Veli Kujala Uuden Musiikin Lokakuun taiteelliseksi johtajaksi

Kuvat: Olli Sulin

05.10.2015 11:56


Veli Kujala

Oulun Uuden Musiikin Lokakuun uusi taiteellinen taiteellinen johtaja vuosina 2016 ja 2017 on harmonikkataiteilija Veli Kujala. Vuosina 2013-2015 taiteellisena johtajana ovat työskennelleet Oulun ammattikorkeakoulun pianonsoiton ylilehtori, säveltäjä Jouko Tötterström ja Oulu Sinfonian klarinetin äänenjohtaja Markku Korhonen.

Veli Kujala (s. 1976) opiskeli harmonikansoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuosina 1996-2010. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2010 erityismaininnalla ”kiitoksella hyväksytty” aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä harmonikansoittajana että säveltäjänä.

Veli Kujala on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa ja USAssa. Vuodesta 2005 lähtien hän on opettanut harmonikansoittoa ja improvisaatiota Sibelius-Akatemiassa.

Veli Kujala on esiintynyt mm. Avanti!:n, Gävle Symfoniorkesterin, Helsingin Kaupunginorkesterin, Insomnion, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Kymi Sinfoniettan, Lapin kamariorkesterin, Oulun kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Västerås Sinfoniettan ja Zagros Ensemblen solistina.

Hän on kantaesittänyt Markus Fageruddin ja Pekka Pohjolan harmonikkakonsertot, Olli Virtaperkon kaksoiskonserton sellolle ja harmonikalle, Sampo Haapamäen kaksi konserttoa kehittelemälleen ¼-sävelaskelharmonikalle, Joachim F. W. Schneiderin kaksoiskonserton ¼-sävelaskelharmonikalle ja harmonikalle sekä Jukka Tiensuun konserton ¼-sävelaskelharmonikalle.

Soolo- ja kamarimusiikkiteoksia hän on kantaesittänyt mm. säveltäjiltä Kalevi Aho, Friedrich Goldmann, Paola Livorsi, Pasi Lyytikäinen, Uljas Pulkkis, Einojuhani Rautavaara, Osmo Tapio Räihälä, Tomi Räisänen, Vesa Valkama, Olli Virtaperko, Matthew Whittall ja Helmut Zapf.

Hän toimii aktiivisesti myös jazzin ja improvisoidun musiikin parissa, yhtyeistä mainittakoon brasilialaisvaikutteinen Pipoka, eklektinen Gourmet sekä modernin improvisaation ja jazzin välillä tasapainoileva Kalle Kalima K-18. Lisäksi hän on tehnyt useita ”Vapaat äänet” -yhteistyöprojekteja ranskalaisten jazzmuusikoiden kanssa.

Takaisin
Translate »