Jouko Keskimäki 75-vuotta

Kuvat: Jazzrytmit arkisto

03.04.2020 16:37


Jouko Keskimäki

Pasunisti, rakennusmestari Jouko Keskimäki täyttää 3.4.2020 75-vuotta Vantaalla. Keskimäki aloitti Old Time Jazz Bandissä vuonna 1980 ja soitti lähes orkesterin lopettamiseen saakka, joka tapahtui vuonna 2017. Munkkiniemessä 1957 perustettu OTJB oli koko 60-vuotisen taipaleensa ajan yksi suomalaisen traditionaalisen jazzin tärkeimpiä sanansaattajia.

Jouko Keskimäki muisteli orkesteriin tuloaan:

– Olin 12 -vuotias ja katselin hieman kateellisena, kun OTJB:n pojat tulivat keikoilta enkä päässyt mukaan. Heillä näytti olevan tosi kliffaa. Olin veljeäni Seppoa yhdeksän vuotta nuorempi ja sen johdosta minulla ei ollut mahdollisuuttakaan päästä mukaan siihen juttuun.

OTJB 1957: Ilpo Rahtu (vas.), Pertti Mustonen, Tapani Renkonen, Juhani Piha ja Seppo Keskimäki

– Seppo halusi kuitenkin opettaa minut tutustumaan jazziin. Hän piti oppitunteja ja soitti levyjä, sanoi mihin tuli kiinnittää huomiota levyissä.

– Ne olivat hienoja, antoisia hetkiä. OTJB.llä oli myös joitakin radioesiintymisiä. Jaakko Jahnukaisen ohjelmaa ”Nuorta jazzia” kuuntelin korva kiinni radiossa.

– Vuosi 1962 oli hyvin dramaattinen. Veljeni Seppo kuoli tapaturmaisesti. Se löi leimansa myös orkesteriin, seurasi mystinen ”kellarivaihe” OTJB:n historiassa.

– Kaikki jazzin harrastajat tiesivät, että bändi oli olemassa, mutta juuri missään sitä ei saanut kuulla. Orkesteria pidettiin kuitenkin erikoisen hyvänä oikean New Orleans -musiikin tekijänä.

Vuonna 1980 tapahtui aivan ihmeellinen sattuma tai johdatus. Jouko Keskimäellä oli rakennusalan liike. Yritykseen soitettiin ja mies kertoi tarvitsevansa sokkelin eristyksiä. – Ääni tuntui tutulta ja kohta ilmenikin, että soittaja oli Tapani Renkonen. Keskustelussa selvisi, että OTJB oli vielä olemassa, mutta he soittelivat lähinnä omaksi ilokseen. Olin juuri niihin aikoihin ostanut Lasipalatsin alennusmyynnistä itselleni pasuunan.

– Eristykset tehtiin ja tutustuttiin Tapanin kanssa uudelleen, ei oltu nähty kahdeksaantoista vuoteen. Kerroin, että minulla oli pasuuna kotona ja olin kiinnostunut soittamisesta.  Tapani pyysi minua mukaan katsomaan bändin harjoituksia Fleminginkadun soittokellariin.

– Heidän soittonsa oli niin valloittavaa, että se otti minut heti täydellisesti pauloihinsa. Päätin sillä siunaamalla, että tekisin kaikkeni kehittyäkseni mahdollisimman nopeasti kelpo pasunistiksi. Samoihin aikoihin Seet Jaakola innostui rumpalin vakanssista antaen minulle tilaa pasunistina.

Old Time Jazz Bandin vaiheisiin voi tutustua Tapani Renkosen kirjoittamasta jutusta: Old Time Jazz Band In Memoriam.

Takaisin
Translate »