Suomen PerinneJazz ry – Caruselista kajahtaa kunhan korona katoaa!

Kuvat: Jazzrytmit mediakirjasto

27.04.2020 08:15


Johanna Försti

– Korona-viruksen aiheuttaman epidemian ja siitä seuranneiden poikkeusolojen takia kaikki yhdistyksemme järjestämät tapahtumat ja konsertit on peruttu ainakin 31.7.2020 saakka. Vuosikokous siirretään syyskuulle ja pidetään tarvittaessa etäkokouksena. Myös toukokuun kokouksen yhteyteen Cafe Caruseliin suunniteltu Uusi Radion Rytmipoikien konsertti on peruttu, kertoo SPJ:n viestinnästä vastaava Pepe Teirikari.

– Syyskuulle suunniteltu Savoy-teatterin konsertti siirretään pidettäväksi tammikuussa 2021. Tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Tapahtuma on samalla Helsingin Suomalaisen Klubin Jazzkvintetin 20-vuotisjuhlakonsertti.

Suomalaisen klubin jazzkvintetti 2013

Kvintetin laulusolistina esiintyy Suomen rytmimusiikin huippua edustava Johanna Försti (s. 1974). Johanna on yksi maamme monipuolisimmista ja taitavimmista laulajista.

Hänet tunnetaan ennen kaikkea Tanssii Tähtien Kanssa -orkesterin laulajana sekä 2016 Tähdet tähdet -ohjelman finalistina. Johanna hallitsee myös suvereenisti jazzin ja on toiminut muun muassa UMOn laulusolistina.

SK:n jazzkvintetin muusikot ovat soittaneet säännöllisesti yhdessä jo 1980-luvun loppupuolelta alkaen. Yhtyeen kokoonpano on vaihdellut tilanteen mukaan triosta kvintettiin. Kaikki muusikot kuuluvat suomalaisen perinnejazzin ykkösketjuun:

Musiikkineuvos, pianisti ja televisiojuontaja Seppo Hovi (s. 1946) aloitti ainutlaatuisen viihdyttäjän uransa jo 1950-luvulla lastenradiossa ja jatkoi sujuvasti seuraavalla vuosikymmenellä eri kuunnelmissa. Hovi edusti menestyksellisesti Helsinkiä pohjoismaisissa kulttuurikilpailuissa jazz-pianossa vain 17-vuotiaana.
Päätoimiseksi muusikoksi ja musiikkitoimittajaksi hän siirtyi 80-luvun lopulla, toimien mm. useiden eri musiikkiohjelmien juontajana YLE:llä ja MTV3-kanavalla. Hovi vieraillut kapellimestarina useissa eri sinfoniaorkestereissa, kuten HKO:ssa, RSO:ssa ja Lahti sinfoniassa, johtaen konsertteja ooppera-aarioista swingiin. Jazzin saralla Hovi on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Pentti Lasasen ja Erik Lindströmin kanssa.

Klarinetisti ja saksofonisti Antti Sarpila (s. 1964) on ollut tärkeimpiä traditionaalisen jazzin vaalijoita Suomessa jo neljä vuosikymmentä. Vuodesta 1990 alkaen Sarpila on julkaissut musiikkinsa omalla levymerkillä ja hurjalla tahdilla: katalogissa on jo yli kolmekymmentä levyä. Levytysten kokoonpanona on ollut pääasiassa oma Antti Sarpila Swing Band, ja solistina on useasti vieraillut Johanna Iivanainen ja muitakin tunnettuja lahjakkaita laulajia, kuten Eino Grön. Vaikka Sarpila on erikoistunut jazzin varhaisiin tyylilajeihin, joista hän käyttää itse termiä “classic jazz”, hän esiintyy silloin tällöin myös modernimmissa yhteyksissä.

Pekka Toivanen (s. 1961) on puhaltanut jo yli 35-vuotta saksofonia ja klarinettia tyylikkään johdonmukaisesti konstailemattoman perusjazzin raamissa. Oman kvartettinsa lisäksi Toivanen on soittanut pitkään rivisaksofonistina muun muassa Oiling Boilingissa, kitaristi Tuomo Aution Zekostossa sekä Suomi-jazzin veteraanin, Erik Lindströmin Dream Teamissa. Tärkeä yhteistyökumppani on ollut basisti Wade Mikkola, jonka luottomuusikko Toivanen on ollut sekä keikoilla että levyillä.

Pekka Sarmanto (s. 1945) kuuluu ehdottomasti maamme jazzhistorian kannalta tärkeimpiin bassotaiteilijoihin. Harva basisti voi sanoa tuuranneensa Charles Mingusta Belgradissa tai jammailleensa Gil Evansin, Dizzy Gillespien ja Sonny Rollinsin kanssa. Sarmannon ura on johtanut häntä vuosien varrella kansainvälisille eturivin jazzareenoille Lontoota, Pariisia ja Montrealia myöten.

Suomessa hänet on valittu kaikissa äänestyksissä parhaaksi jazzbasistiksi 28 vuotta peräkkäin. Pekka Sarmanto on myös vuonna 1975 perustetun UMO Jazz Orchestran perustajajäseniä. Pitkän UMO-uransa aikana hän on loistanut hämyisissä parrasvaloissa kaikkien ulkomaisten huippumuusikoiden kanssa, jotka ovat Suomessa vierailleet. Sarmanto jäi eläkkeelle UMOsta vuonna 2007, mutta esiintyy edelleen aktiivisesti eri kokoonpanoissa mm. oman trionsa kanssa.

Jartza Karvonen (s. 1955) on kysytty suomalainen rumpali ja rumpujen soiton opettaja.  Hän on toiminut vuodesta 1984 lähtien pääasiallisesti studio- ja freelancermuusikkona. Karvosta voi kuulla noin 5000 äänilevyraidalla jazzista kotimaisen populaarimusiikin suosituimpiin tähtiin. Lisäksi hän on soittanut teatteriproduktioissa ja TV:ssä.

Konsertista lisätietoja myöhemmin.

Caruselin ravintoloitsija Ari Sarmanto (vas.) ja Pepe Teirikari

SUPPORT YOUR LOCAL – TUE PAIKALLISTA YRITTÄJÄÄ

Caruselissa myydään noutolounaita arkisin klo 12 alkaen. Tarkemmat tiedot www.carusel.fi
Café Carusel
Merisatamanranta 10
00150 Helsinki

Nyyrikki palvelee arkisin 10.00-14.00 noutoruuan merkeissä Taverna Pohjan Akan puolella. Annokset voi tilata paikan päältä tai etukäteen puhelimitse numerosta (09) 757 2299. Lounaan hinnat 10,00 € – 12,00 €. Tarkemmat tiedot www.nyyrikki.net
Taverna Pohjan Akka
Pohjolankatu 2
00610 Helsinki

 

SPJ:n tuottaman Uusi Radion Rytmipojat -konsertin videoklipin voit katsoa tästä.

 

Takaisin
Translate »