Legenda ja instituutio juhlii 75-vuotista taivaltaan

Kuvat:

06.05.2022 22:00


Dutch Swing College Band 2022 KUVA Roy Beusker

Euroopan kuuluisin ja pisimpään yhtäjaksoisesti soittanut jazzyhtye Dutch Swing College Band (DSC) juhlii su 8.5. Rotterdamissa 75-vuotispäiviään.  Alun perin juhlat piti olla jo kaksi vuotta sitten, mutta pandemian takia niitä on siirretty. Monet pitävät DSC:tä kaikkien Manner-Euroopan dixiebändien äitinä ja -muusikoiden korkeakouluna. Tulppaanimaan jazzlähettiläistä on vuosien varrella muodostunut instituutio.

Orkesterin ensimmäinen konsertti järjestettiin 5.5.1945 Hollannin miehityksen vapauttamispäivänä. Tuleva legenda oli syntynyt! Kuvassa kopio DSC:n perustajan ja pitkäaikaisen johtajan Peter Schilperoortin (1919-1990) sekä ”St Regisin” välisestä sopimuksesta.

Dutch Swing College Band nousi 1940-luvulla nopeasti kansainväliseen maineeseen ja on tehnyt erilaisilla kokoonpanolla tuhansia kiertueita ja noin 500 levytystä. Schilperoort toimi DSC:n johtajana kuolemaansa saakka, lukuun ottamatta viiden vuoden taukoa 1950-luvun loppupuolella, jolloin hän työskenteli varsinaisessa ammatissaan insinöörinä.

Nyt 77-vuotiaan Dutch Swing College Bandin juhlakonsertissa vanhassa höyrylaivassa ss Rotterdamissa on mukana vanhoja yhtyeen jäseniä. Yksi heistä pitkäaikainen klarinetisti ja taiteellinen johtaja Bob Kaper. Hän aloitti DSC:ssa jo 1966 ja jäi eläkkeelle 50-vuoden ”keikan” jälkeen viime vuonna.

Kokoonpano 2022: Keesjan Hoogeboom – trumpetti, laulu, David Lukács – klarinetti, saksofoni,  Bert Boeren – vetopasuuna, Peter Kanters – banjo, Adrie Braat – kontrabasso ja  Frits Landesbergen – rummut.

Enemmän Dutch Swing College Bandin tarinasta voit lukea tästä.

Videoklippi DSC:n tunnussävelestä Way Down Yonder in New Orleans näkyy tästä.

Takaisin
Translate »