Kohtaamisia Kirjurinluodolla

Kuvat: Eero Kallio

29.07.2016 20:23


Eero Raittinen ja Pentti Arajärvi

Pori Jazzeilla sattuu ja tapahtuu. Monipuolisen musiikin lomassa siellä tapaa erilaisia ihmisiä, ennestään tuttuja ja tuntemattomia. Törmäsin muutamaan mielenkiintoiseen ja jopa yllättäväänkin jazzvieraaseen. Rohkenin häiritä ja vähän jututtaa heitä jazz-mieltymyksistä sekä Pori Jazzin annista ja järjestelyistä.

Perjantain illansuussa Image lavan läheisyydessä viritteli retkituoleja hiljattain eläkkeelle jäänyt apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske yhdessä vaimonsa Hannele Kalskeen kanssa.  Oli ihan pakko kysyä, mikä heidät oli saanut tulemaan paikalle. Kalle Kalima ja hänen eri bändinsä tietenkin, kuului yhteinen vastaus. Alkamassa oli nimittäin Tenors Of Kalman esiintyminen juuri Image lavalla tai paremminkin katetussa teltassa. Hannele Kalske kertoi, että Kalle Kalima on hänen poikansa ja että hän hoitaa Kallen nettisivuja ja toimii Astra Music Oy:n kautta Booking Agentina. Yhtiön pääasiallinen toiminta on jazzyhtyeiden auttamista erilaisissa hallinnollisissa asioissa.

Hannele ja Jorma Kalske

Hannele ja Jorma Kalske

Jorma Kalske oli ensimmäistä kertaa jatseilla, mutta Hannele kertoi olleensa paikalla useampana vuonna 2000-luvun alusta lähtien, etenkin silloin, kun Kalle Kalima on ollut esiintymässä. Tällä kertaa majapaikka löytyi Harjavallasta Hotelli Hiittenharjusta. Hannelella oli kokemusta myös telttamajoituksesta ja yksityismajoituksesta. Kaikista oli myönteisiä kokemuksia.

Pariskunta Kalske kertoi olevansa tyytyväinen jatsien järjestelyihin. Porin fasiliteetit ovat kehittyneet ja ne ovat laadukkaat. Erityisesti kiinnitti huomiota, miten siististi väki korjasi jätteet ja miten siististi he käyttäytyivät. ”Hieno fiilis, kun musiikki on pääasia ja sitä on kiva seurata hyvien ystävien seurassa.”

Hannele mainitsi pienenä miinuksena puutteellisen informaation levymyyntipisteen sijainnista.  Moni kertoi etsineensä levyjen myyntipaikkaa pitkään. Myös levymyyntipisteen myyjät toivoivat, että siitä olisi tiedotettu selkeämmin. Artisteille on nimittäin tärkeää, että myös albumeja ostetaan. Musiikin takiahan Poriin mennään ja monelle paras matkamuisto on albumi, etenkin jos vielä saa artistin signeerauksen siihen. Tällöin siitä tulee arvoesine. Eräs henkilö kertoikin, että hän haluaa nimenomaan albumin, koska sitä voi sitten hiplata ja fiilistellä tunnelmia. Albumeissa on myös hyviä tarinoita biisien synnystä ja tarinaa itse biiseistä.

Jorma Kalske kertoi olevansa kaikkiruokainen musiikin suhteen. Hannele kertoo tulleensa jatsin pariin Kallen musiikin myötä, mutta käyvänsä konserteissa Suomessa. Hän on osallistunut vuodesta 2011 lähtien vuosittain jazz-ammattilaisten tapahtumaan Jazzaheadiin Bremenissä. Siellä kuulee kaikkia genrejä, mielenkiintoisia esiintyjiä ja uusia nuoria yhtyeitä.

Lauantaina ennen Eero Koivistoisen juhlaorkesterin esitystä huomasin Pori Jazzien legendan Reiska Laineen ja päätoimittajamme Osku Rajalan syvälliseltä näyttävästä keskustelusta. Reiskahan on soittanut Porin jatseilla alusta eli vuodesta 1966 lähtien. Huikea suoritus, joka onneksi jatkuu ja jatkuu toivottavasti vielä vuosia. Osku taas on vääntänyt juttuja Porista yli parikymmentä vuotta vuotta. Aiheena näytti olevan jatsien nykyinen tila. Herrat olivat iloisia Lokkilavan paluusta, mutta huolissaan muun muassa byrokratian lisääntymisestä. Kotimaisten bändien esiintymiset olivat ilahduttaneet parivaljakkoa. He totesivat kuitenkin, että kotimaisuutta olisi syytä tuoda vielä enemmän esiin esimerkiksi parempina esiintymisaikoina. Nytkin Eero Koivistoisen bändin esitys oli alkamassa jo kello 14.30. Tiedossani ei ollut, että Reiska pyydettiin vielä lavalle Teppo Mäkysen aisapariksi juhlaorkesterin toiseksi rumpaliksi.

Reiska Laine ja Osku Rajala

Reiska Laine ja Osku Rajala

Tavoitin tohtori Pentti Arajärven istuskelemassa Lokkilavan läheisyydessä yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa.  Pena kertoi pitävänsä erityisesti perinteisestä jatsista. Juuri päättynyt Eero Koivistoisen 70th Birthday Celebration esitys oli Penan mieleen. Todella hieno kotimaisen jatsin taidonnäyte. Koimme taas kerran, että ikä on vain joukko numeroita. Ei se ainakaan Koippaa eikä myöskään bändin rumpalina piipahtanut toista seitsemänkymppistä Reiska Lainetta painanut. Presidentti Tarja Halonen muistetaan hyvin muinaisesta jammailustaan James Brownin kanssa samaisella Lokkilavalla. Hyvin näytti myös Bo Kaspers Orkesterin rento swengi kolahtavan Penaan ja Tarjaan jopa tanssahteluun saakka.

Pian juttuseuraan liittyi myös vanha kunnon Eero Raittinen, jolla oli vielä illalla edessään esiintyminen Jazzkadulla Knucklebone Blues Bandin kanssa. Hän piti kovasti kaimansa Eero Koivistoisen bändin esityksestä. Eero muisteli yhteistyötään Eero Koivistoisen kanssa ja kertoi, että Koippa oli tehnyt sovitukset hänen vuonna 1970 ilmestyneelle ensimmäiselle soololevylleen ”Eeron Elpee”. Myöhemmin (1977) sama levy julkaistiin kansainvälistä levitystä varten nimellä ”Blues from the North”. Tuon levyn muusikot ovat muuten silloisia nuoria huippujamme ja levyn biisit silkkaa bluesia ja perinteistä jatsia. Levyllä soittavat saksofoneja Eero Koivistoisen ohella Junnu Aaltonen ja Paroni Paakkunainen. Kitaroissa ovat mm. Jukka Tolonen ja Albert Järvinen sekä rummuissa Reiska Laine ja Vesa Aaltonen. Bassokitaraa soittavat Häkä Virtanen ja Pekka Sarmanto. Mainio levy, johon kannattaa kyllä tutustua.

Lisäksi Eero Raittinen kertoi olleensa mukana jo Koivistoisen vuonna 1968 julkaistulla ”Valtakunta” levyllä.  Eero Raittinen oli kuunnellut myös Kalle Kaliman lännenmusiikki-esityksen. Musiikki, jossa tuttua teemaa muokataan avantgardiseen suuntaan, ei Eeroon kolahtanut, ei edes vaikka kuinka väitimme, että kysymys on moderniin jatsiin kuluvasta improvisoinnista ja teeman kehittelystä.

Juttua ja jututettavia oli paljon muitakin. Tarinaa riitti musiikin tiimoilta, mutta tässä pieni otos parhaasta päästä.

 

Takaisin
Translate »