Aili Järvelä on todellinen musiikillinen moniosaaja

Kuvat: Matti Laipio

21.10.2021 16:07


Aili Järvelä on mainio laulaja ja paljon muutakin

Maineikkaaseen kaustislaiseen Järvelän muusikkoklaaniin kuuluva laulaja ja viulisti Aili Järvelä on kiistaton musiikin monitaitaja. Näyttö tästä on hänen uusi levynsä Unituulia. Sen kappaleista hän on kirjoittanut useimmat ja sovittanut laulujen taustat isolle orkesterille.

Uuden levyn julkaisua juhlistettiin loppuunmyydyssä Musiikkiteatteri Kapsäkin konsertissa, jossa upeasti laulaneen Ailin taustalla soitti myös levyllä mukana oleva Sointi Jazz Orchestra Rasmus Soinin johdolla.

 Ensimmäisen kerran Järvelä ja Sointi esittivät levyn laulut toukokuussa 2018 Helsingissä ja toisen kerran heinäkuussa 2019 Hämeenlinnan Linnajazzissa. Järvelä ei kuitenkaan halunnut jättää tehtyä työtä parin konsertin varaan. Siksi hän hankki rahoituksen laulujen tallentamiseen levylle, jonka julkaisijaksi hän sai tamperelaisen Eclipse-yhtiön.

Rasmus Soini johti Sointi Jazz Orchestraa

Laulut levyllä ovat syntyneet eri aikoina. Osa niistä on ollut alkujaan intiimisävyisiä laulelmia, mutta mukana on myös yksi UMK-kisaan tehty kappale ja yksi ruotsalaisen kitaristin Roger Tallrothin melodiaan tehty sanoitus. Teksteiltään laulut ovat huomattavasti nykyisiä pophittejä monitasoisempia ja kielikuviltaan rikkaampia. Hyvä esimerkki tästä on Roihuvuori, joka äänestetty suomalaisten laulutekstien parhaimmistoon.

 Laaja-alaisena muusikkona tunnettu ja monentyylisessä musiikissa tähän mennessä meritoitunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 2017 valmistunut Järvelä osoittautuu myös osaavaksi big band-sovittajaksi, joka on luonut lauluihinsa hyvin soivat orkesteriosuudet mitoittaen sovitukset taitavasti tukemaan omaa laajaa äänialaansa.

 Unituulia-laulut saivat Kapsäkissa innostuneen vastaanoton syystäkin, sillä Järvelä lauloi todella hienosti pystyen myös saamaan äänensä lävitse orkesterin forte-kohdissakin. Järvelän laulu dominoikin selvästi iltaa, sillä tällä kertaa orkesterin rooli oli toimia ensisijassa säestäjänä. Mutta sen se teki hyvin.

 Ainoan oman numeronsa Sointi Jazz Orchestra soitti heti aluksi, jolloin kuultiin sen ensilevyllä olleen Vedenpinta väreilee, jossa vastikään Erik Lindströmin stipendin saanut Sami Leponiemi soitti kappaleen herkkyyttä hyvin myötäilevän alttosoolon.

Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra Musiikkiteatteri Kapsäkki 19.10. Unituulia-levyn julkaisukonsertti.

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »