Cheers to 25 years – Storyvillessä juhlitaan!

Kuvat:

16.01.2018 19:40


Jorma Railonkoski elokuussa 2015 (Kuva: Martti Koljonen)

Kaksikymmentäviisi vuotta on merkittävä saavutus mille tahansa ravintolalle, liikeidealle, sisustukselle, varsinkin jazzklubille. Harva siihen pystyy, mutta Storyvillen perustajalle Jorma Railonkoskelle se on onnistunut. – Jazzklubiajatus tuli ensimmäisen kerran mieleeni 1980-luvulla. Kokeilimme jazziltoja omistamassani ravintola Linnunradassa, mutta Tapiola sijaitsi liian kaukana Helsingistä ja luovuin ajatuksesta, Railonkoski muistelee.

Antti Sarpila Swing Band avajaisissa 1993

– Sitten 1990-luvun alussa minulle esiteltiin kellaritila Museokadulla ja niin paikka ideani toteuttamiselle löytyi. Hyvä ystäväni Matti Konttinen esitteli minut juuri perustetun Classic Jazz ry:n hallituksen jäsenille.

Yhdistys etsi ravintolaa, johon keskitettäisiin siellä täällä soitetut irtokeikat. Mukana olivat Antti Sarpila, Pekka Mesimäki, Pekka Iiramo, Ilkka Virto, Jukka Järvelä, Jouko Keskimäki ja Harri Aavaharju.

Palaverin seurauksena Classic Jazz ry:n bändit kiinnitettiin tulevaan jazzclubiin vakioesiintyjiksi. Jazzia ei soitettu Helsingissä juuri missään ja uusia ravintoloitakaan ei uskallettu avata. Ajatus seitsemän iltaa viikossa elävää musiikkia tarjoavasta klubista oli tosi villi. Raitiovaunujen kyljistä vuokrattiin ilmoitustilaa. Railonkosken rohkeaa ideaa epäiltiin vaikka ”Helsinki oli Tiranan lisäksi ainoa eurooppalainen pääkaupunki, jossa ei ole jazzklubia”.

Harri Aavaharju

Jo usean vuoden ajan maineikas jazzlehti Down Beat on rankannut Storyvillen maailman 100 parhaan jazzklubin joukkoon. Aluksi seitsemän iltaa viikossa, yläkerran pianobaari ja kesäterassi on tarjonnut keikkamahdollisuuksia niin kotimaisille, kuin kansainvälisille muusikoille.

Viime vuosina alakerran iltoja on ollut torstaista lauantaihin, usein kaksi orkesteria illassa, joten tukkimiehen kirjanpidolla Storyvillessä on tähän mennessä soitettu 45.000 muusikkotyöpäivää. Storyvillen puolesmiljoonas asiakas palkittiin maaliskuussa 1999, näin miljoonas asiakas voitaisiin kukittaa aivan näinä aikoina.

Storyvillen ohjelmapäällikkönä ensimmäiset kymmenen vuotta toiminut Harri Aavaharju (1993-2002) muistelee alkuaikoja: – Ensimmäisen vuoden aikana luotiin kontakteja aluksi Ruotsiin ja Englantiin ja pian uusi keikkapaikka oli alan muusikoiden piirissä käsite, jonne haluttiin tulla eri puolilta maailmaa.

– Juhlan kunniaksi esiintyvä Carling Family löydettiin elokuussa 1993 Ruotsin Askersundista. Kävimme siellä Jorman kanssa kuuntelemassa paikallisia bändejä ja Carlingit tekivät jo silloin vaikutuksen. Harri Aavaharjun jälkeen ohjelmapäällikkönä jatkoi Jukka Järvelä ja sitten Lasse Sirkko.

Nykyinen ohjelmapäällikkö Petteri Hasa aloitti vuonna 2013. – Työ tuntuu viiden vuoden jälkeenkin erittäin mielenkiintoiselta ja innostavalta. Storyville on edelleen varsin haluttu keikkapaikka niin ulkomaisten kuin kotimaisten muusikkojen keskuudessa. Soittajatkin arvostavat ruuan korkeaa laatua, ystävällistä henkilökuntaa ja rentoa tunnelmaa. Tällä hetkellä tilanne kotimaan jazzrintamalla näyttäisi olevan menossa hieman parempaan suuntaan. Väkeä tuntuu liikkuvan nyt enemmän viikonloppuisin kuin vuosi sitten, Hasa toteaa.

– Panostamme jatkossa myös arki-iltoina kansainvälisiin nimiin. Kilpailu asiakkaista on kovaa ja täytyy olla ajan hermolla. Tässä on kyseessä monta aspektia; musiikillinen puoli eli viihtyminen ja hauskanpito, syöminen ja juominen sekä ystävien tapaaminen. Nämä kaikki täytyy saada synkkaamaan. Uskon, että laadukkaalle New Orleans -jazzille on vielä tilaa, vaikka erilainen jazztarjonta on viime vuosina lisääntynyt melkoisesti.

Hannu Hokkanen (vas.), Harri Aavaharju, Kenny Ball ja Osku Rajala 1996

Storyvillessä ovat vuosien varrella vierailleet lähes kaikki happy jazzin merkittävät muusikot ja yhtyeet: Kenny Ball, Sam Butera, Leroy Jones, Gregg Stafford, Kermit Ruffins, Dutch Swing Gollege Band, Barrelhouse Jazzband, Papa Bue´s Viking Jazz Band, Mandy Gaines, Tricia Boutté, Montenia, Ulf Johansson-Werre, Campbell Burnap, Max Collie, Phil Mason…

Ja kotimaisista DDT Jazzband, PCB, OTJB, Hot Papas, Bourbon Street Brothers, Antti Sarpila, Alvian Leppälä, Birger Lindström, Oiling Boiling, Matti Konttinen, Nalle Lindström, Jukka Haavisto, Pentti Mutikainen, Erik Lindström, Riverside Rascals, Acoustic Dixie Six, Katja Toivola, Reine Rimón, Pekka Helin, Nat Newborn, Jussi Raittinen

Gunhild Carling

Storyville Music Club juhlii vauhdikkaasti perustamisensa 25-vuotispäiviä 26.-27.1. teemalla ”Storyville 25 years coctail party”. Lavalla nähdään säkenöivä ja suosittu esiintyjä Gunhild Carling and Carling Family (SWE) sekä perjantaina svengaavaa jump bluesia soittava Screamin ́Jay & The Bones ja lauantaina Slim T & The Funky Pablos.

Teksti: Harri Aavaharju/Martti Koljonen

Kuvat: Storyvillen arkisto, Jazzrytmit

Takaisin
Translate »