Big Band Boost tulee jälleen! 

Kuvat: Matti Laipio

05.10.2015 12:35


Big Band Boost

Toista kertaa järjestettävä Big Band Boost kokoontuu Espoon Kannusaliin sunnuntaina 11.10.2015. Osallistuvia big bandeja on yhteensä neljä: Ebeli Big Band, Krunikka Star Big Band, Junior All Star Big Band sekä Tanskasta asti saapuva St. Mary’s School Big Band.

Aamupäivällä kaikki kokoonpanot osallistuvat Suomen Big Band –yhdistyksen tarjoamaan koulutukseen, josta vastaavat Antti Rissanen ja Petri Juutilainen. Koulutuksen jälkeen big bandit konsertoivat Kannusalissa kello 15 alkavassa ilmaiskonsertissa. Ennen konserttia Kannusalissa järjestetään koesoitto, jolla JAS etsii riveihinsä uusia soittajia. Koesoitto alkaa kello 13 ja siihen ovat tervetulleet kaikki JASsin toiminnasta kiinnostuneet nuoret.

Big Band Boost on yhteisö, jonka tavoitteena on järjestää koulutusta ja konsertteja erityisesti nuoriso- big bandeille. Vaikka kesäisin big band –leireille kokoontuvilla nuorilla on hyvä tekemisen meininki, ei vastaavia kokoontumisfoorumeita ole juuri vuoden aikana muulloin tarjolla, tapahtuman ideoineet Rasmus Soini ja Frans Thomsson ihmettelivät. Nopealla aikataululla kerättiin pääkaupunkiseudulta neljä nuoriso- big bandia, jotka kokoontuivat konsertoimaan ensimmäiseen Big Band Boost –tapahtumaan 12.12.2014 Espoon Kannusalissa. Jo tällöin yhteistyökumppanina toimi Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebeli, jossa Soini myös opettaa.

Rasmus Soini

Rasmus Soini

Ebeli Big Band

Ebeli Big Bandin runkona toimii Espoon musiikkiopiston ja erityisesti sen pop/jazz-linja Ebelin oppilaat, mutta tarvittaessa sektioita täydennetään myös opiston ulkopuolisilla soittajilla.

Ebeli Big Band painottaa ohjelmistossaan perinteisen big band –materiaalin ohella erityisesti suomalaista big band –musiikkia. Yhteistyötä kokoonpano on tehnyt ”kummibändi” Espoo Big Bandin sekä jousiorkesteri Crescendon kanssa. Ebelin huikeat lauluoppilaat ovat tuttu näky kokoonpanon solistina.

Vuodesta 2011 lähtien kokoonpanolle on tilattu säännöllisesti kantaesitettävää materiaalia tämän hetken kovilta tekijöiltä. Sävellykset on tilattu Mikko Hassiselta, Artturi Rönkältä, Esa Onttoselta ja Rasmus Soinilta.

Perinteisesti keväällä Ebeli Big Band konsertoi Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa, jonka lisäksi se osallistuu pääkaupunkiseudun tapahtumiin sekä kiertää konsertoimassa mm. Espoon peruskouluissa.

Kokoonpanon kapellimestarina on toiminut vuodesta 2013 lähtien myös Big Band Boostin ideoinut Rasmus Soini.

Junior All Star Big Band

Vuodesta 2000 toiminut Junior All Star Big Band on nuorista suomalaisista lahjakkaista jazzmuusikoista koostuva nuoriso-big band, joka toimii Suomen Big Band Yhdistys ry:n alaisuudessa. Big Bandin tarkoituksena on tarjota lahjakkaille, noin 14–24 -vuotiaille nuorille soittajille mahdollisuus soittaa taidollisesti vertaistensa ikätovereidensa kanssa ammattitaitoisessa ohjauksessa ja saada valmiuksia kehittyä muusikoina aina ammattilaisuuteen saakka. Big bandin soittajat tulevat ympäri maata ja heidät on valittu mukaan suositusten sekä koesoiton kautta.

Orkesterin taiteellisena johtajana toimii Antti Rissanen ja sektio- ja instrumenttikouluttajina alan suomalainen parhaimmisto.

SBBY tilaa vuosittain uutta big band –musiikkia suomalaisista säveltäjiltä, ja näitä sävellyksiä JAS Big Band saapuu Big Band Boostiin kantaesittämään. Antti Rissaselta, Ville Vannemaalta, Jussi Lampelalta ja Vellu Halkosalmelta on kultakin tilattu kaksi uutta sävellystä, joista toinen on helpompi ja toinen hieman haastavampi. Sävellysten nuotit lisätään SBBY:n nettisivuilla olevaan tietokantaan, josta ne ovat kaikkien kiinnostuneiden ladattavissa ilmaiseksi.

Krunikka Star Big Band
Krunikka Star Big Band on Meri-Helsingin musiikkiopiston big band. Soittajat tulevat Helsingin eri kouluista: enimmäkseen Kruununhaan yläasteelta ja Sibelius-lukiosta, mutta mukana on myös muutama nuorempi soittaja.

Big band on perustettu syksyllä 2011 ja se on nopeasti kasvanut suureksi. Tavanomaisesta big band -kokoonpanosta poiketen Krunikka Starissa on neljän soittajan huilusektio ja lyömäsoitinvalikoimaan kuuluvat mallettisoittimet.

Krunikka Starin ohjelmistoon kuuluu sekä perinteistä big band -ohjelmistoa että soittajien itsensä tekemiä sovituksia ja sävellyksiä. Kapellimestarina toimii Stina Myllys.

St. Mary’s School Big Band

Krunikka Star Big Bandin vieraaksi saapuva St. Mary’s School Big Bandin soittajat ovat Aalborgissa toimivan St. Mary’s koulun 11-18-vuotiaita oppilaita. Aktiivinen kokoonpano on kiertänyt konsertoimassa useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa. Yhtyeen tarkoitus on kehittää oppilaiden luovuutta ja sosiaalisia taitoja, jonka lisäksi se rikastuttaa Aalborgin kulttuurielämää ja toimii edustamansa koulun keulakuvana. Jazzstandardeihin ja swing-klassikoihin erikoistunut kokoonpanoa on toiminut vuodesta 1997 ja sen kapellimestarina toimii Gert Nørgaard.

 

Big Band Boost 2015
su 11.10.2015
Espoon Kannusali, Kannusillankatu 4, Espoo

– Junior All Star big bandin koesoitto klo 13
– konsertti klo 15

Vapaa pääsy

https://www.facebook.com/bigbandboost

Takaisin
Translate »