloilla tai ihan vaan korvakuulolta hakemalla.  Konsertti antaa varmaan  hyvän sykäyksen asian harrastamiselle, varsinkin kun on noin kovan tason soittajat esiintymässä.”

Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston tuella järjestettävät konsertit jatkavat Halloween Bluesin perinnettä tarjota ohjelmaa myös lapsille ja nuorille. Aiempina vuosina ohjelmistossa on ollut muun muassa workshopeja musiikinopiskelijoille, nyt puolestaan tarjotaan ensimmäistä kertaa rootsmusiikkia erityisesti alakoululaisille.

 

Perjantai 30.10
klo 21.00 Public Corner: White Knuckles Trio
klo 23.00 Pub O’Malleys: Lefty Leppänen & Guarantee Guys

Lauantai 31.10.
Ravintola Central klo 19 (ovet 18.00)
Lil’ Ed & Blues Imperials
Junior Watson
Trickbag fgeat. West Weston
Lightnin’ Guy
Liput ennakkoon Studio Ticket (30 e + toim.maksu).

 

Takaisin
Translate »