Gunther Schuller – RIP

Kuvat:

02.07.2015 17:54


Gunther Schuller 1925-2015

Porvoon Suvisoiton 2004 kapellimestari ja Sibeliuksen Tapiolan ja kuudennen sinfonian sointumaailman ihailija, yhdysvaltalainen säveltäjä Gunther Schuller kuoli 21.6. New Yorkissa. Hän oli syntynyt samassa kaupungissa 1925, ja hänen vanhempansa olivat saksalaisia maahanmuuttajia. Hänen isänsä oli New Yorkin filharmonikkojen viulisti, ja musikaalisessa perheessä harrastettiin vain klassista musiikkia.

Opiskeltuaan ensin huilunsoittoa hän vaihtoi 14-vuotiaana käyrätorveen ja valittiin kolme vuotta myöhemmin Cincinnatin orkesteriin soittimensa äänenjohtajaksi. Hän oli 12-vuotiaana saanut myös jazzherätyksen kuunneltuaan Duke Ellingtonin musiikkia. Schuller huomasi, että 1920-luvun eurooppalaisessa taidemusiikissa oli paljon jazzaineksia. Häntä kiehtoivat säveltäjät Igor Stravinsky, Darius Milhaud ja Maurice Ravel. Kesti kuitenkin vuosia, ennen kuin tätä perinnettä jatkettiin.

Gunther Schuller alkoi elvyttää traditiota, josta hän ryhtyi käyttämään 1957 termiä Third Stream. First Stream oli klassista musiikkia ja Second Stream jazzia. Third Stream oli jonkinlaista 1940-50 lukujen cool-jazzin ”jäämistöä”, jossa Schuller yhdisti jazzmuusikoita ja klassisen musiikin yhtyeitä ja orkestereita. Liikkeessä olivat mukana m.m. sovittaja Gil Evans ja MJQ:n pianisti John Lewis sekä aluksi Ornette Colemankin. Schuller, Evans ja Lewis olivat olleet mukana jo Miles Davisin ”tuubaorkesterin” Birth of the Cool-äänitteillä.

Third Stream oli kuitenkin koulukunta, joka sai vastustusta niin klassisella kuin jazzpuolellakin. Edelliset pelkäsivät jazzin saastuttavan heidän musiikkinsa, jälkimmäisten mielestä spontaanisuus katoaisi, ja jazzista tulisi jäykkää ja kulmikasta. Tyyli alkoi saada kuitenkin paljon kannatusta –  Euroopassakin. Suomessa tienraivaajana oli Heikki Sarmanto.

Gunther Schullerin sävellystuotanto on laaja – parisensataa teosta – mm. ooppera The Visitation ja sovitustehtävistä Charles Mingusin Epitaph-teoksen  ja Scott Joplinin oopperan Tremonisha esityskuntoon viimeistely. Koulupudokas, myöhemmin mm. monien yliopistojen kunniaosoituksilla palkittu musiikkivaikuttaja, oli myös tutkija ja kirjoittaja. Jazzin kehityksestä hän on tehnyt kaksi massiivista ja kattavaa teosta, Early Jazz (1968) ja The Swing Era (1991). Näille hän oli suunnitellut myös jatkoa, mutta se jäi kesken.

Takaisin
Translate »