China Moses loisti vahvuusalueellaan

Kuvat: Heikki Kynsijärvi

06.11.2020 15:14


China Moses Savoyn lavalla

Laulajatar China Moses on loistava soulin tulkitsija. Se tuli selvästi esiin Savoy-teatterin torstaisessa konsertissa, jossa hän esiintyi UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina. Alkujaan hänen piti tulla tänne jo keväällä, mutta koronan takia vierailu siirtyi marraskuuhun.

Chinalla on hyvät geenit laulajattareksi. Hän on näet Dee Dee Bridgewaterin tytär, joka tosin jazzin sijasta on suuntautunut pikemminkin bluesiin ja souliin, minkä hän myös kertoi konsertissa. Reilut 20 vuotta kestäneen levytysuransa aikana hän on usein myös tulkinnut menneiden aikojen soul- ja r&b-tähtien tunnetuksi tekemiä kappaleita tuntien selvästi hyvin heidän ohjelmistojaan.

Konsertin ohjelmisto oli laaja-alainen. Mukana oli vanha Ellington-klassikko Caravanin ohella muiden muassa Beatlesien Come Together ja Creamin The Sunshine of Love. 1960-lukua edustivat myös Drifters-lauluyhtyeen hitti On Broadway ja John D. Loudermilkin Tobacco Road, josta on tehty monentyylisiä versioita. Omansa Moses kertoi pohjautuvan Lou Rawlsin tulkintaan.

Tero Saarti soolovuorossa

Parhaiten kuitenkin toimivat Millie Jacksonin 70-luvun lopulla levyttämä Lamont Dozierin hänelle kirjoittama You Created A Monster ja tänä vuonna edesmenneen Bill Withersin vuoden 1972 suurhitti Use Me. Näissä soul-kappaleissa China oli todella omassa elementissään luoden molemmista väkevät versiot. Olisi saattanut olla järkevää rakentaa konsertin koko ohjelmisto tälle Chinan kiistattomalle vahvuusalueelle.

Loppupuolella kuultiin kolme Chinan omaa kappaletta, jotka ovat tulossa hänen uusimmalle levylleen. Tosin korona on viivyttänyt sen loppuun viemistä, sillä lauluosudet siltä puuttuvat yhä. Chinan laulut olivat ihan laadukkaita. Niihin myös illan kapellimestari Ed Partyka oli kirjoittanut näppärät sovitukset.

Tosin illan ylivoimaisesti komeinta orkesterisoittoa kuultiin heti avajaisnumerona olleessa Thad Jonesin sovittamassa All of Me-ikivihreässä. Tästä jo monesti loppuunkalutuksi luullusta kappaleesta Jones kirjoitti 1980-luvulla upeasti soivan sovituksen, jonka UMO toteutti hienosti.

Konsertin loppupäähän sattui hauska kommellus, sillä China ei malttanut lopettaa omiin kappaleisiinsa, vaan lähti samantien ylimääräiseksi varattuun Roberta Flackin esikois-lp:ltä versioituun gospel-kappaleeseen. Seurauksena oli, että ylimääräisenä kuultiin I Created A Monster uusintaesityksenä.

China Moses & UMO Helsinki Jazz Orchestra Savoy-teatterissa 5.11.2020. Kapellimestarina Ed Partyka. Solisteina Tommi Nikku, Timo Paasonen, Tero Saarti (trumpetti), Mikko Mäkinen, Jouni Järvelä, Olli Ojajärvi., Pepa Päivinen (saksofonit), Mikko Mustonen, Pekka Laukkanen (pasuuna), Heikki Keski-Säntti (koskettimet) ja Tuomo Dahlblom (kitara).

Takaisin
Translate »