PAUL RUTHERFORD AND GEORGE HASLAM WITH THE SAMULI MIKKONEN TRIO

Kuvat:

14.12.2012 09:26

Raahe ´99

Nyt en muista tarkkaan, mitkä ovat Suomen ”vuoden jazzlevy”-kriteerit, mutta tässä nyt on sellainen platta, joka on ainakin yhtä hyvä kuin edelliset voittajat.

Julkaisuaikaa ei levyssä lue, mutta äänitys on tehty Raahen rantajatseilla 1999 livenä. Tähän nähden ääni on aivan loistavan tarkka.

Varsinaisia sävellyksiä ei ole, vaan musiikki menee niin kuin henki kuljettaa, 53 minuuttia putkeen.  Tuottaja Haslam on ystävällisesti merkinnyt levyn osiin, joten säätimellä on helppo soittaa suosimiaan osia uudellen.

Mikkosen trio oli kolmevuotias levyä tehtäessä, joten yhteissoitto sujui kuin leikiten. Sattumana kai voi pitää sitä, että brittiläiset vierailijat ovat niin samanhenkisiä, tai sitten siitä oli tullut tieto. Soitto etenee uskomattoman vaivattomasti, kuin sitä olisi pitkäänkin harjoiteltu. Tuolloin vielä nuoret Mikkonen ja Kallio olivat jo saaneet mainetta taidoillaan ja ovat tässä parhaimmillaan.  Keski-ikäisemmät konkarit tuntuvat todella innostuvan tilaisuudesta.

Musiikki on monipuolista vapaata freejatsia, mutta enemmän kauniita osia kuin rämisevää voimafreeta. Soolot, duetot ja kollektiivinen improvisaatio vuorottelevat sujuvasti, niin kuin miehet lukisivat nuottipartituuria. Levy on omistettu v.2007 kuolleelle pasunisti Rutherfordille, joka oli v.1999 elämänsä kunnossa.  Haslam vaihtelee barskan ja sopraanoaltolta kuulostavan tarogaton välillä ja osaa käyttää molempia niiden erilaisen äänesluonteen mukaisesti.

Paitsi kunnianosoituksena Rutherfordille, toimii levy myös loistavana esitteenä Raahen jazzfestivaalista, joka on vuodesta toiseen säilyttänyt huipputasonsa modernin jazzin esittelijänä.

 

Paul Rutherford trombone
George Haslam baritone sax & tarogato
Samuli Mikkonen piano
Uffe Krokfors double bass
Mika Kallio drums

 

Recorded Saturday, 31 July 1999 at ”RAAHEN RANTAJATSIT”
Recorded by Pertti Kinnunen
Sleeve notes by Brian Morton
Realised by Pauli Hallman
Mastered by Eric Smith, Monstersound

There is one track – Title ”53 Minutes” duration 53:00

Composed by Paul Rutherford, George Haslam, Samuli Mikkonen, Uffe Krokfors, Mika Kallio

The track is a single continuous performance, presented in 3 Movements; each movement divided into identification tags to mark different events.

 

 

Takaisin
Translate »