Teppo Hauta-aho on poissa

Kuvat:

01.12.2021 10:16


Teppo Hauta-aho vuonna 2013

Merkittävimpiin suomalaisiin basisteihin kuulunut Teppo Hauta-aho on kuollut. Hän menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 26. marraskuuta. Kuollessaan 80-vuotiaalla Hauta-aholla oli takanaan yli 60 vuotta kestänyt ura muuusikkona niin jazzissa kuin klassisessa musiikissa.

Ura alkoi 1950-luvun lopulla Korsossa, jossa hän innostui jazziin naapurinsa Seppo ”Paroni” Paakkunaisen vaikutuksella. Yhdessä he soittivat 1960-luvulla myös tanssimusiikkia Tikanpojat-yhtyeessä. Hauta-ahon kotimaisia 1960-1970 -lukujen soittokumppaneita ovat olleet myös  Edward VesalaPekka Pöyry ja Heikki Sarmanto. Teppo profiloitui erityisesti free jazz-tyylin muusikkona. Yksi hänen tämän tyylin varhaisista kokoonpanoistaan oli 1970-luvun alussa toiminut Kalmiston Klangi. 1971 Hauta-aho soitti Paakkunaisen, Sarmannon ja Vesalan kanssa Tuohi Quartetissa, joka voitti EBU:n jazzyhtyekilpailun Montreauxissa.

Sibelius-Akatemiasta valmistunut Hauta-aho on tehnyt myös pitkän työn orkesterimusiikkona, ensiksi 1972 Helsingin Kaupunginorkesterissa ja vuodesta 1975 Suomen Kansallisoopperan orkesterissa aina vuoteen 1999 asti. Hän on myös säveltänyt runsaasti orkesteri- ja kamarimusiikkia. Hänen kontrabassolle säveltämänsä teos Kadenza on ollut monien kansainvälisten kilpailujen pakollisena kappaleena. Vuonna 1986 hän voitti Reine Marie-José -palkinnon teoksellaan Fantasy for Trumpet and Orchestra.

2000-luvun alusta vapaana taiteilijana toiminut Hauta-aho on tehnyt paljon yhteistyötä muiden muassa Berliinissä asuvan saksofonistin Harri Sjöströmin kanssa. Monien kotimaisten soittokumppaneiden lisäksi Hauta-aho on esiintynyt myös monien johtavien ulkomaisten free-tyylin muusikoiden kanssa. Heihin kuuluvat Cecil TaylorMarilyn Crispell, Evan Parker ja Anthony Braxton.

Vuonna 2019 Hauta-aho nimettiin Suomen Jazzlegendaksi numero 33.

.

Takaisin
Translate »