Miljoona volttia Hassisen sähköyhtiöltä

Kuvat: Maarit Kytöharju

05.11.2014 14:06


ElektroGT Telakalla

SE käynnistyi heti ensimmäisestä tahdista. Parivaljakko Hassinen – Porra pani sen käyntiin. Rumpali-Hassisen höyhenenkevyt tatsi mutta armottoman tiukka groove yhdistettynä basisti-Porran svengiin jysäytti ydinvoimalan vahvuiset reaktorit sekunnissa täyteen käyntiin. Ja kun alkuun päästiin, se oli menoa viimeiseen pisaraan asti. Encoreineen reilun tunnin setti oli konserttielämys vailla vertaa, harvinaisen hienoa herkkua näinkin satoja konsertteja kuulleen kokeneen ja kyynisen (?…) kuulijan korvissa.

Mutta olihan bändikin aivan huippuluokkaa. Aivan liian harvoin jazz-ympyröissä nähdyt sähköbassovelho Lauri Porra ja kitaristi Varre Vartiainen, lähes käsittämättömän muuntautuymiskykyinen ja monipuolinen kosketinpeluri Aki Rissanen ja kannuksensa jo moneen kertaan osoittaneena ryhmän kuopuksena trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuori. Ja sokerina pohjalla tietysti maestro itse, mies tämän kaiken salamoivan musiikkitaivaan sähköiskujen takana, Mikko Hassinen.

Mikko Hassinen

Mikko Hassinen

Olen vuosikausia ihaillut ja arvostanut Hassisen sävellys- ja sovitustyötä eritoten bigband-musiikin saralla. Sen sijaan hänen pikkubändituotantonsa on jäänyt vähemmälle kuulolle ja (sitä kautta) etäisemmäksi. Tässä sitä puolta tulikin sitten kertalaakista kouluasteikolla 10+ ja yli senkin.

Kokonaisuus oli hienosti ja tarkasti rakennettua ja sovitettua tavaraa. Elektroniikka, samplet, luupit ja sensemmoiset liekehtivät ja lainehtivat sulassa sovussa ja harmonisessa tasapainossa ”luonnollisten” instrumenttien kanssa. Välillä oli vaikea hahmottaa mitä tavaraa mistäkin tuutista tuli, mutta so what. Olennaista oli täysipainoinen, uljas lopputulos. – Ja se oli kerrassaan upea!

Vaikka taustasampleja ja sähkövimpaimia olikin rutkasti mukana, musiikki ei ollut suinkaan pelkkää sähköistä suhinaa ja rytkettä eikä elektronikikkailua. Musiikki oli myös melodista, tempot ja moodit vaihtelivat sateenkaaren lailla monisssa sävyissä. Asiaa ja sisältöä riitti.

Lauri Porran basso puhutteli

Lauri Porran basso puhutteli

Upean sävellys- ja sovitustyön lisäksi elämystä sävyttivät ja värittivät omalta osaltaan myös hienot, suorastaan monet loisteliaat yksilösuoritukset ja maukkaat soolot. Louhivuori kuulosti omalta itseltään Jorma  Kalevi Louhivuorelta. Ei miltään köyhän miehen Miles-kloonilta, jollaisia trumpetisteja tämän kaltaisen genren jazzareita mahtuu vähintäänkin 13 tusinaan.

Varre Vartiainen revitteli kitarastaan sellaisia sooloja että… Aki Rissasen sormiotyöskentely oli silkkaa rautaa, ja varsinaisen setin viimeisessä kappaleessa muutenkin koko ajan hillittömän upeasti soittanut Lauri Porra ravisutti sähköbassollaan sellaisen soolon, ettei moisia ole sitten Pekka Pohjolan ja Jaco Pastoriuksen aikojen jälkeen kuultu – jos silloinkaan.

Jorma Kalevi Louhivuori

Jorma Kalevi Louhivuori

Paitsi musiikki, myös konserttikokonaisuus oli nousuineen ja laskuineen, vaihtelevine tempoineen ja dynamiikaltaan hyvin käsikirjoitettu. Villin ja raivokkaan perussetin päätöskappaleen jälkeen bändi palasi yleisön eteen, ja encorena kuultiin hunajaisen kaunismelodinen ja mykistävän rauhoittava balladi. Yksinään sellaisena se olisi ollut mitä mainioin tuutulaulu nukahtamiseen. Mutta siinä vaiheessa uni oli kaukana poissa mielestä kun kropan jokaisessa solussa oli miljoonien volttien sähkövaraus intensiivisen ja säkenöivän encorea edeltäneen tunnin jälkeen.

”Huhhuh” oli jonkun satunnaisen yleisön edustajan spontaani reaktio encoren päätyttyä. Siihen kommenttiin on helppo yhtyä, sillä Telakalta ulos päästyäni en tuntenut vanhaa kotikaupunkiani. ”Mikä maa ja mikä valuutta?” oli peruskysymys. Piti myös pähkäillä sitä miten löytäisin yöpymispaikkaani vaikka (joskin paljon muuttuneet) maisemat ja kaupungin peruskaava ovatkin syvällä takaraivossani. HUHHUH! Järisyttävää!

Tampere Jazz Happening 01.11.2014, Telakka

MIKKO HASSINEN ELEKTRO GT

Mikko Hassinen, rummut, sävellykset ja elektroniikka; Jorma Kalevi Louhivuori, trumpetti; Aki Rissanen, kosketinsoittimet; Varre Vartiainen, kitara; Lauri Porra, basso.

Takaisin
Translate »