Levynjulkistuskeikka päättyi kömpelösti

Kuvat:

26.04.2013 13:23


Jussi Lehtonen

Joonatan Rautio oli odotetusti Jussi Lehtosen yhtyeen kantava voima April Jazzin levynjulkistuskeikalla Louhisalissa. Raution tunnelmallista, ja miehekkäällä tavalla herkkää saksofonia kuulee aina mieluusti.

Suomen jazzrumpaleiden groove-voimaa vahvasti edustava Jussi Lehtonen toi April Jazzin konserttiinsa kvartetin, jossa uusi tuttavuus oli kitaristi Jesse Van Ruller. Kokoonpano on vielä melko tuore, mikä jossain määriin kajastaa soiton läpi, vaikka kaikesta huokuukin vahva ammattilaisuus.

Tietty jäykkyys oli aistittavissa bändin soitossa. Ei niin, ettei ohjelmistoa olisi osattu. Repertoaari vielä suurelta osin sopiikin muusikoiden työskentelytapaan ja erilaisiin muusikonpersoonallisuuksiin, jos kohta ohjelmavalikoima oli ajoittain melodisesti hieman suppean oloinen. Ongelma oli, etteivät muusikot tässä konseptissa vielä oikein keskustele musiikillisesti keskenään.

Soitto oli moitteetonta, virheetöntä ja grooveksi varsin sytyttävääkin. Muusikot sanovat soitolla sanottavansa, ja toinen jatkaa siitä – mutta nyt lähestulkoon täysin välittämättä siitä, mitä kaverin tuli edellä sanotuksi. Kommunikaatio siis jotenkin tökkii, vaikka yhteistyössä toimitaankin.  Lehtosen oma ”tavaramerkki”, hereästi kulkeva groove, ei nyt kulkenut niin kuin se parhaimmillaan hänellä kulkee.

Yhtyeen uusi jäsen on hollantilainen Jesse Van Ruller, joka on jo niittänyt mainetta maailmalla ja voittanut maineikkaan Thelonious Monk -kilpailunkin 1995. Rullerin soitto olikin teknisesti lähes briljanttia, mutta tyyten omissa maailmoissaan, suuren osan ajasta irrallaan muun bändin soitosta. Kovin jäykkä ja hymytön olemus ja vetäytyvä temperamentti lisäsivät ulkokohtaisuuden vaikutelmaan. Hyvä tietenkin, että tehdään kokeiluja uusien muusikoiden kanssa, mutta Ruller ei ehkä ole tässä konseptissa aivan omimmillaan.

Mikko Helevä tarrautui vahvasti bändin ilmaisuun pitäen Hammondillaan säestyksen tinkimättä kasassa. Rajallisissa soolo-osuuksissa ei nyt ilmentynyt sitä hienostunutta ja henkevää irrottelua, jota häneltä on totuttu kuulemaan.

Yhtye julkaisi uuden levynsä juuri April Jazzeilla. Tämän julkistusasian olisi voinut organisoida paljon paremminkin: nyt se tapahtui vähän kuin salaa, ja yöllinen kaupanteko tyrehtyi alkuunsa, kun kauppaa pyörittäneellä henkilöllä ei ollut vaihtokassaa eikä pankkikorttihöylää. Kuka osaa tulla tasarahan kanssa iltakeikalle? Monen muun lailla jäin itsekin samasta syystä ilman levyä, ja levyt taisivat jäädä suurelta osin bändille itselleen – ei hyvä.

Kukaan bändin jäsenistä ei ole noviisi, joten tällaiset käytännönkin asiat tulisi järjestää ammattimaisin ottein. No, bändin musisointi epäilemättä vielä jäsentyy ja ilmaisu syventyy keikkojen myötä. Kannattaa siis käydä tsekkaamassa live-keikka kesällä, kun kohdalle sattuu.

April Jazz, Louhisali to 25.4. klo 21.30

Jussi Lehtonen, rummut; Jesse Van Ruller, kitara; Joonatan Rautio, saksofoni; Mikko Helevä, Hammond-urut

Takaisin
Translate »