Kiitos ja kumarrus Kaamokselle kappelissa

Kuvat: Soili Vauhkonen

05.12.2017 16:39


Saariseläm Tunturikappeli

Sunntaina puoliltapäivin alkoi Kaamosjazzin lopullinen synninpäästö Tunturikappelissa, kun Niillas Holmbergin ja Roope Mäenpään että tamperelaisten Emma Kuosmasen (1. viulu), Lotta Laaksosen (2. viulu) ja Jarno Laaksosen (alttoviulu) kokoonpano loihti aistikkaan päätöskonsertin.

Käsinkosketeltava kauneus ja esitysväkevyys oli upeaa kuunneltavaa. Liikuttiin joikhan ja lantalaisuuden rajapinnassa, ihmisyyden ja luonnon symbiosissa. Lappalainen shamanismi löi kättä Tunturikappelin hirsiseinien kanssa. Seurakunta istui hievahtamatta, tosin jokunen nestuuki otettiin vaivihkaa esiin… Tunnelma oli harras, mutta onnellinen.

Oma aikataulu ei valitettavasti sallinut tämän loppuhuipennuksen kokonaan kuulemista, sillä Sveitsistä tulleet ystävämme olivat varanneet Ukonjärven rannalla sijaitsevasta tilausravintola / näyttelygalleria  Idolista lounaan, jota emme voineet laistaa. Upea paikka, upea lounas, upea Sillforsin isäntäpariskunta…

Kaamosjazz oli tänä vuonna pessyt kasvonsa edellisvuosien suhteen. Kokeiltiin uusia elementtejä, uudella innolla. Sää teki kuitenkin osan niistä vaikeiksi toteuttaa ja sotki logistiikkaa, sen myötä myös aikatauluja. Mutta kaikki saatiin kuitenkin kunnialla hoidettua.

Ohjelmistorakenteessa oli aikalailla saamelaisuutta, mutta se toi omalta osaltaan freesiä uutta kokonaisuuteen, tallomatta mitenkaan jazzia jalkoihinsa. Päinvastoin jazz ja saame löysivät yllättävän paljon käsikädessä kuljettavia asioita… ja toivottavasti tulevaisuus tuo mukanaan oikean saamejazz -tyylisuunnankin.

Positiivista oli myös se, että nyt Saariselällä puhallettiin entistä enemmän yhteen hiileen jazzin suhteen. Toivottavasti puhallusta riittää ja Kaamosjazz roihahtaa tulevaisuudessa täyteen liekkiinsä. Mahdollisuuksia on vaikka mihin, kunhan töitä osataan tehdä hyvässä keskinäisessä yhteistyössä ja uskotaan tulevaisuuteen.

Kirjoitan nuo edellä mainitut sanat kokemuksen syvällä ”rintaäänellä”, sillä sain kunnian aikoinani olla suunnittelemassa ja rakentamassa mm. Ylläs Jazz Bluesia seitsemän ensimmäistä vuotta. Nyt Saariselän elementit ovat erilaiset, mutta tarjoavat Kaamosjazzin osalta valtavat mahdollisuudet… myös paikallisille yrittäjille.

Kiitos Kaamosjazz… 40 vuotisjuhlat alkavat lähestyä…

Takaisin
Translate »