Helena Siltalasta SPJ:n kolmas kunniajäsen

Kuvat: Matti Korhonen

09.03.2014 22:33


Helena Siltala

Laulaja Helena Siltala on kutsuttu Suomen PerinneJazz ry:n kunniajäseneksi numero 3. Tunnustus myönnettiin 8.3. Hitis Jazz -tapahtumassa Helsingin Suomalaisella Klubilla. Siltala (oik. Kronqvist) aloitti muusikonuran 1950 -luvun alkupuolella Ossi Aallon orkesterin laulusolistina. Läpimurto tuli kappaleilla Ranskalaiset korot, Tuuli tuo tuuli vie ja Pikku midinetti, josta hän sai kultalevyn (25 000 kpl).

Aallon orkesterista Siltala kiinnitettiin Sacy Sandin yhtyeen kautta Olle Lindströmin yhtyeeseen, joka soitti vakituisesti Kestikartanossa Helsingissä. Seuraavaksi hän siirtyi sen aikaiseen huippuorkesteriin Erik Lindströmille. Yhteistyö Erik Lindström Dream Teamin kanssa on jatkunut näihin päiviin saakka.

Vuosina 1961 – 1968 Siltala oli miehensä trumpetisti Rolf Kronqvistin yhtyeen laulusolistina. 1970 -luvun loppupuolella hän esiintyi mm. Happy Swing Bandin ja Jazz Society Big Bandin solistina. Viime vuosina Siltala on tehnyt yhteistyötä myös seniorimuusikko Raimo Virtasen yhtyeen kanssa.

Yhteistyön tuloksena he levyttivät vuonna 2008 Raimo Virtasen sävellyksiä ja Seppo Palon sanoituksia. Levyn nimi on Haaveita. Helena Siltala on ollut tuttu näky myös pääkaupunkiseudun swingjameissa ja jazztapahtumissa mm. Storyvillessä.

Helena Siltala on palkittu vuonna 2002 Classic Jazz ry:n Louis Armstrong –palkinnolla. Vuonna 2004 hänelle myönnettiin Suomen Jazzlegenda –palkinto (nro 7). SBBY, JAPA ja IBBF on valinnut tähän mennessä 26 Jazzlegendaa, joista Siltala on ainoa naispuolinen (2013).

SPJ:n Kunniajäsenet numerot 1 ja 2 ovat Erik Lindström ja Ossi Runne. Yhdistyksen kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, ”joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa”.

Takaisin
Translate »