”Jingle-Charlie” mainosmusiikin kantaisä 90-vuotta

Kuvat:

03.09.2020 07:06


Kalle Kaartinen

Suomen Jazzlegenda nro 5, Kaarlo ”Kalle” Kaartinen täyttää 90-vuotta 5.9. – Sain ”jazzherätyksen” 1940 luvulla radiosta. Keskipitkiltä aalloilta tuli hyvin soitettua saksalaista big-band  -musiikkia ja amerikkalaisten suurten yhtyeiden swingiä. Niiden hienot soundit, trumpetit ja saksofonit viehättivät, muistelee Kaartinen ensimmäisiä kokemuksiaan jazzista.

Siviiliuransa Kaartinen on tehnyt mainos- ja lyhytelokuvien parissa (1957-1990). Tältä kaudelta on peräisin hänen liikanimensä ”Jingle-Charlie” (Jingle, mainosävelmä). Hänen saavutuksiaan ovat esimerkiksi legendaariset mainosrallit: ”Ajatar on Forumissa…. ja Risella, Risella, Risella, Suomen suosituin riisi on Risella”.  Samoin Kallen miehekäs ja vakuuttava ääni: ” Raid tappaa talossa ja puutarhassa”.

Åke Sjöblomin yhtyeessä vuonna 1950 alkanut jazzmuusikon ja säveltäjän ura on jatkunut aktiivisesti näihin päiviin saakka. ”Kallen jazz on älykästä, loogista ja viileän helmeilevää, usein tahtiviivat ylittävää osaamista, jota on riemastuttavaa seurata” (Jukka Haavisto).

Harri Uusitorpan (HS) juttu 3.9.2020 Kalle Kaartisesta ”90-vuotias”, tässä.

Jazzrytmien 80-vuotishaastattelu Kalle Kaartisesta 3.9.2010 tässä.

 

Takaisin
Translate »