Validi Karkia -klubi etsii uutta kotipesää

Kuvat: Osku Rajala: Varjo-Yrjö, Mikko Elo: SK

07.01.2020 21:32


Jyrki Laiho vastaanottamassa Varjo-Yrjö palkintoa.

Validi Karkia -klubin isäntä ja eri tyylisuuntia edustavan rytmimusiikin konsertteja keväästä 2011 alkaen Porissa järjestänyt promoottori Jyrki Laiho on uuden vaiheen edessä tämän kevään konserttien pitopaikan järjestelyissä.

Vuoden 2014 syksystä alkaen Porin kaupunginkirjaston alakerran kokoustilasta muodostui ajan saatossa klubin ”kotipesä”, missä voitiin järjestää konsertteja noin 70 hengen yleisölle. Tässä tilassa on ehditty järjestää säännöllisesti tähän mennessä kymmeniä konsertteja vuosittain. Historian aikana klubi-iltojen määrä lähentelee jo 300, joihin sisältyy yksittäisiä esityksiä noin 530. Toki kaikkia konsertteja ei ole pystytty järjestämään tässä tilassa, mutta suurin osa kuitenkin.

Pienien konserttien järjestelyistä toiminta on kasvanut jo huomattaviin mittoihin. Käytännössä yksin kaikiSK:n kuvatsta järjestelyistä vastannut Laiho on tehnyt valtavan hienoa työtä masinoimalla säännöllisen monipuolisen konserttiohjelmiston, mikä on piristänyt Porin alueen ympärivuotisen rytmimusiikkitarjonnan aivan uusiin mittasuhteisiin. Pikkuhiljaa konserttien määrä on lisääntynyt ja ne ovat löytäneet oman kuulijakuntansa vaihtelevalla menestyksellä.

Kun Jyrki on luonut keikkamahdollisuuksia myös marginaalisemman musiikin esittäjille, tietoisuus on levinnyt valtakunnallisesti ja esiintyneet artistit ovat aina muistaneet huomioida Jyrkin tekemän työn arvokkuuden. Myös yleisö on päässyt kuulemaan ja nauttimaan erinomaisten artistien esityksistä, joita ei välttämättä tulisi tuntemaan muulla tavalla ollenkaan. Mukaan on mahtunut todella hienoja yllätyksiä.

Varsinkin jazzin alueelta klubilla on esiintynyt suuri joukko Suomen terävimpään kärkeen kuuluvia soittajia. Vierailijoina on klubilla käynyt myös paljon ulkomaisia esiintyjiä yhteensä 28 eri maasta, joukossa monia maailmallakin tunnettuja soittotaitureita.

Jyrkin työ on vihdoin noteerattu musiikkipiireissä valtakunnallisestikin, kun hänet valittiin vuoden 2018 jazzdiggariksi Jazzmuusikot ry:n toimesta. Viime syksynä hän sai pokata Tampere Jazz Happeningissä Yle Jazzradion myöntämän Varjo-Yrjö palkinnon.

Kotipesään ei saatu enää jatkoaikaa

Laiho oli syksyllä valmistelemassa kevään ohjelmistoa ja sopimassa konserttipäiviä, kun hän sai marraskuussa yllätysviestin, ettei hänelle luvattu enää jatkoaikaa konserttien järjestämiseen kirjaston tiloissa. Hän oli jo ehtinyt sopia mm. muutamien tunnettujen ulkomaisten esiintyjien päivämääristä täksi kevääksi, joten edessä on uusien konserttipaikkojen haku.

Maaliskuussa Validi -klubi täyttää 9 vuotta ja sinä aikana konsertteja on ehditty esittää parissa kymmenessä eri paikassa, joten uusi tilanne ei ole ollut Jyrkillekkään täysin toivoton. Validin järjestämiä konserttitilaisuuksia on käyty kuuntelemassa aikaisemminkin tarvittaessa poikkeuksellisesti isommissakin tiloissa kuten Palmgren konservatorion konserttisalissa, Rosenlew-museossa, Poriginalissa, Käppärän koulun juhlasalissa ja Cygnaeuksen koulun kirjastoaulassa, joten tulevat keväiset konsertit varmasti löytävät oman paikkansa.

Astro Can Caravan. Kuva: Leif Laaksonen

Vuoden 2020 konserttisarja saikin hyvin vauhdikkaan alun, kun sunnuntai-iltapäivänä 5.1. 9-henkinen Astro Can Caravan täytti esitysnurkkauksen Palmgren konservatorion Valimo-salin aulassa, mikä oli saanut nimekseen Validi Lounge.

Kausi käynnistyi muutenkin reippaasti, sillä yhtye veti konserttitilan ääriään myöten täyteen. Lisätuoleja kannettiin Loungeen soittajienkin toimesta heidän taukotilastaan. Tuleeko tästä sitten Validi Karkia -klubin uusi kotipesä.

Sitä ei ole vielä lopullisesti päätetty, mutta ainakin se tulee olemaan tärkeässä osassa kevään konserttien järjestelyissä, aika näyttää.

Kevään aikana ainakin kahden keikan pitopaikka on jo määriteltynä.  The Breed & Sawo Big Band esiintyy 18.4. Riihikedon koulussa eli Porin suomalaisen yhteislyseon salissa, Tasavallankatu 4, mikä on legendaarinen paikka, sillä aikoinaan 1970-luvulla siellä konsertoivat monet kuuluisuudet Pori Jazzien eri konserteissa. Ruotsalais-suomalainen kvartetti Lexingtone esiintyy puolestaan 17.5. suomalaisen säätiön (Svenska Kulturfonden i Björneborg) omistamassa Mikaelsgårdenissa, Mikonkatu 20.

Asiasta uutisoi näyttävästi Satakunnan Kansa sunnuntain 5.1.2020 julkaisussa, toimittajana Mikko Elo

Seuraavat Validi Karkia -klubin kevään 2020 keikat on julkistettu tähän mennessä:

Ke 29.1.2020
Validi Karkia esittää: Marc Ribot (USA)
https://youtu.be/df_KIIPpc58  Marc Ribot Solo ’FLICKER’ | Jarasum Jazz Festival 2018

Ti 25.2.2020 Validi Karkia -klubi:
Emmeluth/Fräki/Tikkanen (DK/FIN)
(Signe Emmeluth – saksofoni, Erik Fräki – rummut, Eero Tikkanen – basso)
Showtime klo 19.00, ovet klo 18.30, Liput 20€.

To 5.3.2020 Validi Karkia -klubi 9 vuotta
Stu Hamm Trio (USA/DE) – Über Hits Tour
(Stu Hamm (USA) – basso, Felix Dehmel (DE) – rummut, Torsten de Winkel (DE) – kitara)
https://youtu.be/TZ7Mxr5bwOg  Torsten de Winkel latenight gig
https://youtu.be/nnq3ZW6OyTI  Stu Hamm The Greatest Bass Solo Ever – Live at the Montreux Jazz Festival, July 15th, 1988

Ma 16.3.2020  Validi-Karkia -klubi:
Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri levynjulkaisu
(Pauli Lyytinen – saksofonit, Verneri Pohjola – trumpetti, Eero Tikkanen – basso, Mika Kallio – rummut)
https://youtu.be/oFn-TYrn6os  jazzahead! 2018 – Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri

Ti 31.3.2020 Validi Karkia 9 vuotta
Frank Gambale All Star Band (USA/FRA)
(Frank Gambale (Chick Corea, Jean-Luc Ponty) – kitara, laulu, George Whitty (Brecker Brothers) – koskettimet, Hadrien Feraud (Chick Corea) – basso, Damien Schmitt (Jean-Luc Ponty) – rummut
https://youtu.be/eQ73BHwaPHU  Loch Ness Monster

La 18.4.2020 Validi Karkia -klubi: Riihikedon koulu eli Porin suomalaisen yhteislyseon Sali, Tasavallankatu 4, Pori. Showtime klo 19.00, ovet klo 18.30,
The Breed & Sawo Big Band plays the music of Pekka Pohjola
(Jukka Iisakkila – kitara, Jaan Wessman – basso, Aki Lääkkölä – kitara, Niko Ronimus – rummut, Ville Ojanen – viulu, + 16 soittajan Sawo Big Band)
Liput 25€. (Ennakkovaraukset: kukkesand@hotmail.com)
https://youtu.be/d5cM2biol4s  The Breed Plays Pohjola: Tehdasmusiikkia @Linnajazz 2018

To 14.5.2020 Validi Karkia -klubi:
Edu Kettunen & Mika Kuokkanen + Johanna Iivanainen & Mikko Iivanainen

Su 17.5.2020 Validi Karkia -klubi: Mikaelsgården, Mikonkatu 20, Pori
Lexingtone (SWE/FIN)
(Jonne Bentlöv – trumpetti, Joona Toivanen – piano, Martin Sundström – kontrabasso, Carl Ottosson – rummut)
Showtime klo 16.00, ovet 15.30, liput 25€ (ennakot kukkesand@hotmail.com)
https://youtu.be/_RlZfr86N8g Cute Steps

Ti 26.5.2020 Validi Karkia -klubi:
Nate Wooley Columbia Icefield (USA)
(Nate Wooley – trumpetti, Mary Halvorson – kitara, Susan Alcorn – pedal steel kitara, Ryan Sawyer – rummut)
https://youtu.be/mTp_JK7s5TE  Lionel Trilling

Jyrki Laiho, Validi Karkia -klubi, Karkia Mistika Records, Pori, Finland, tel. +358 (0) 44 240 93 58
https://www.facebook.com/validikarkia/
https://www.facebook.com/groups/karkiamistikarecords/
http://www.hahmot.net/karkiamistika
http://soundcloud.com/karkia-mistika-records
https://www.instagram.com/validikarkiaklubi/
https://www.gigbeans.com/lists/10/validi-karkia

 

Takaisin
Translate »