Tyst musik – Silent Music

Kuvat:

26.11.2015 10:00


Henrik Otto Donner (Kuva: Jukka Vatanen)

TUM Records julkaisee Tyst musik – Silent Musiclaulusarjan, joka on säveltäjä Henrik Otto Donnerin viimeisimpiä levytyksiä ennen hänen kuolemaansa kesäkuussa 2013. “Tyst musik – Silent Music” on sävelletty Donnerin ystävän ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, kirjailija Johan Bargumin, 18-osaiseen runosarjaan. Se on myös ensimmäinen klassiseen lied-perinteeseen nojautuva laulusarja, joka on sävelletty suomenruotsalaisen kirjailijan tekstiin, ja samalla harvinainen esimerkki uudesta sävellyksestä tässä vaativassa musiikkilajissa.

Henrik Otto Donner ja Johan Bargum alkoivat työstää “Tyst musik – Silent Music” -laulusarjaa 1990-luvun alussa, ja se sai ensiesityksensä baritoni Walton Grönroosin ja pianisti Izumi Tatenon toimesta Joensuun laulujuhlilla vuonna 1992. Laulusarjan esittivät myös baritoni Raimo Laukka ja pianisti Gustav Djupsjöbacka Turussa ja kahdessa konsertissa Irlannissa vuonna 1993. Toistaiseksi viimeisimmät esityksensä laulusarja sai baritoni Gabriel Suovasen ja pianisti Markus Vaaran toimesta Uuden Musiikin Lokakuu -festivaaleilla Oulussa vuonna 2010 ja uudelleen Turun Sibelius-museossa vuonna 2012. Näistä jälkimmäistä esitystä seurasi “Tyst musik – Silent Music” -laulusarjan nauhoitus Kulttuuritalo Karelian salissa Tammisaaressa elokuussa 2012 Henrik Otto Donnerin toimiessa itse tuottajana.

Johan Bargum

Johan Bargum (Kuva: Heini Lehväslaiho)

Henrik Otto Donner ja Johan Bargum aloittivat yhteistyönsä 1960-luvulla ja ennen tätä viimeistä suurta yhteisprojektiaan he olivat jo tehneet yhteistyötä lukuisissa teatteri- ja musiikkituotannoissa, Donnerin säveltäessä musiikkia Bargumin teksteihin. Bargum oli myös yksi niistä suomenruotsalaisista runoilijoista, joiden tekstejä oli mukana Donnerin viimeisellä big band ‑levyllä syksyltä 2012, And It Happened… (TUM CD 039), “Bedjan (Entreaty)” -kappaleen muodossa, joka on myös neljäs osa Donnerin kuusiosaisessa orkesteriteoksessa Dalens ande (The Spirit of the Valley).

“Tyst musik – Silent Music” oli Donnerin ja Bargumin musiikkia ja taidetta koskeneiden keskustelujen tulos.

– Huomasimme, että me molemmat pidimme saksalaisesta lied-perinteestä ja totta kai Schubertin kuolemattomista laulusarjoista. Näin syntyi ajatus uudesta laulusarjasta, jostakin vähän erilaisesta kuin aiemmat teatteri- ja kuoromusiikkiprojektimme, Bargum kertoo.

– ’Tyst musik – Silent Music’ on tarina opettajasta, jonka elämä on mennyt pieleen. Teksti vaihtelee hänen tämänpäiväisten ongelmiensa ja menneisyyden välillä; Hesperian mielisairaalan ikkunoiden takana hän pohtii, miten tähän on tultu. Alusta alkaen oli selvää, että teksti kirjoitettaisiin nimenomaan klassiseen kreikkalaiseen runomittaan ja että edeltäjiensä tapaan se kertoisi tarinan. Ajatuksena oli käyttää Oton ilmaisuvoimaista musiikkia luomaan hedelmällinen jännite perinteen ja modernin ilmaisun välille, sanoo Johan Bargum.

Janne Malén, Henrik Otto Donner, Gabriel Suovanen ja Markus Vaara

Janne Malén, Henrik Otto Donner, Gabriel Suovanen ja Markus Vaara (Kuva: Mika Rintala)

– Tiedän, että Otto nautti tämän tekstin kanssa työskentelystä, ja että ‘Tyst musikista’ tuli teos, josta Otto itse kovasti piti.

Tällä levyllä “Tyst musik – Silent Music” -laulusarjan esittää baritoni Gabriel Suovanen, suomalaiset sukujuuret omaava tukholmalaisbaritoni, yhdessä yhden tämän päivän johtaviin suomalaisiin lied-pianisteihin kuuluvan Markus Vaaran kanssa.

– Donnerin ’Tyst musik’ -laulusarja on yksi meidän aikamme tärkeimmistä lied-perinteeseen kuuluvista laulusarjoista, sanoo Markus Vaara.

– Se on ilmaisultaan hyvin tunnevoimainen ja kuljettaa kuulijoitaan ja myös esittäjiään äärimmäisten tunnevaihtelujen läpi. Laulusarja vaatii paljon niin teknisesti kuin ilmaisullisestikin sekä laulajalta että pianistilta. Se voisi olla hieno lisä maamme laulukilpailujen ja lied-konserttien kantaohjelmistoon.

Svenska kulturfonden on tukenut Tyst musik – Silent Music -levytyksen julkaisua.

Takaisin
Translate »