Iro Haarla ja Wiola Talvikki uusiksi jazzlegendoiksi

Kuvat:

18.11.2020 14:21


Iro Haarla

Musiikkiarkiston hallitus on päättänyt myöntää Suomen Jazzlegenda -palkinnon kosketinsoittaja, säveltäjä ja sovittaja Iro Haarlalle ja palkinnon laulajatar Wiola Talvikille. Pitkäaikaisesta ansiokkaasta muusikkotyöstä myönnettäviä Suomen Jazzlegenda -palkintoja on jaettu vuodesta 2001 lähtien.

Vuosina 2001–2014 Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Pop Arkisto ja Imatra Big Band Festival valitsivat yhteensä 28 Jazzlegendaa. Vuodesta 2017 lähtien palkintojen jakamisesta on vastannut Musiikkiarkisto.

Suomen Jazzlegenda nro 35 on kosketinsoittaja, säveltäjä ja sovittaja Iro Haarla, joka 1970-luvulla opiskeli Sibelius-Akatemiassa sekä pianonsoittoa että säveltämistä ja sovittamista. 1970-luvun lopulla Haarla aloitti Edward Vesalan kanssa pitkäaikaisen yhteistyön. missä Haarlan panos oli erityisen merkittävä Sound & Fury-yhtyeessä.. Siinä hän toimi paitsi muusikkona myös Vesalan sävellyksellisten aihioiden viimeistelijänä ja sovittajana. 2000-luvun alusta lähtien Haarla on etupäässä soittanut omissa kokoonpanoissaan ja on esiintynyt useissa Euroopan maissa sekä Pohjois-Amerikassa. Haarla on levyttänyt suomalaisen TUM-yhtiön lisäksi myös arvostetulle saksalaiselle ECM-levymerkille. Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon Haarla sai 2006.

Wiola Talvikki 1950-luvulla

Suomen Jazzlegenda nro 36 Wiola Talvikki (nykyisin Wiola Talvi) on suomalaisen jazzlaulun edelläkävijöitä. Hän aloitti uransa 1956 tuolloin Suomen johtaviin tanssiorkestereihin kuuluneen Onni Gideonin orkesterin laulusolistina ja levytti ensimmäisen kerran samana vuonna. 1950-luvun loppupuolella Talvikkia pidettiin monien aikalaiskriitikkojen mielestä Suomen parhaana jazzlaulajattarena. Hän muutti kuitenkin 1960 Lontooseen asuen myöhemmin myös USA:ssa. Pitkän kansainvälisen uransa aikana Talvikki on esiintynyt ympäri maailmaa ja työskennellyt monien nimiartistien kanssa, mm. Tom Jonesin kiertueella. Suomessa Talvikki levytti viimeksi 1989 täkäläisten eturivin muusikoiden kanssa. Talvikin 1950-luvun tuotannosta on vastikään ilmestynyt kokoelma.

Luettelo aikaisemmin jaetuista Suomen Jazzlegenda -palkinnoista: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Jazzlegenda

Takaisin
Translate »