Jukka Eskolan debyytti sinfonikkona onnistui upeasti

Kuvat: Martti Koljonen

15.10.2021 08:34


Jukka Eskola

Haltioitunut yleisö taputti kaupungin ”oman pojan” lavalle kolme kertaa komean trumpettikonserton jälkeen. Kuopiolaistaustainen jazztrumpetisti Jukka Eskola esiintyi 14.10. Kaupunginorkesterin solistina Musiikkikeskuksen konsertissa. Rautaiselta ammattilaiselta sujuvat niin klasarin kolmisointukierrot kuin jazzin kolmimuunteiset soundit vaivattomasti.

Jukan ensiesiintyminen ”sinfonikkona” oli näyttävää rytmistä leikkiä ja sisälsi kapellimestari Jaakko Kuusiston Trumpettikonserton Op. 36; I Rubato – Allegro ritmico -, II Andande ja III Allegro. Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2018 lähtien toimineella Kuusistolla ja Jukalla on ollut yhteistyötä ennenkin.

Kuusisto on soittanut bossa nova -perinnettä jalostavassa Jukka Eskola Orquesta Bossassa. Jaakko Kuusiston laaja-alainen ura käynnistyi kaupungissa 30-vuotta sitten, kun hän voitti 1. palkinnon Kuopion viulukilpailuissa vuonna 1989.  Jukan musiikkiopinnot alkoivat puolestaan Kuopion konservatoriossa ja jatkuivat Pääkaupunkiseudulla. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi.

Jaakko Kuusisto (3. vas.) ja Jukka Eskola oik.

Idea Jukan kokeiluun toisessa genressä oli syntynyt ajatuksesta ottaa elämästään periodin, jossa opettelisi jonkin uuden ison biisin. Hän oli ottanut yhteyttä Kuusistoon, joka kertoi konserttitilausten suman ajaneen hänet vaihteleviin ratkaisuihin.

”Kieleltään tämä (konsertto) on sikäli eri puusta veistetty, että keskiössä on toisteinen rytmisyys, joka ehkä yhdistetään rytmimusiikkiin, Jukan osalta se on sattumaa, mutta sopii.”

Tuhat henkeä vetävässä Musiikkikeskuksen konserttisalissa oli väkeä ensimmäisiä penkkirivejä lukuun ottamatta kiitettävästi. Savolaisyleisö noudatti lähes 98-prosenttisesti koronasuositusta maskien käytössä.

Jukka Eskola on myös Suomen PerinneJazz ry:n nimikko-orkesterin, Classic Jazz Society All Stars jäsen ja esiintyy 1.–4.11. yhdistyksen kirjauutuuden, ”Takapotkun Taikaa, kakkosnelonen jazzin rakennuspalikkana” konserttikiertueella: Helsingissä, Kangasalalla, Turussa ja Lahdessa.

Jukan urasta enemmän Harri Aavaharjun kattavassa artikkelissa, ”Jukka Eskola on kotonaan solistina ja sektiossa”, Jazzrytmit 20.2.2021.

To 14.10.2021 Kuopion Musiikkikeskus
JUKKA ESKOLA
Kuopion kaupunginorkesteri
Jaakko Kuusisto, kapellimestari
Jukka Eskola, trumpetti

Missy Mazzoli (1980-)
River Rouge Transfiguration (Suomen ensiesitys)

Jaakko Kuusisto (1974-)
Trumpettikonsertto Op. 36

Pjotr Tšaikovski (1840–1993)
Sinfonia Nro 5 E-molli Op. 64

Takaisin
Translate »