Kalevi ja Satchmo

Kuvat: Harri Aavaharju

29.11.2021 16:56


Porvoo Big Band

Porvoo Big Band ja Kalevi Louhivuori esittivät ensimmäisenä adventtisunnuntaina Erno Tiittasen sovituksia Louis Armstrongin tunnetuiksi tekemistä sävelmistä. Porvoon Grandin salissa noudatettiin hyvin koronakuria ja yleisö palkitsi esitykset runsain aplodein. Kalevin Tribute to Armstrong -paketti on haastavaa soitettavaa big bandille.

Kalevi Louhivuori

Ernon sovitukset kuulostavat hyvältä ja solisti itse ottaa haasteen vastaan omalle tyylilleen uskollisesti. Armstrongin ura käynnistyi 20-luvulla Hot Five ja Seven kokoonpanoissa. Pienyhtyeissä soolot jakaantuivat tasaisemmin soittajille.

Swingin tehdessä tuloaan 30-luvulla korostui solistin merkitys ja uusi manageri Joe Glaser osasi myydä keikkoja. Ilta toisensa jälkeen, monta konserttia illassa yleisö halusi kuulla Armstrongin virtuoosimaista soittoa ja korkeita, pitkiä ääniä. Ja toistuvasti juuri samoin kuin levyillä oli soitettu.

Armstrong oli luonnonlahjakkuus ja poikakoulun paraatibändissä hankittu ansatsi joutui koville livekeikoilla. Säestävät orkesterit vaihtuivat ja huulten kestävyyttä koeteltiin.

Hieman helpotusta soittamiseen toi lauluosuuksien lisääminen ohjelmistoon. Toihan laulaminen vaihtelua myös yleisölle. Kalevin soitto on uskomattoman kevyen näköistä ja perusta on tehty huolellisesti.

Niko Paakkunainen, sax

Konsertti kesti melkein puolitoista tuntia ja ohjelmiston kolmessatoista kappaleessa ei juuri huilipaikkoja ollut. Lauletut osuudet ja muutama soolokoorus bändin muusikoille antoivat hetken mahdollisuuden lepuuttaa huulia.

Minkäänlaisia väsymisen merkkejä ei ollut havaittavissa. Viimeisen kappaleen loppukadenssissa jäi tunne, että solisti ei olisi halunnut päästä konsertin viimeisestä äänestä irti.

Porvoo Big Bandin yhteissoitto oli mallikasta ja sektiot soivat tasapainoisesti. Roope Löflundin alttosaksofoni soi kauniisti ja orkesterin johto oli vähäeleistä, mutta huolehtivaa ja onnistui hyvin fonisektion keskeltä.

Tenorifoni-, piano- ja pasuunasoolot toivat lisäväriä, kuten myös muutamassa kappaleessa kitaran sijasta soitettu banjo. Rumpali Tomas Törnroos soitti vähäeleisesti, mutta tehokkaasti.

Kalevin kuulutuksen mukaan What a Wonderful World nousi yleisön tietoisuuteen 90-luvulla Good Morning Vietnam -elokuvan myötä. Kappaleen ensimmäinen suosionhuippu saavutettiin levyn ilmestyessä vuonna 1967, kun se nousi Englannin listan ykköseksi. 70-luvulla se oli Italian TOP 20-listalla ja vasta 80-luvulla se nousi hitiksi USA:ssa.

Armstrongin viimeisessä All Stars -kokoonpanossa klarinettia soittanut Joe Muranyi kertoi Storyvillen takahuoneessa vuonna 1997, että Satchmo ei ensiksi ollut kovin innostunut kappaleesta. Kaikki rakastavat kuitenkin tätä maailmaa syleilevää laulua ja sen sanomaa.

Keikasta tuli hyvälle mielelle ja salista poistui maskin takana hymyileviä ihmisiä.

Porvoo Big Band & Kalevi Louhivuori – A Tribute to Louis Armstrong

28.11.2021
Kulttuuritalo Grand, Porvoo

Down By The Riverside, West End Blues, When You´re Smiling, Jeepers Creepers, Out Of Nowhere, La Vien en Rose, Basin Street Blues, When The Saints Go Marching In, What A Wonderful World, Hotter Than That, Cheek To Cheek, I´ve Got A Rhythm, Struttin with Some Barbecue

Muusikot:
Fonit
: Robert Löflund, Samu Ranta-aho, Niko Paakkunainen, Mats Baarman, Petra Kaakkuriniemi
Pasuunat: Patrik Latvala, Markus Lankinen, Samppa Ruohtula, Aki Oja
Trumpetit: Jari Nenonen, Kristiina Paakkunainen, Per Hytönen, Teppo Ruohtula
Komppi: Marko Kataja, Ari Heinonen, Daniel Iiskola, Tomas Törnroos

 

Takaisin
Translate »