The Swing Machine sai ”mustan kornetin”

Kuvat: Martti Koljonen

12.06.2014 00:11


The Swing Machine ja "musta kornetti"

 

Suomen PerinneJazz ry:n China Boy eli ”musta kornetti” kiertopalkinto luovutettiin 11.6 Ravintola Sture 21:ssä The Swing Machine orkesterille. Alvian Leppälän lahjoittama kiertopalkinto luovutetaan vuodeksi kerrallaan ansioituneelle vanhan jazzin harrasteorkesterille.

– Olen seurannut soittoanne ja pannut merkille miten hyvin yhtyeen jäsenet viihtyvät keskenään ja saavat ideoita toisiltaan. Ahkeruus ja hyvät sovitukset ovat tuoneet bändillenne muhkean soundin ja svengin. Näillä eväillä luodaan tukeva jalusta hyvälle musisoinnille, totesi Alvian Leppälä luovutuspuheessaan.

Valtaosa vuonna 2007 perustetun The Swing Machinen  jäsenistä on tutustunut toisiinsa Otavan Opiston jazzleireillä. Yhtye soittaa juurevaa, iloista ja hyväntuulista Happy Jazzia 1950- ja -60 -luvuilta. Useat sovitukset on tehnyt orkesterin ammattilainen, musiikin opettaja Suvi Sintonen.

The Swing Machinen kokoonpano on vaihdellut vuosien varrella. Tällä hetkelle siinä soittavat Veijo Koskinen (lead, cl, ts), Kari Jussila (tpt), Tapio Tuomi (g), Pekka Purra (d), Paavo Kukkonen (b) ja Suvi Sintonen (voc). – Lähtökohtana jazzissamme on yhdessä soittamisen riemu, nautimme ennen kaikkea siitä. Olemme välittäneet tätä henkeä ja julistaneet jazzin ilosanomaa suosituissa Happy Jazz illoissamme, sanoi Veijo Koskinen kiitospuheessaan.

Mistä moinen ”musta kornetti” juontaa alkunsa? Alvi´s Dixie Stompers aloitti soitannan 1996 sen siivittämänä esittäen vanhaa dixielandjazzia. ADS:n kornetisti Cajus ”Pricken” Lindroth oli ostanut Otaniemen teekkareilta kiinalaisen Parot-kornetin. Soitin oli puolivalmis hiomaton kappale, jonka Lindroth viritti taitavana nikkarina soittokuntoon, jossa se on vieläkin.

Sture 21:n China Boy -ilta oli Suomen PerinneJazz ry:n kevään viimeinen jami-ilta. Yleisöä oli mukavasti. Illan aloitti Alvi´s Dixie Stompers soittaen mm. valikoituja kappaleita uusimmalta hienolta CD:ltään; ”Bourbon Street Parade”. Erikoisen hyvässä iskussa olivat komeaääninen basisti/laulusolisti Pasi Saarelma ja rumpali Erkki Hurri. Muut ADS:n soittajat: Alvian Leppälä (lead, as, ss), Cajus Lindroth (cor), Jyrki Leppälä (tb), Pekka Perjo (p) ja Jarmo Nissinen (bjo).

Toisena esiintyi China Boyn ensimmäinen saaja DRB Swing Band, jolle tunnustus luovutettiin syksyllä 2012 yhtyeen täyttäessä 40 vuotta. DRB soitti kolme kappaletta vakuuttavasti Anne Jääskeläisen tyylikkään laulun maustamana. Kokoonpano: Jaakko Rinne (p), Matti Savolainen (as), Jarmo Karamäki (ts), Pekka Lumme (gtr), Lauri Lyytinen (b) ja Erkki Hurri (d).

China Boy -seremonioiden jälkeen esiintyi juuri palkittu The Swing Machine, jonka laulusolisti Satu Sintosella on todella upea ääni ja vahva lavakarisma. Ilta päättyi Risto Oinaalan vetämiin jameihin. Hän oli virittänyt myös lavan akustiikan kohdalleen.

Takaisin
Translate »