Tri Tolvanen Organ Treatment – oivaa hoivaa

Kuvat: Timo Huttunen

08.06.2016 08:31


Tri Tolvanen unelmoi

Tri Tolvanen Organ Treatment on kolmihenkinen yhtye, jonka on perustanut kosketinsoittaja Ville Tolvanen. Organ Treatment on alkujaan kotkalainen urkutrio, jonka pääasiallista työsarkaa on viime aikoina ollut Helsingin jazznäyttämö. Yhtyeen sointia karakterisoi parhaiten 60-lukuinen soul-jazz, mutta vaikutteita on omaksuttu laajalti. Kerava Jazzilla urkuhoitoa tarjottiin perjantaina Robinin jami-illassa.

Kuten yhtyeen nimestä huomaa, uruilla on tärkeä osa yhtyeen soundissa. Perinteisesti Hammond B3-uruilla soitettu, rytmisesti etukenossa kulkeva groovejazz on mitä mainiointa menomusiikkia. Se saa jazziin vähemmänkin tutustuneen kuuntelijan jalan vipattamaan.

Ville Tolvasella ei ollut käytössään varsinaisia Hammond-urkuja, jotka on varustettu jalkioin. Samoin Hammondin oleellinen osa, Leslie-vahvistin, puuttui arsenaalista, mutta tämä ei menoa haitannut. Kevennetty Viscount -malli tuotti hyvän urkusoundin ja Toivanen käytteli soitintaan taitavasti.

Heikki Hänninen revittelee

Heikki Hänninen revittelee

Katkotonta svengiä

Yhtyeen ohjelmisto koostui omista sävellyksistä sekä sovituksista enemmän ja vähemmän tunnetuista kappaleista. Musiikillinen ajatus ei katkeillut, kuten se harmillisesti tapaa toisinaan tehdä alan yrittäjillä. Ehkä hieman irrelevanttien tuntuisten intermezzojen aikana oli pientä etsimistä, mutta tyylille vieraita astraalikuvioita ja afrosekoilua yms. harhailua koetettiin välttää.

Tyylillisesti yhtyeen sointia leimaa 60-luvun souljazz (Lonnie Smith, Groove Holmes ja tietenkin Jimmy Smith). Yhtye toimii silti luontevasti myös rytmibluesin maailmassa ja kaverit ovat omaksuneet myös varhaisen bebopin sointimaailman.

Bassottoman trion soitto kulki mallikelpoisesti ja rohkean ajavasti. Hillitön drive ja virheettömästi rakennetut skaalat svengasivat erityisesti nopeatempoisissa vauhtiosuuksissa. Tolvasen ohella myös kitaristi Heikki Hänninen sooloili Telecasterillaan jämäkästi – kummankin säestystekniikka kuvautui hioutuneena ja harmoniat olivat mallikelpoisia.

Joonas Anttilan jämäkkä lyönti piti tuotoksen tarkasti kasassa. Toistuvat säestyksettömät jaksot vahvistivat dynamiikkaa. Tri Tolvasen hoidolla on kiintoisia nimiä: Kiima-aika, When Carnival came to town tai Move, Move, Move.

Mikko Helevän urkusensaatio Tonight At Noon sisälsi vahvan sitoumuksen Charlie Mingusin suuntaan. Vertaamatta näitä kahta artistia mitenkään muuten voisi sanoa, että ehkä tällainen, sitova musiikki- tai henkilöteema hyödyttäisi Tolvasen hilpeää trioakin.

 

Kerava Jazz
Tri Tolvanen Organ Treatment
Robin’s Pub 3.6.2016

Ville Tolvanen, urut; Heikki Hänninen, kitara; Joonas Anttila, rummut

 

Takaisin
Translate »