Kolin kaunis kirkkokonsertti

Kuvat: Osku Rajala, Soili Vauhkonen, Matti Korhonen

20.01.2016 10:26


Juhani Aaltonen, Johanna Iivanainen ja Mikko Iivanainen

Jazzlauantai valkeni hotelli Kolin pakkasmittarin mukaan noin – 20 ° talvisäässä… tarkoittaen sitä, että alhaalla kylillä paukkui reilusti yli –25° pakkanen. Ei muuta kuin maisemahissillä parkkipaikalle ja auto lämmitykseen, sillä kirkkokonsertti kutsui alkuiltapäivästä.

Jazzrytmien porukka vahvisttuna jazzpastorilla sitten esilämmitettyyn autoon ja alas kylälle. Kirkkonparkista tien yli Ryynäsen kuppilaan perinteen mukaan etukäteisille kirkkokahveille ja sitten pakkasessa harppoen itse kirkkoon, jossa oli alkamassa joensuulaisen Jazzkerho -76 järjestämä  Johanna Iivanaisen, Juhani Aaltosen ja Mikko Iivanaisen kirkkokonsertti.

Reippaan kuivasta pakkasesta huolimatta paikalle kertyi lähes täysi kirkollinen hartaanoloista kuulijakuntaa. Eva Ryynäsen luonnonpuinen alttarireliefi tuijotti kirkkokansaa, kun jazzpastori Markku Salo asteli sen alle pitämään saarnaansa eli jatkamaan jazzin teesejä, joista hän jo muutaman ensimmäisen edellisiltana konserttijuonnoissaan hotelilla lausui. Mielenkiintoisia tosiasioita jazzin syvimmästä ja sen kuuntelusta. Amen.

Juhani Aaltonen ja Mikko Iivanainen avasivat pelin juutalaisten kansallislaululla Hatikva (Toivo), jossa Juhani Aaltosen huilu johdatti kirkkokansan pyhään tunnelmaan, jota tiivistettiin heti perään kappaleella I’m waking.

Johanna Iivanainen lauloi tunteikkaasti Lasse Mårtensonin sävellyksen Solja Tuulen sanoihin; Jumala rakastaa maailmaa. Sen jälkeen kuultiin kaksi Johanna Iivanaisen omaa sävellystä, jotka oli sanoittanut Sinikka Svärd: Se kaunein maa ja Joki palaa.

Näiden kauniin koskettavien kappaleiden jälkeen tarjoiltiin kuulijoille tutumpaa musiikkia eli virsi 338, Päivä vain ja hetki kerrallansa. Seuraava kappale oli myös tuttu,  Johannan Euroviisujen laulukilpailujen Suomen karsinnoissa 2011 esittämä, Edu Kettusen sanoittama  Luojani mun.

Tämän upean ja koskettavan konsertin päätti kappale Mighty God. Kirkkokansa istui hetken sen päätyttyä aivan hiljaa, kunnes puhkesi kirkkosalin täyttäviin suosionosoituksiin. Kuulijat uskalsivat osoittaa nyt vapautuneesti tunteensa. Ja innokkaasti vaativat vielä ylimääräistä.

Ja sen he saivat P.J. Hannikaisen sävellyksen ja Immi Hellénin sanoituksin: Suojelusenkeli. Konsertti päättyi lopullisesti tähän kaikkien tuntemaan ja rakastamaan kappaleeseen, jonka Johanna ja yhtye esittivät jazztapahtumaan sopivalla tavalla.

Erinomaisen hieno, aistikas ja tunteikas kirkkokonsertti jälleen kerran Koli Jazzeilla. Hyväakustinen, lämminhenkinen miljöö ja loistavat esiintyjät. Tyytyväinen kansa poistui hirsisestä herranhuoneesta… kuka ylös Ukko-Kolin kupeessa olevalle hotellille jatkamaan jazznautintoja, kuka muualle Pohjois-Karjalan kipakkaan pakkaseen.

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. 
Hänt’ ihana enkeli kotihin vie… 

 

Koli Jazz 16.1.2016 klo 14.00 Kirkkokonsertti 
Kolin kirkko

Johanna Iivanainen  laulu
Juhani Aaltonen huilu, tenorisaksofoni
Mikko Iivanainen sähkökitara

Takaisin
Translate »