Teuvo Siikasaari on poissa

Kuvat: Matti Korhonen

30.05.2014 18:07


Teuvo Siikasaari

Tenorisaksofonisti Teuvo Siikasaari siirtyi yläkerran orkesteriin 30.04.2014 Kirkkonummella pitkän sairauden jälkeen. Siikasaari oli syntynyt Kotkassa 27.05.1935.

Työuransa hän aloitti Suomen Sokerin Kotkan tehtaan konttorissa heti merkonomiopintojen jälkeen vuonna 1955. Yhtiön pääkonttoriin tuli kutsu vuonna 1963 ja seuraavana vuonna Kirkkonummelle Kantvikin pakkaustehtaalle, jossa hän toimi pakkaussuunnittelijana ja pakkaustarvikkeiden ostajana. Hän kuului myös tehtaan johtoryhmään sekä Suomen Pakkausyhdistys ry:n hallitukseen.

Kotkan lyseossa hän innostui kaveridensa kanssa rytmimusiikista, ensin soittokunnan lainaklarinetilla. Teuvo pyysi vanhempiaan hankkimaan ranskalaisen Selmer-saksofonin. Saksofonin hankinnassa apuna oli hänen serkkunsa oopperalaulaja Veikko Tyrväinen, jolla oli suhteita Musiikki-Fazerin johtajaan. Saatuaan Selmerin kotiinsa, niin pikkuveli Erkillä ei ollut tulemista kahta metriä lähemmäksi soitinta. Kauppaopistossa samalla luokalla olivat mm. Reijo Lehtovirta, Heikki Kauppinen ja Keijo Laitinen kaikki armoitettuja jazzmiehiä.

Soittoura alkoi Kotkassa pianisti Mauri Toivasen yhtyeessä. Välillä hän kävi soittamassa Pentti Aholan ja Manu Teittisen yhtyeissä. Hän palasi vuonna 1956 Mauri Toivosen yhtyeeseen, jossa soitti Helsinkiin siirtymiseen saakka. Teuvo kuului Kotkan Muusikot ry:n ja oli sen puheenjohtajana muutaman vuoden ennen Helsinkiin lähtöään.

Helsingissä Teuvo soitti mm. Onni Gideonin, Viktor Klimenkon ja Aarno Ranisen yhtyeissä. Jazzia hän soitti Herbert Katzin ja Pentti Hietasen orkestereissa sekä omissa nimissä olevissa yhtyeissä, joissa soittivat parhaat ammattilaiset kuten Teuvo Suojärvi ja Pekka Sarmanto. Mäyränkolon jameissa Siikasaari kävi myös soittamassa.

Pori Jazzeissa Teuvo Siikasaari on esiintynyt vuonna 1971 Hacke Björksten-Herbert Katz sextetin ja vuonna 1974 Pentti Hietanen sextetin tenorisaksofonistina.

Teuvo Siikasaaren perheytye syntyi vuonna 1972 ja levytti ensimmäisen LP-levyn vuonna 1986 Perhe on pahin. Siinä esiintyi Teuvon tenorin lisäksi, pojat Eerik kontrabasso ja Ari kitara, vaimo Ranja sekä tytär Jarna laulu, Jukkis Uotila ja Reiska Laine vuorottelivat rummuissa sekä Jarmo Savolainen ja Vladimir ”Vova” Shafranov pianossa.

Kotkan Laulumiestalolla oli levynjulkaisukonsertti 19. lokakuuta 2008 Teuvo & Ranja Siikasaari & Sons & Friends Family Meeting. Teuvon, Ranjan, Arin, Eerikin lisäksi konsertissa ja levyllä soittivat Rami Eskelinen rumpuja ja Jarmo Savolainen pianoa.

Teuvo Siikasaari seurasi jazzin kehitystä ja eli sen mukana. Häntä kutsuttiin Suomen Stan Getziksi.

R. I. P.

Takaisin
Translate »